Lingwistyka stosowana a filologia- realne różnice

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Jakie są rzeczywiste różnice pomiędzy lingwistyką stosowaną a filologią (np. łączona rosyjska z angielską)? Generalnie na filologiach uczą więcej historii języka, kultury itd (z tego co mi wiadomo). Natomiast lingwistyka stawia bardziej na praktyczne użycie języka. Mylę się?
Stawiam to pytanie ponieważ nie mam możliwości dostania się na UAM na lingwistykę ale na filologię ros+ang już jakieś mam. Zależy mi na późniejszym znalezieniu pracy w jakiś firmach prowadzących międzynarodowe kontrakty (cicho, nie śmiać się :P) no bo praca w szkole... na pewno odpada.
Dzięki za odp. ;)
Czesc, to co mowisz jest sluszne, a mianowice roznica polega na tym, ze na lingwistyce stawia sie bardziej na zdolnosci jezykowe, jest oczywiscie historia tych dwoch obszarow jezykowych, ich literatura ale w mniejszym stopniu niz na filologii. Wiem, bo chcialbym isc wlasnie na lingwistyke i wiem chyba wszystko o tym kierunku :D No ale niestety, w tym roku zrobilem idiotyczne bledy na maturze z ang no i nie moge raczej liczyc na indeks (80 z ang i 90 z fr...)Jesli chodzi o prace tlumacza to niby po kazdych studiach jezykowych masz taka mozliwosc. Ale i tak nawet po lingwistyce trzeba sie dalej ksztalcic w tym kierunku. Wazne by jezyk ciagle rozwijac tak czy siak :)

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę