Anglistyka czy japonistyka?

Temat przeniesiony do archwium.
Help! Proszę o radę: zastanawiam się, czy iść na anglistykę (jeśli tak, to czy UW czy UAM) czy na japonistykę. Wyniki mam dobre j.pol 100%, ang. 97% więc powinnam się dostać. Rozważam np. pójście na anglistykę i rozpoczęcie japonistyki po kilku latach (jeżeli uznam, że to możliwe). Najbardziej jednak męczy mnie, czy lepiej do Warszawy, czy do Poznania. Dlaczego w życiu trzeba podejmować takie trudne decyzje?!
Poczytaj tutaj na stronie w 'English only' to co napisalam pod 'wise words'. Ten kto nigdy nie zrobil zadnego bledu NIC w zyciu nie zrobil.
Kto ma za Ciebie decydowac? Ile masz lat? Jak 18 - to sama za siebie - wtedy nie bedziesz mogla zwalic na kogos, ze zla decyzje zrobilas.
Wg mnie..idz na japonistyke.
anglistyka -> UAM

Ale chyba lepiej iść na japonistykę :)
Pytanie 1 - anglistyka czy japonistyka?
Moja odpowiedź: to co bardziej Cię interesuje. Tyle.

Pytanie 2 - UAM czy UW?
Moja odpowiedź: Ja studiuję na UW i mogę powiedzieć, że jest to dosyć przereklamowana uczelnia. Poziom jest dobry, ale bez jakiś rewelacji. Podejście dosyć teoretyczne. Nie wiem jak jest na UAM, ale czytałam że poziom studiów językowych jest tam bardzo dobry. Poza tym, wolałabym Poznań od Warszawy, gdybym miała porównać same miasta.
A czy to prawda, że na UW nie ma native speakerów?
Ty się zastanów, co Ci się bardziej podoba, a nie na co lepiej. Mówię z własnego doświadczenia. Dwa lata temu też miałam dylemat: japonistyka - anglistyka - iberystyka. Wybrałam iberystykę, po dziś dzień żałuję. Trzeba wybierać przede wszystkim JĘZYK, który się LUBI. Kraj, który się lubi. Ale 80% decyzji powinno zależeć od języka, a nie kultury, bo to językiem będziesz zarabiać później na życie. Gdybym wybrała japonistykę, to pogrążyłabym się jeszcze bardziej. Z perspektywy czasu sądzę, że anglistyka byłaby najlepszym wyborem. Hiszpański fajny, ale jakoś nie widzę swojej przyszłości z nim związanej.
Dzięki :) Myślę, że wybiorę anglistykę, bo kocham ten język. Tylko się zastanawiam, bo wszyscy mówią, że UAM lepszy, a z drugiej strony progi większe na UW. To mnie zastanawia...
>>>Tylko się zastanawiam, bo wszyscy mówią, że UAM lepszy,
Tylko tak dla mnie, bo ewidentnie nie rozumiem,...kim to sa ci 'wszyscy' - i jak mozna ustalic cos takiego jak 'lepszy' (nie rozumiem co to znaczy)
O anglistyce na UAMie mówi się, że jest najlepsza w kraju. Ale przecież na UW również jest bardzo dobrze prowadzony ten kierunek. Poszukaj na tym forum ludzi, którzy studiują na tych uczelniach i popytaj. To najlepsze źródło wiedzy. Koniecznie zapytaj o:
- największe wady studiowania tego kierunku (na tej konkretnej uczelni a nie ogólnie o wadach anglistyki)
- upierdliwych wykładowców
- atmosferę na zajęciach
- na jakie przedmioty kładzie się szczególny nacisk
- zdawalność, łatwość "wylotu"
- tempo nauki języka.

Reszta pytań to już od Ciebie zależy - co Cię najbardziej interesuje. Ja podałam rzeczy istotne z mojego punktu widzenia.
u mnie najwazniejsze to jest to kto jest wykladowca na danym przedmiocie - no ale co ja sie moge znac na rzeczach, jak przeciez sa wazniejsze w sensie 'upierdliwych wykladowcow' - (nawet sie nie moge domyslic kto to taki jest)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Studia językowe