licencjat z historii

Temat przeniesiony do archwium.
witam,
planuję pisać swoją pracę licencjacką z historii i kultury. wstępnie wybrałem sobie zagadnienie, jest to motyw 'american dream'. myślałem żeby opracować to na podstawie autobiografii benjamina franklina, jednak czytam ta książkę i stwierdzam, że chciałbym spojerzeć jeszcze na inne pozycje bo nie do końca mi sie ta podoba. słyszałem też że dobrą książką do tego motywu jest 'wielki gatsby'. może móbłby ktoś polecić jakieś książki które pasują do idei american dream. chciałbym troche poczytac przez wakacje żeby już wiedzieć w październiku czego chcę. jeszcze nie rozmawiałem z promotorem na ten temat ale wiem że jak będę miał dobry pomysł to nie będzie robił problemu. może ktoś pisał pracę na podobny temat i jest w stanie coś polecić i doradzić. z góry wielkie dzięki za pomoc. pozdr.
w tym roku pisałam pracę o Jerzym Kosińskim. Wiele z jego książek zawiera elementy 'american dream'. Szczególnie polecam 'Being There' ('Wystarczy Być'). Jest krótka ale doskonale obrazuje o co w tym wszystkim chodzi.Możesz sobie to usupełnić "Karierą Nikodema Dyzmy" T. Dołęgi-Mostowicza. Polecam też 'Myszy i Ludzie" Steinbecka. I wybierz seminarium u dr. Paneckiej. Trzeba się namęczyć ale myślę, że warto a na obronie atmosfera jest świetna i Panecka bardzo pomaga.
hmmm, no właśnie wolałbym pisać o 'american dream' z literatury ale chcę iśc na seminarium do prof. M. i muszę ten motyw podciągnąć po historię i kulturę. nie chcę się skończyć przy pisaniu tej pracy dlatego nie chcę iść na lit. :) a jak w ogóle poszły te obrony? wszyscy zdali? pzdr.
hehe obrony poszły super chociaż było dużo stresu to chyba wszyscy zdali i klimat w trakcie egzaminu był całkiem przyjemny i komisja starała się pomagać ale też pytania były momentami kosmiczne także trzeba było myśleć. A jeśli chodzi o "american dream" to jest bardziej literacki temat niż historyczny choć podejrzewam, że dałoby się to dopasować np. zrobić porównanie jakiejś postaci historycznej z kimś współczesnym, komu się to spełniło mniej więcej
(np. Kosiński):). Prof. M docenia innowacje i na pewno będzie szczęśliwy jeśli ktoś dla odmiany odejdzie od epoki wiktoriańskiej;D

»

Studia językowe