Język węgierski!

Temat przeniesiony do archwium.
hello! zamierzam studiowac węgierski. Znacie może jakieś stronki do nauki tego języka?? A może uczyliście się węgierskiego? Trudny jest?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi:)
ludzie.........proszę
proponuję wpisać \"hungarian language\" w Google, wypróbowałem i stronek jest dużo...oczywiście, jeśli znasz angielski :)
węgierski ponoć jest tak samo trudny jak polski.
dziękuje
A może macie jakieś info na temat studiów , hungarystyki?
ooooooo już mam:)
Hej Natalio! Szkoda, że nie natrafiłam na twoje pytania wcześniej. Dopiero co skończyłam hungarystykę. Jeśli chodzi o sam język to rzeczywiście jest trudny, więc będziesz potrzebowała dużo praktyki i samozaparcia,... ale wszystkiego można się nauczyć, jeśli się tylko chce. (Prawdą jest, że tłumacz tak naprawdę uczy się przez całe życie). Co do kierunku... Filologię węgierską można studiować w Krakowie, Poznaniu lub Warszawie. W każdym z tych miast panuje inna atmosfera, inne podejście do tematu, itd. (Nie wiem, ile masz lat, wobec czego to co piszę, może okazać się dla ciebie nieaktualne, ale a nuż). Wejdź sobie na stronę www konkretnej katedry. Tam na pewno znajdziesz podstawowe informacje oraz linki do stron (też w języku polskim), które mogą cię zainteresować. Gdybyś miała pytania, możesz mnie znaleźć na GG. Pozdrawiam i życzę powodzenia!!! :-)
Cześć,
Trochę się uczyłem węgierskiego. Jest dość trudny. Najtrudniejsza jest chyba gramatyka, bo węgierski ma dużo różnych końcówek itp. Za to nie ma tyle czasów co w angielskim (są tylko 3). Chyba nie warto uczyć się węgierskiego z internetu, bo te wszystkie strony językowe to albo lipa, albo są niewystarczające. Najlepiej zdobyć podręczniik, ale pewnie wysyłkowo, bo trudno je zdobyć w sklepie.
XXX
hej,
studiuje hungarystyke w wawie na 5 roku. chcesz pogadac, napisz: [email]
Witam wszystkich zainteresowanych studiowaniem hungarystyki oraz osoby, ktore juz ja skonczyly! Chetnie nawiaze z takim osobami kontakt, poniewaz moze w przyszlosci chcialbym studiowac ten jezyk. Chetnych prosze o pisanie maili...Moj mail: [email]
a ta strone odwiedza wiele osob...Ludzie odezwijcie sie!!!Moj mail wyzej;)
Słownik polsko-węgierski, węgiersko-polski na internecie:
http://szotar.polonia.hu
(i inne informacji, linki itd.)
Tem jest forum też, możesz pytać cokolwiek chcesz o węgierski.
Pomożemy.

Mam nadzieję, że to jest użyteczny.

Gergő, Budapeszt
Bardzo trudny
moja bratowa jest wegierka :) trudny jezyk, ale to samo mowi o polskim.
Skończyłam filologię węgierską .polecam kurs w instytucie w Wawie.
A czy kotś z Was ma do sprzedania podręcznik do nauki języka węgierskiego? Z tego co się dowiedziałem jest tylko jeden z lat 70 Eugeniusza Mroczka niedostępny już w sklepach.
wegierski wcale nie jest az taki trudny jak sie wydaje :)
hej, chciałabym nawiązać kontakt z osobami, które studiowały (albo mają zamiar podjąć studia) hungarystykę na UW. jesteście zadowoleni? czy było bardzo trudno? itp., itd., ... z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi...
Ja niczego nie studiowałem. Mieszkałem tam rok (jak byłem bardzo mały) i dało mi to bardzo dużo. Rozumiem ich i trochę mówię, ale nie potrafię pisać. Bardzo specyficzny język - można nim dosłownie wszystko wyrazić. Taka jest moja opinia...
Temat przeniesiony do archwium.

»

CAE - sesja letnia 2004

Zostaw uwagę