przenosiny

Temat przeniesiony do archwium.
hey! mam pytanie czy mozliwe jest przeniesienie się z 1 uczelni na inną na filologię angielską po roku? a jesli tak to na jakich zasadach?pewnie trzeba zaliczac roznice programowe jesli programy sie roznia tak?jest tu moze ktos kto przenosil sie gdziekolwiek? prosze odpiszcie!papa!
na pewno ktos cos wie:) pliska odpiszcie bo to dla mnie wazne! a jezeli np.na mojej uczelni nie nie ma tego przedmiotu ktory byl na tej uczelni na ktora bede chciala sie przenosic to pewnie bede musiala go zaliczyc tak?
To wszystko zależy od władz uczelni. Musisz do nich skierować prośbę. Jesli chodzi o różnice to trzeba je zaliczyc. W praktyce wygląda to tak że trzeba osobno umówić się z każdym wykładowcą na zaliczenie lub egzamin. Pozdrawiam.
dzieki:)a nie wiesz moze kiedy ja mam zaliczyc te roznice? czy bede miala na to caly rok czy musze to zrobic przed przejsciem na 2 rok na innej uczelni?czy juz teraz powinnam sie o nie dowiadywac?papa!
to się zwykle ustala ok. 1 października. 'brakujące' zajęcia należy zaliczyć w ciągu roku, przy czym niektore są nauczane tylko w 1. semestrze, inne tylko w 2. itp.
dziekuje! ale to na poczatku 1 roku bo ja teraz jestem na 1 roku! czy jak juz mnie przeniosa to bede mogla na poczatku tego 2 roku 1 pazdziernika sie starac o zaliczanie przedmoitow ktorych nie mam? bo chyba jeszcze teraz nie co? aha a moga sie nie zgodzic? bardzo dziekuje z gory!
moze jeszcze ktos cos wie? bardzo prosze o odp.! dziex z gory
heh ja coś wiem bo próbowałam się przenieść i nie wyszło :) po pierwsze zasada jest taka że przenosisz się ze studiów 3 letnich na 3 letnie, nie ma mowy o skoku z 3 letnich na 5 letnie. po drugie różnic nie może być zbyt wiele. jeśli są to nadrabiasz je przez cały pierwszy rok na nowej uczelni. musisz się dogodać z wykladowcami odnośnie przedmiotu który chcesz nadrobić. jest to ciężka harówka ale na pewno warto. a skąd dokąd chcesz sie przenieść? :) pozdro
hej dzieki za odp.:p no ja jestem na 3letnich i chce na 3letnie. Jestem z UAMu. A ile mniej wiecej tych roznic moze byc? Bo o ile wiem to ja bede miala jakies 3 roznice max. a jesli wymagana jest srednia np.4 a ja bym miala np. 3,9 to duzy problem? aha i wykladowaca przedmiotu którego nie mialam moze sie nie zgodzic na nadrobienie tego przedmiotu czy raczej sie zgadzaja? mozesz mi podac swojego maila? wielkie dzieki z gory papa!
katii prosze odezwij sie jeszcze:)
wykladam temat na wierzch zeby znowu ktos sie nim zainteresowal:)
prosze o pomoc
najlepiej skontaktowac sie z wicedyrektorem (zastępcą kierownika) ds. studenckich w jednostce, do której chcesz się przenieść. Ta osoba wyjaśni, czy są szanse na przenosiny, jeżeli średnia jest trochę niższa od wymaganej i jak się wyrównuje różnice programowe. Zwykle żeby wyrównać różnice, trzeba chodzić na odpowiednie zajęcia, czasem można je zaliczać indywidualnie u wykładowcy na podstawie lektur. Nie trzeba chodzić na zajęcia, które ma się już zaliczone na starych studiach. MOże się zatem okazac, że np. na III roku nie trzeba będzie chodzić na filozofię czy coś podobnego. Jeżeli na starych studiach np. wstęp do językoznawstwa trwał 1 semestr, a na nowych studiach trwa 2 semestry, konieczna może być rozmowa z prowadzącym i indywidualna decyzja.

Najważniejsza jest 'odległość merytoryczna' studiów starych i nowych: przenosiny z kolegium jęz.obc. dna filologię wiążą się raczej z niewielkimi różnicami programowymi, natomiast przenosiny z administracji i zarządzania na II rok mogą nie być możliwe, gdyż do zaliczenia pozostaje praktycznie cały I rok studiów językowych.
mg jesteś kochana/y bardzo Ci dziekuję za odpowiedz. Czyli jednak jeżeli średnia wynosiłaby np.3,9 to jest szansa tak? a wiesz moze czy chodzi o srednia z 1 roku czy o srednia z egzaminów? ja dopiero zaczelam wiec za bardzo sie nie orientuje. Ja chce sie przeniesc z fil.ang na fil.ang:)
chodzi o średnią z I roku studiów, czy raczej z dotychczasowego studiowania (po III roku też się można przenieść).
tam, gdzie pracuję, osoby chcące się przenieść zgłaszają się w kwietniu-maju (może zresztą trochę wcześniej, ale nie docierają do mnie takie informacje). radzę spokojnie (i pilnie) ukończyć pierwszy rok studiów, a z nową jednostką skontaktować się w połowie drugiego semestru (najpierw sekretariat, potem ewent. zastępca kierownika/dyrektora ds. studenckich)
ja jestem na I roku licencjackich i chodzilo mi o to czy jest liczona srednia ze wszystkich ocen z I roku czy z egzaminow? bo ja sie jeszcze za bardzo na tym nie znam:) pewnie nie powiesz ale jesli moge wiedziec to gdzie pracujesz? i czy zdarzaly sie u Ciebie przypadki że przyjmowali ludzie którzy mieli srednia np.3,8 a bylo wymagane 4?przepraszam, że Cie tak męczę ale nawet jak teraz gdzies zadzwoie to sie za duzo nie dowiem:/dziewkuje Ci za odp.pozdr
a jestem na I roku licencjackich i chodzilo mi o to czy jest liczona srednia ze wszystkich ocen z I roku czy z egzaminow?

Nie wiem, nie zajmuję się tym.

gdzie pracujesz?

www.kjs.uw.edu.pl (dwa języki)

i czy zdarzaly sie u Ciebie przypadki że przyjmowali ludzie którzy mieli srednia np.3,8 a bylo wymagane 4?

trudno mi powiedzieć.
dzieki za pomoc:)
jeśli chodzi o średnią, to to jest teoria że przyjmują od 4,0, wystarczy dobra wola pani która sie tym zajmuje :) musisz mieć zaliczony rok na swojej uczelni- to pewne. Co do tych przedmiotów których się nie miało to nie wiem za bardzo jak to wygląda ale myśle ze to nie problem, po prostu chodzisz na ten przedmiot z młodszym rocznikiem i potem go zdajesz.... powodzenia
nie dziekuje:) oj katii pocieszylas mnie z ta srednia bo juz sie martwilam, że np. 3,95 i juz nie mam szans:) a tu jednak:) jesli mozesz to daj mi maila. bylabym bardzo wdzieczna. pozdrawiam;P
katii a gdzie chcialas sie przeniesc i dlaczego sie nie udalo? jesli oczywiscie moge wiedziec:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia