Szkoła Tłumaczy i Jęz. Obcych Poznań

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Czy ktoś wie coś na temat Szkoły Tłumaczy i Języków Obcych przy UAM w Poznaniu? Zainteresowała mnie ta oferta edukacyjna, jednak strona internetowa jest dość uboga i chciałabym poznać opinie praktyków bądź osób, które wiedzą coś więcej na jej temat. Będę wdzięczna za informacje :)
Wiem całkiem sporo:) chociaż ostatnio chyba były jakieś zmiany. A co chcesz wiedzieć?
Ja mam pare pytan co do tej szkoly. Po pierwsze ile trwa i czy jest platna? Jakie daje mozliwosci, tzn jakiego rodzaju prace mozna wykonywac po jej ukonczeniu? Aaaha i czy to cos bardziej jak filologia czy takie studia uzupelniajace?
2 lub 3 lata (pierwszy rok to rok zerowy, jakby językowy), kolejne dwa są tłumaczeniowe: dwie grupy: pisemna i ustna (na ustną zazwyczaj przyjmują bardzo mało osób). Można byc przyjętym od razu na drugi rok.

jest płatna - cos ok. 5-6 tys/ rok (tlumacznie ustne - jest drozsze)

zajecia sie odbywaja praktycznie w kazdy weekend (piatek, sobota, niedziela - 16h/tyg.)

Czy daje możliwości? Hm... daje umiejętności, a dalej to trzeba samemu się starać. Ale kilku moich znajomy po ustym po tej szkole pracuje w Brukseli (niektorzy tylko jakby \'z doskoku\' ale zawsze...)

są to studia uzupełniające, podyplomowe.
a powiedz jeszcze jaki jest mniej wiecej poziom tych egzaminow mam na mysli angielski i drugi jezyk np niemiecki na jakim poziomie i zdaje mi sie ze jest jeszcze wiedza o UK i US, i czy poziom na jaki zdalos ie egzamin kwalifikuje na pierwszy lub zerowy rok? dzieki pozdawiam:)
hej, a od czego zależy, czy się załapuje od razu na drugi rok, czy tez trzeba robić 1szy?
a jak wygląda tam rekrutacja?
pewnie jakieś egzaminy są?
Na tej stronie info i przykłady: http://main.amu.edu.pl/~stil/doc/Jezyk_Dodatkowy-Angielski-uzupelnione_przyklady.doc

Teoretycznie angielski nie jest trudny (zresztą spójrzcie sami), natomiast dużą uwagę zwracają też na esej w jęz. polskim - a tu już trzeba mieć wiadomości ogólne dotyczące bieżących spraw, żeby to dobrze napisać.

W zależności od wyniku - można być przyjętym na pierwszy lub drugi rok.
dzieki wlasnie z tej strony sciagnelam sobie przykladowe testy faktycznie nie sa zle, tylko wlasnie nie wiem co z tym dodatkowym jezykiem np niemieckim bo to ejndak nie ejst moja mocna strona.. czy moze wiesz?
Nie jestem pewna, bo ostatnio były jakieś zmiany, więc musisz poszukać dodatkowo na stronce. Ale z tego co pamiętam, to językiem B może być angielski lub niemiecki, ale językiem dodatkowym wcześniej był zawsze francuski - jeśli się go za słabo znało to przydzielali do grupy początkującej lub proponowali jakiś wstępny kurs. Nie wiem jak jest teraz, ale mogę się zapytac znajomych:)
tak znalazlam, masz racje francuski jest obowiazkowy ale mozna na szczescie! zmienic go na niemeicki, jesli zda sie egzamin z niemca albo ma sie Kleines Deutsches Sprachdiplom, podobaja mi sie te studia, program wyglada dosyc konkretnie - jest szansa sie duzo nauczyc:) jelsiw iesz cos wiecej prosze napisz jaka tam jest atmosfera i jakie sa zajecia, jacy wykladowcy, ile osob przyjmuja itp., widze ze jest tez drugi egzamin we wrzesniu, albo mzoe w przyszlym roku....., roznica miedzy programem tlum pisemne i konferencyjne jest 1000 zl za rok, a pierwszy rok jest chyba ogolny
Tak w skrócie to:
atmosfera fajna
wykładowcy ok, przygotowani, nie olewają ani Ciebie ani zajęć
zajęcia z reguły fajne i można dużo z nichy wynieść (chociaż też jakieś zmiany były)
Ile dokładnie osób przyjmują nie wiem, ale wiem, że w końcu na ustnym znajduje się duuużo mniej osób niż na pisemnym.

Przejrzyj sobie program (jest na stronie) i pomyśl o bardziej konkretnych pytaniach, to postaram się odpowiedzieć. Napisz je tu, lub ewentualnie napisz do mnie na [email] (bo niedługo chwilowo wyjeżdżam i może sobie zrobię trochę wolnego od komputera:)
dzieki pomysle i napisze :)
ej czy wam chodzi o WSJO w Poznaniu???????????????????????????????
pozdereczki
nie.
z wsjo do stijo droga daleka
kto może zostać przyjętym na ta uczelnie czy potrzebny jest mgr?
studia z założenia są podyplomowe, ale aby zostać przyjętym trzeba albo być po licencjacie, albo po prostu być studentem któregoś tam roku.
rozmowa kwalifikacyja

Chcialabym wskrzesic ten watek, bo chociaz jest juz rok 2009, to temat nadal aktualny:) Chcialabym w tym roku zdawac do STIL UAM, czy ktos kto w ostatnich latach zdawal egzamin moglby sie podzielic wrazeniami? Jak trudny byl? Ktora czesc jest trudniejsza niz inne? Szczegolnie interesuje mnie rozmowa kwalifikacyjna i o co w czasie niej pytaja, czy daja cos praktycznego do przetlumaczenia? Do ktorej czesci radzilibyscie sie szczegolnie przygotowywac? Bardzo docenie kazda pomoc!
napisz na [email] to chętnie Ci opowiem o egzaminach i studiach w STiJO:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe

Zostaw uwagę