lingwistyka stosowana (ang+niem)

Temat przeniesiony do archwium.
prosze Was o pomoc,bo czas mnie goni (za 4mce matura=//) i nic konkretnego nie moge znalezc w necie;] w tym roku zdaje mature (ang i niem, pl- rozszerzone) i interesuja mnie studia na wydziale lingwistyki stosowanej, gdzie angielski jest językiem pierwszym, a niemiecki to kontynuacja jako jezyk drugi..wiem,że na UW jest taki kierunek,ale nie wierze,że mi sie uda.poznan odpada,bo tam kładą nacisk na niemiecki bardziej:/ nie wiem czy ling. jest we Wrocławiu i Toruniu... ?? znacie jeszcze jakies uczelnie z takim programem? piszcie..bo obudziłam sie troche późno o_O
hej, Toruń i Wrocław niestety takiego kierunku nie mają, ale jest lingwistyka stosowana ang-niem (spec. nauczycielska lub tłumaczeniowa) na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
szkoda..bo podobno Bydgoszcz wysokiego poziomu nie reprezentuje.postaja jescze szkoły prywatne,ale nie jestem przekonana czy tam miałabym lepsze warunki:/ z kasa jakos bym dała rade.co myslicie o pryw.???
Skad wiesz, ze na UKW jest kiepsko? Niewiele jest lingwistyk stosowanych w Polsce (tylko 4 panstwowe: UW, UMCS, UAM, UKW). Ja o UKW i ling. stos. dobre rzeczy slyszalem.

pzdr.
Ja mam na UKW znajoma i słyszałam, że jest całkiem spoko:) i na UAM jest njwyzszy poziom z tym, że tam niemiec wiodacy - niestety
Na UMCSie (Lublin) jest lingwistyka i jako student tego kierunku przyznam, ze jest milo i wyczerpujaco czasami. :-) Ale jakbym mial jeszcze raz wybierac, to bez wahania wybralbym Lublin po raz kolejny. Jakby co: 11696614 - gg.
roxy 19, mogłabyś podać mi nr gg tej znajomej? jesli masz z nia teraz kontakt.chciałabym dowiedziec sie czegos wiecej o UKW.
ona jest teraz na 2 roku i niestety ostatni raz widzialysmy sie w wakacje. Nie narzekała, mowila, że jest spoko i poziom ok. Jednak wolałaby uniwerek. niestety nie mam jej gg. Postaram sie jakos zdobyc:)pozdro!
* na inny uniwerek - sorki:). Ja jednak uważam, ze niezaleznie od tego gdzie bedziesz studiowac liczy sie to jak bardzo Ty badziesz sie starac:) ja najbardziej polecam UAM, chociaz tak jak wspomnialam tam jest niemiec wiodacy wiec pewnie to juz odrzucisz;/ pozdro
masz racje Roxy..niemiecki odpada jako pierwszy jezyk;] lepiej czuje sie w angielskim,a ostatnio na niemiecki nie ma popytu..zotaje mi UMCS (do lublina mam ponad 400km:/) i UKW,bo na UW nie licze. pomysle jeszcze o prywatnych,ale nie znam nikogo kto studiuje na prywatnej uczelni.
tez nie znam nikogo z prywatnych ale wiem ze na WSJO w Poznaniu mozesz połączyc anglistyke z niemcem ale nie wiem nic ani o WSJO ani o tym kierunku. Tez kiedys chcialam isc na ta lingwistyke do Poznania ale jak sie dowiedziałam, że niemiec jest jezykiem wiodacym to tez zrezygnowałam.roxy mozesz pisac z malej to tylko nick;)pozdro:)
moja znajoma studiuje w szczecinie lingwistyke w wyzszej szkole jezykow obcych i jest bardzo zadowolona, z tego co wiem to do wyboru jest albo angielski albo niemiecki jako wiodacy
ja duzo myslalam o WSJO w Poznaniu,bo to jedna z niewielu szkół z ling, która jest w miare blisko mojego miasta..całe wakacje bede pracowac w Norwegii,zeby miec pieniadze na czesne (540zl/mc) i utrzymanie:/ inaczej nie dam rady..wolałabym chyba uniwerek,ale nie wiem jaki próg jest na UMCS w Lublinie.jest ktos zorientowany??
Hej.
Ja studiuje na I roku tłumaczenie specjalistyczne na UW. To filologia z dwoma językami - w moim wypadku pierwszym ang. i drugim niem. Jestem bardzo zadowolona, poziom oceniam jako wysoki, ale nie morderczy. ;) To jest strona naszej katedry: www.kjs.uw.edu.pl Poszłam tutaj, gdyż na lingwistyke na UW sie nie dostałam (ale nie zaluje absolutnie tego). Dostałam sie na lingwistyke w bydgoszczy, ale wolalam warszawe. Mam znajoma studiuje na UKW i z tego, co mowila, to maja bardzo wysoki poziom i mnostwo zajec, wiec ta uczelnia tez moze byc dobra (a po prostu ma mniejszy prestiz). No ale to jest jej subiektywne odczucie, kazdy umie jezyk w innym stopniu i dla jednego poziom moze byc wysoki, a dla drugiego niski. My korzystamy w tej chwili z ksiazek na poziomie CAE/CPE.
Jesli chiałabys wiedziec cos wiecej, to chetnie sluze rada [email] Jeszcze kilka miesiecy temu to ja miałam takie dylematy jak Ty. ;)
Pozdrawiam.
Siemka Wam wszystkim ! :) Mam zamiar startować na lingwistykę stosowaną :D Chciałbym studiować na jakimś uniwerku nie za daleko od mojego Konin village :P Najlepiej pasowałaby mi kombinacja ang+niem ,ale żeby oba te języki były na równym poziomie. Zacząłem się uczyć hiszpańskiego, więc może jako trzeci język od podstaw :) Gdzie jest najlepszy Uniwerek z taką kombinacją ? :) Chciałem iść na UAM ,ale ponoć tam kładą nacisk tylko na niemiecki, a angielski ponoć ma lichutki poziom... Czy to prawda ? Polećcie mi jakąś porządną lingwistykę stosowaną :) Pozdro!
ja też się wybieram w tym roku na lingwistyke stosowaną. Nie ukrywam, że najchętniej do Poznania na UAM, przede wszystkim z tego względu, że jest mi tam najbliżej, a po drugie dlatego, że niemiecki jest wiodący (lubie w sumie oba języki, ale jednak wolę niemiecki). Orientuje się ktoś może, czy jeszcze gdzieś poza UAM są jakieś dodatkowe języki poza tymi dwoma wiodącymi i łaciną? Bo wiem, że na UAM jest przez jakiś czas jeszcze trzeci (wliczając łacinę to czwarty) język do wyboru z: hiszpański, francuski, rosyjski i szwedzki.
witam, w tym roku tez sie chcialam wybrac na lingwistyke stosowana z tym ze do wroclawia bo najblizej ... no ale we wroclawiu jest tylko jakas 'kwantytatywna'... Ktos mi moze wytlumaczyc o co mniej wiecej w niej chodzi :)?
Uniwersytet Gdański . Od roku 2009/2010 prowadzą nabór na kierunek Lingwistyka Stosowana . Język niemiecki + język angielski na równym poziomie + 3 język hiszpański z tego co się orientuję od podstaw .

Ciekawi mnie czy np istnieje możliwośc utworzenia grup lepszych i gorszych ( w sensie , że np częsc osób zna słabiej niemiecki ) czy u kogoś kto studiuje lingwistykę takie cos mialo miejsce?
>no ale we wroclawiu jest tylko
>jakas 'kwantytatywna'.

badania kwantytatywne to badania ilościowe, nie wydaje mi się, żeby tak się nazywał kierunek studiów. Na jakiej stronie pojawa się 'kwantytatywna'?
ups nie doczytalam (!) ... to jest powiązane z filologią polską , jakas "PRACOWNIA DYGITALIZACJI TEKSTÓW I LINGWISTYKI KWANTYTATYWNEJ " , zobaczylam tyle i wiecej nie czytalam heh ...
ale problem pozostaje :/ we wrocławiu nie ma i zonk
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia