nkjo Białystok

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 44
poprzednia |
czy ktos jest z nkjo w Białymstoku na sienkiewicza i mogłby sie wymienic informacjami jak tam jest?
Co Cię konkretnie interesuje?
Cze!Też chciałabym sie czegoś dowiedzieć o Sienkiewicza. A wiesz cos o kolegium na Ogrodowej? Czekam na wieści na [email]
Witam, szukam informacji o NKJO w Białymstoku, Ostrołęce, Łomży i Olsztynie? Czy ktoś z Was się tam uczy i mógłby udzielić mi info. na temat rekrutacji, poziomu nauczania, ilu chętnych przypada średnio na 1 miejsce, czy trudno jest się dostać... ogólnie wszystkie info., których nie znajdę na stronach internetowych tych uczelni... bardziej potrzebuję Waszych opinii i rady. ;) pozdrawiam
Też myslę nad nkjo w Białymstoku. W tamtym roku przymowali z podstawą mimo, iż w informatorze było napisane, że trzeba mieć co najmniej 50% z rozszerzenia. Raczej nie ma problemów. Poza tym jest jeszcze kolegium na ogrodowej gdzie przyjmują każdego chętnego.
ludzie piszcie konkretnie co chcecie wiedzieć bo nie chce mi sie pisać pół stony skoro i tak nie wiem czy o to wam chodzi!
w nkjo w białymstoku przyjmuja wszystkich chętnych wiec nie ma co si eobawiac odrzucenia. atmosfera jest bardzo fajna. ja teraz bede na 3 roku wiec wiem co mówię :D poziom jest odpowiednio wysoki ale tez nie jest nieosiągalny dla słabszych studentów. dojazd tez jest super nie wazne gdzie mieszkasz :D. nkjo jest pod opieką uw wiec jezeli bedziesz chciał robic magisterke tam to podobno będziesz tam w kolejce zaraz po studentach uw. wiec mozliwe ze łatwiej o miejsce na dziennych... nie ma stypendiów niestety ale czas zajęć jest bardzo dogodny. poniedziałki są wolne czasami i piątki. fakt ze czasem uczniowie dzienni mają zajęcia razem z zaocznymi w weekendy ale to nawet lepiej bo sie zna więcej osób. jakby było jeszcze jakies pytania to prosze pisac:D
Hej Franczeskapoland, fajnie, że coś więcej napisłas:)pytanko mam które to NKJO, czy studiujesz na Sienkiewicza czy Ogrodowej? Pozdrawiam:)
na sienkiewicza 77
Cześć, mam kilka pytań dotyczacych NKJO na Sienkiewicza i bede mega wdzieczna za odpowiedzi.
- z jakiem poziomem znajomosci ang. najlepiej startowac? nie chodzi mi o pomyslne przejscie przez rekrutacje tylko o to by poradzic sobie bez wiekszych problemow juz na studiach. Czy okolo FCE wystarczy?
- czy na początku jest intensywan nauka jezyka czy od razu wymagaja wysokiej znajomosci?
- czy na zaocznych nie trzeba zacznac z lepsza znajomoscia ang. niz na dziennych? bo skoro jest mniej zajec na zaocznych to czy od razu trzeba znac super jezyk?
- jaka jest srednia wieku na zaocznych? czy studiuja tam starsze osoby czy głownie osoby po maturze?
- jakie jezyki sa na lektoratach zaocznych (czy w ogole sa?) i od jakiego poziomu zaczyna sie zajęcia? czy sa grupy dla poczatkujacych?
- czy przedmoity z ksztalacenia filologicznego ( np. historia USA i Wielk. Bryt.) sa prowadzone po ang.? i jaka jest forma zaliczenia takich przedmiotów? egzamin? czy na przyklad projekty czy eseje?
Bardzo dziękuje za odp!!! Pozdrawiam zyczac milej niedzieli:)
:) i jeszcze jedno pytanko- czy jest łacina i filozofia?
poziom fce wystarczy na pewno bo na pierwszym roku własnie ten poziom doskonalimy.
nie ma czegos takiego jak język w pigułce na początku przynajmniej u mnie tak nie było w grupie. ale tez nie zaczyna sie od najtrudniejszych rzeczy.
nie ma mniej zajęc na zaocznych a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. poziom jest ten sam jak na dizennych mniej więcej.języka nie musisz znać super wystarczy ze cos tak rozumiesz.
z tego co się orientuje jest sporo młodych osób ale i są takie około 40.
jezeli chodzi o lektorat do tej pory był francuski niemiecki lub rosyjski to juz zalezy od grupy jaki poziom będzie.
wszystkie zajęcia są prowadzone po angielsku z wyjątkiem przedmiotów nauczycielskich. zaliczenia to zazwyczaj egzaminy pisemne bądz ustne. eseje rzedko, mogą być składową oceną ale na pewno nie końcową.
i nie ma filozofi ani łaciny
Franczeskapoland, dziękuję za odpowiedzi i milo, że taki szybki odzew:)
Czyli dsokonalicie na 1 roku FCE, co oznacza, że mozna byc przed fce i sobie poradzic?
Przyznam, że troche sie obawiam czy sobie poradzę na zaocznych, bo mialam dluga przerwe z ang. i oceniam sie na okolo FCE (tak po dobrej powtórce, bez powtorki ponizej FCE). Zastanowię się, bo mam kilkuletnia przerwe z jezykiem i nie czuje sie pewnie, a pazdziernik za pare tygodni.
A czy mozna wybrac jezyk lektoratu na zaocznych? i czy sa jakies testy kwalifik. czy poziom jest dostosowany do całej grupy? wszyscy zaoczni maja jeden ten sam jezyk lektoratu? a tylko na dziennych jest wybór?
Pozdrawiam serdecznie! :)
zaczynamy niżej niz fce wiec nie ma co się martwic na zapas. nie wiem jak to sie odbywa na zaocznych bo jestem z dziennych ale myślę ze jezeli większosc grupy się zdecyduje na jeden język to jest on od podstaw albo od tego poziomu od którego chce grupa. nie wiem czy są testy jakies :)
Kto w tym roku zaczyna studia dzienne język angielski na NKJO ul. Sienkiewicza 77?
A no ja zaczynam i mam nadzieje ze bedzie nas wiecej... ;)))
a wiesz może czy jest już jakiś rozkład zajęć w internecie? bo ja znalazłam ale stary...mam nadzieję że grupa się utworzy :D
z tego co wiem to w internecie jeszcze żadnych informacji nie ma. Pewnie pod koniec września ; ) najlepiej jechać na wydział i tam dowiadywać się na bieżąco bo najpewniejsze źródło. W tym tygodniu będę to może się dowiem nieco więcej.
znalazłem coś takiego ; ) http://www.plan.nkjo.bialystok.pl/ niedługo tu się coś pewnie pojawi. Pozdrawiam wszystkich ; )
plan zazwyczaj ukazuje sie juz w roku szkolnym ;p
Mimo, iż uzyskałaś odpowiedzi na swoje pytania, dodam parę słów.

Poziom studentów zaczynających anglistykę w nkjo w bstoku jest bardzo zróżnicowany. W grupie mam osoby które mieszkały kilka lat w Anglii, więc siłą rzeczy radzą sobie bardzo dobrze. Ale są też takie, dla których sklecenie prostego zdania po ang. sprawia bardzo wiele trudności i one też sobie radzą. Bo prawda jest taka, że trzeba się bardzo postarać i być - przepraszam, jeśli kogoś urażę - kompletnym beztalenciem językowym lub osobą, która wcześniej miała tylko podstawową styczność z tym językiem, aby wylecieć. To uczelnia prywatna, przychodzi do niej coraz mniej studentów, więc każdy dodatkowy student oznacza pieniążki... Moim osobistym zdaniem poziom tej uczelni nie jest zachwycający. Jest nawet taki sobie. Może zależy to od kadry (bo natrafić można i na cudownych nauczycieli, którzy na prawdę umieją przekazywać wiedzę, i na wykładowców, którym się albo nic nie chce, albo studentów uczelni prywatnej traktują po macoszemu), może od atmosfery studiów zaocznych (bo na takich jestem), może od administracji uczelni (niesympatyczne panie w sekretariacie ;p które gubią dokumenty, dyrektor z którym trudno się dogadać, problemy z planem zajęć, okienka lub wpychanie czegoś na szybko, żeby zapchać dziurę).

Wracając do kwestii poziomu jezykowego, uważam, że coś koło FCE w zupełności wystarczy.

Na zaocznych nie trzeba lepiej znać języka. Godzin jest tylko trochę mniej, po każdym semestrze jest tak zwana sesja stacjonarna, czyli tydzień zajęć od poniedziałku do piątku, w czasie których nadganiamy program. Może to po prostu inaczej się na zaocznych ogólnie rozkłada, że często są tam osoby, które już np studiują dziennie, albo pokończyły inne studia, na których miały lektoraty - dlatego może się wydawać, że ang jest na lepszym poziomie. Ale to różnie bywa.

Szczerze mówiąc, to nie jestem zachwycona tą uczelnią i gdybym teraz miała możliwość wyboru, poszłabym na uniwerek w białymstoku. skusiło mnie 'nauczycielskie' w nazwie ;)

pozdr!
a, i co lektoratów, to i na zaocznych jest niemiecki, rosyjski do wyboru (nie wiem, czy francuski, bo ostatnio nie było chętnych), nauka od podstaw, bo najczęściej jeśli ktoś się kiedyś uczył drugiego języka to dawno temu :) a czy są jakieś testy to już decyduje lektor, ale jak robi to tylko dla swojej wiadomości, by wiedzieć jaki jest ogólny poziom grupy.
oj nie...
w sensie, ze nie ma filozofii i łaciny :)
a 1 października będzie jakieś rozpoczęcie czy zajęcia ?
w sekretariacie powiedziano mi że 1 od razu zaczynają się zajęcia, rozpoczęcie będzie jakiś miesiąc później. Nie wiem dlaczego tak jest ale podobno tak właśnie ma być. ; P
dzięki :) to teraz tylko czekać na rozkład zajęć :D
poziom tez zalezy od studentów. jezeli sie nie ucza to nie ma poziomu. a co moze taki wykładowca :) jak nikt sie nie uczy tego co powinien tylko u wandy robi wandaful copies :)
a grupa chociaż się utworzyła?
na nk przydałoby sie klase utowrzyć to sie dowiemy. ;P
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 44
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa