UJ czy UP ??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Zostalam przyjeta na studia wieczorowe na UJ i na UP i nie wiem czym sie kierowac. Licze na opinie studentow obu uczelni.
Dziekuje.
Moja opinia jest żadna, ale jestem na liście rezerwowej UP także szelenie zależy mi na każdym, aby zrezygnował z tej uczelni... Na UJ nawet nie startowałam...Wniosek jeden UJ= wyższy poziom :)
jak ten sam kierunek/studia to UJ.
tak ten sam kierunek tj. filologia angielska, basiak mam dla Ciebie dobra nowine - prawdopodobnie zdecyduje sie na UJ :)
to nie jest ten sam kierunek;) pamiętajmy, że na UP jest dwuprzedmiotowość, która mnie osobiście dała w kość. Nie powinni pisać, że to jest filologia angielska, bo to jest filologia angielska z j.rosyjskim np (jak w moim przypadku) i normalnie jedzie się literaturę, historię, dydaktykę danego języka, zaczynając czasami język od zera.
sylwi - a to nie jest tak, ze na kazdej filologii dobiera sie drugi jezyk? na UJ z tego co sie orientowalam w programie na biezacy rok akademicki jest to jezyk niemiecki.
niestety, chyba nie... bo mi chodzi o studia dzienne na UP ...
Można wiedzieć jakie miałaś wyniki z angielskiego i z polskiego? Jestem ciekawa jaki był próg na wieczorowych. O anglistyce na UJ słyszałam wiele niepochlebnych opinii, ale wiadomo, że ta uczelnia ma tradycje i to jest duży plus. Ja osobiście wolę UP, ale to tylko subiektywne odczucie.
Obawialam sie wlasnie subiektywnych opinii, ale z drugiej strony ciezko byloby spodziewac sie czegos innego, bo malo kto studiowal na obu uczelniach i jest w stanie je porownac. Nie mniej liczylam na wypowiedzi osob ktore studiuja na UJ i UP na tym kierunku. Wiem ze UJ to prestiz, ale nie chcialabym zeby byl to glowny czynnik dla ktorego zdecyduje sie wybrac te uczelnie, dlatego tez pytam.
Mowiac o progach i tym podobnych, zaznaczam ze zdawalam CEW, ktore maja sie nijak do poziomu matury. Nigdzie nie ma do nich kluczy a CKE i OKE nie dba o to by je udostepnic. Mialam ok 68 pkt, co mnie klasyfikowalo na 34 pozycji rankingowej i dopiero przy ktoryms z koleji naborze, dostalam tel z uczelni.Zaznaczam ze miejsc jest na UJ 15 w przeciwienstwie do UP,gdzie jest ich bodajze 50 lub 60.
na UJ to jest lektorat,zwykły przedmiot zakończony po 2 latach egzaminem bodajże, a na UP to jest jakby mniejsza filologia druga, dostaje się aneks do dyplomu, w którym jest napisane, że ma się uprawnienia do nauczania tego drugiego języka w przedszkolach, podstawówkach i gimnazjach, normalnie są praktyki itp.UP porównałabym bardziej już do NKJO UJ, bo tam też robią 2 języki na podobnej zasadzie jak na UP chyba.
O UJ słyszałam tragiczne opinie. A co do UP to mam tam dobrą znajomą która jest na 1 roku i jest zadowolona, chociaż duzo nauki jest. I teraz już znieśli te uprawnienia do nauczania rosyjskiego z tego co wiem...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę