UP KRAKÓW

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 48
poprzednia |
Czy ktoś z was wybiera się na filologię na UP do Krakowa ? Jeśli tak to jak myślicie ile będziecie mieli procent z matury rozszerzonej z angielskiego ?
kiedyś tam chciałam iść ale potem stwierdziłam że chyba za wysokie progi jak dla mnie żeby się tam dostać :) w sensie 90 + wiec nie miałabym szans
ja wybieram się tam na wieczorowe niestety będę miała około 75-80%.
was interesują dzienne?
Hej,
Kto w tym roku wybiera się na filologię ang. na UP do Krk?
Jak oceniacie swoje szanse? Pochwalcie się wynikami.
Składaliście już papiery?
Jeśli chodzi o mnie - 91% z rozsz. ang.
przychodźcie do nas, te studia są super...:)) a przynajmniej ja jestem zachwycona!
Chesire - cieszę się, że słyszę tak pochlebną opinię, nie pierwszą zresztą na temat filologii ang. na UP. Jadę w poniedziałek złożyć papiery, a potem pozostaje mi już tylko modły wznosić ;p
Rozumiem, że jesteś już studentką UP - po pierwszym roku? Z jakim wynikiem się dostałaś?
Cheshire*, przepraszam ;-)
idealnie może nie jest, bo do czegoś tam na pewno mogłabym się przyczepić, ale jeśli tylko to lubisz to warto wybrać te studia. dobrze rozumiesz:) a dostałam się z takim jak Twój. myślę, że możesz spać spokojnie.
A myślicie, że z 89% mam szansę?;>
małe...
Małe ? Może nie będzie tak źle :)
Przecież średnia z ang.rozszerz. spadła o 5% [zawsze to coś... ;) ], a poza tym wielu nauczycieli potwierdza, że matura była trudniejsza niż w zeszłym roku, więc może próg się obniży ?! :)
nie sądzę; a już na pewno nie obniży się na nienauczycielskiej, bo wszyscy się teraz na tę specjalizację rzucą.
ja uważam, że to, że średnia spadła niewiele zmienia. weźmy chociażby po trzy najlepsze osoby z każdego większego miasta, kilka z Krakowa + ludzi, z pierwszego roku, którzy złożyli papiery jeszcze raz, bo nie wiedzą czy zdadzą sesję poprawkową + ludzi, zaczynających drugi kierunek + osoby po liceach językowych i dwujęzyczne, które mają wyniki około 100% i już miejsca są zapełnione.
nie chcę nikomu odbierać entuzjazmu i nadziei, ale naprawdę lepiej zaskoczyć się pozytywnie niż później płakać, że z całkiem wysokim wynikiem się nie udało. takie są realia - nieważne ile umiesz na starcie - ważne ile masz procent.
ech:(;p jako kierunek priorytetowy wybralam nauczycielska, w sumie nie wiedzialam gdzie bedzie mniej chetnych, w każdym razie dziękuję za odpowiedź, poskładałam papiery tez w inne miejsca, zawsze jest jakaś alternatywa;) pozdrawiam;)
Cheshire cat, a co sądzisz o nauczycielskiej ? Są szanse ? :)
ale z jakim wynikiem? nikt nie da Ci stuprocentowej pewności, że się dostaniesz albo, że nie. ale uważam, że 89% to będzie za mało dlatego, że od czasu wprowadzenia nowych matur zawsze był wyższy próg punktowy. chociaż na pewno będzie większe zainteresowanie nienauczycielską.
wiem, ze w tamtym roku prog punktowy wynosił 91% wyniki są 15-stego, więc zobaczymy;p może będzie jeszcze 2-ga lista... zreszta złożyłam tez na kolegium na uj (ang z niem) i na uś (dostalam sie tam w tamtym roku, ale niestety nie mogłam pogodzić angielskiego z socjologia w kato, ktora teraz juz skonczylam).
w tamtym roku zrobili nas w konia i w ogóle drugiej rekrutacji nie było. tzn. przyjęli 120 osób, licząc, że około 40 nie doniesie papierów albo odpadnie i tak też się stało. daj znać jak poszło i jaki był prób w tym roku. powodzenia:)
ok, dam znać, mam nadzieję, że gdzieś się dostanę;d jeśli nie, to magisterka z socjo, aczkolwiek moim marzeniem jest ang:) a słyszałaś jakieś opinie/może masz znajomych w kolegium uj na ang? jak tam jest, jaki poziom?
nie mam znajomych i mało słyszałam. wiem jedynie, że jest tam największy nacisk na praktyczny angielski i metodykę.
Czy ktoś wie jaki był próg w tym roku w I rekrutacji ? :)
zdaje się, że wyniki dopiero będę. chyba 15.07. też jestem ciekawa:)
Kto się dostał i planuje zostać na UP ? :)
Przyjęli 81 na nauczycielską, czy pierwsza 8 z listy rezerwowej ma jakieś szanse? Są to same 90 pkt...
na nauczycielską próg wynosił 91% na nienauczycielską 95% jestem na rezerwie, na Uj-cie (kolegium) też, ale dostalam sie do sosnowca na ang nauczycielskim z niemieckim:) ech;p chyba mi ten krk nie byl pisany, pozdrawiam;)
wszystko zależy od tego ile osób zrezygnuje. w tamtym roku druga tura rekrutacji to była fikcja, bo po pierwszej zrezygnowało akurat tyle osób, że rekrutację zamknęli. a co do pytania to ile jest takich osób, które mają 90%? bo jeśli przyjmą kogoś dodatkowo to wezmą wszystkie osoby pod kreską, które mają taki wynik. w poprzednich latach tak robili, nikt nie patrzył na polski. jeśli takich osób jest dużo to jest problem.
Osób z takim samym wynikiem pod kreską (czyli 90 pkt) jest 12 dokładnie... Ja jestem na 8 miejscu, bardzo chciałabym się dostać na ten kierunek, co prawda dostałam się już na stosunki ale to nie był mój priorytet... Pozdrawiam
Hej Wszystkim!

też składałam na UP papiery, na angielską docelowo i na rosyjską 'gdyby co'. Udało mi się dostać na ang nauczycielską fuksem, bo miałam 92%. Ale słyszałam, że na nienauczycielską jest bardzo duży boom, więc jest spora szansa, że jeżeli ktoś dostał się na obie specjalności to wybierze nienauczycielską i zwolnią się miejsca na nauczycielskiej.
Trzymam gorąco kciuki za listę rezerwową - do zobaczenia w październiku! :)
jest boom i szczerze mówiąc trochę mnie to dziwi, bo u nas, moim zdaniem, lepiej jest iść na nauczycielską, bo później na SUM-ie i tak robi się specjalizację, a po licencjacie jest już fach w ręku i uprawnienia do nauczania.
ja właśnie wyszłam z tego samego założenia. Nauczanie nigdy nie było moim największym marzeniem, ale jeśli nie znajdę po studiach pracy od razu jako tłumacz to zawsze jest wyjście awaryjne.
Słyszałam też o ludziach, którzy studiując na SUM-ie dorabiali gdzieś na pół etatu jako nauczyciele.
otóż to:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 48
poprzednia |

»

Brak wkładu własnego

Zostaw uwagę