Witam. Zdaje sobie sprawe z faktu, ze temat byl juz nieraz poruszany (sam czytam forum od jakiegos czasu), ale stoje chyba przed najwazniejszym wyborem w moim zyciu, wiec wole zapytac... ;)
Mam na oku kilka roznych kierunkow, miedzy innymi wlasnie filologie angielska na KUL. Nie mialem nigdy problemow z nauka, dlatego ciezko mi odpowiedziec, czy jestem scislowcem czy raczej humanista (i tak takie podzialy sa bezsensowne). Angielskiego ucze sie od zerowki, tyle ze przez pierwsze lata nie nauczylem sie niczego... W 1 klasie gimnazjum nie potrafilem nawet zdan w Present Simple ukladac (sic!), ale pochodzilem dwa miesiace na korepetycje, zeby nadgonic material i dalej bylo z gorki (wlasciwie zawsze same 5, ewentualnie 4). W liceum chodzilem do klasy matematycznej i angielski mialem bardzo rzadko, moge powiedziec, ze nauczylem sie sam dzieki... filmom i Internetowi :) Od strony "technicznej" (gramatyka) mam pewnie braki, ale z rozumieniem raczej nie mam problemow. Rozszerzona mature napisalem na, mam nadzieje, 90-97% (kwestia oceny pracy pisemnej) i raczej nie przygotowywalem sie do niej.
Czemu to wszystko pisze? Poniewaz zastanawiam sie, czy filologia angielska to opcja raczej jedynie dla pasjonatow, ktorzy od dziecinstwa interesowali sie jezykami, czy nie tylko :) Zaznacze, ze ciezkiej pracy sie nie boje, tzn. chce cos ze studiow wyniesc, a nie tylko zdobyc tytul.
Kolejna kwestia to perspektywy zatrudnienia. Niektorzy uwazaja, ze studiowac powinno sie przede wszystkim to, co nas interesuje, ale z czegos trzeba zyc (niektorzy maja zapewniona przyszlosc przez rodzicow, ale wiekszosc osob jednak nie). Czy jesli praca w szkole panstwowej odpada (i nie chodzi tu o zarobki) to powinienem brac sie za filologie? Czy zeby uczyc w szkole jezykowej potrzebuje uprawnien nauczycielskich (to kwestia wyboru specjalizacji). Interesowalyby mnie studia magisterskie ze specjalnoscia translatoryka. Kwestia tylko tego, czy magistrzy filologii angielskiej znajduja prace poza placowkami stricte edukacyjnymi?
Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi :)