Cześć wszystkim. Mam 16 lat i chodzę do I liceum; zawsze chciałem studiować w USA lub w UK. Słyszałem nieraz, że w dostaniu się na studia w UK bardzo pomaga matura międzynarodowa, albo nawet jest ona niezbędna. Mam możliwość przeniesienia się do szkoły przygotowującej do takiego egzaminu, zdałem już nawet test językowy, ale zastanawiam się czy polska matura nie jest uznawana na brytyjskich bądź amerykańskich uczelniach ? I nie ukrywam, że chodzi mi tu o uniwerki z wyższej półki, np. Liga Bluszczowa czy inne prestiżowe szkoły (jeszcze nie jestem w nich dobrze zorientowany). I czy International Baccalaureate jest uznawana na uczelniach amerykańskich ??? Może ktoś z forumowiczów uczył się programem przygotowującym do IB i mógłby mi coś powiedzieć na ten temat ? Boję się m.in. że sobie nie poradzę z angielskim. Co prawda zaliczyłem test w tamtej szkole, ale mój angielski nie stoi na wyższym poziomie niż Intermediate (a w niektórych aspektach jest nawet na niższym) i nie wiem czy podołam lekcjom po angielsku. I mam jeszcze prośbę czy pomógłby mi ktoś przygotować wzorowy list w języku angielskim na uniwersytet z zapytaniem o to czy uznają polską maturę, jeśli tak to jakie przedmioty i na jakim poziomie trzeba je zdać ? Byłbym wdzięczny za jakieś przydatne wyrażenia itp.; proszę o to bo mam bardzo mało czasu, muszę właściwie zdecydować najpóźniej do czwartku czy się przenoszę, a nie chciałbym popełnić jakichś głupich błędów po których by mnie wyśmiali np. na takim Yale, że pisze do nich potencjalny student, który nie umie języka. Pozdrawiam, i baaaardzo proszę o szybką odpowiedź ;)!