jak to jest z listami rezerwowych ?

Temat przeniesiony do archwium.
hmm jako tegoroczna maturzystka póki co jestem zielona w tematach rekrutacji itd.. chciałabym się więc dowiedzieć jak to jest z listami rezerwowych.. wiem że to jest na takiej zasadzie że np. jest miejsc 100 na uczelni a będąc na 104 miejscu.. jest się na 4 miejscu listy rezerwowych.. no ok.. ale kiedy się można dowiedzieć,że się 'przesunęłam' na listę przyjętych.. ? to jest dopiero po terminie składania dokumentów czy jak? no bo nie wiem na jakiej to jest zasadzie.. czy jest sens czekać ? no bo na niektórych uczelniach papiery można składać do tego samego dnia..( w sensie że to po dostaniu się już ) a dajmy na to jeśli chciałabym studiować na uczelni X.. i tam jestem na liście rezerwowej.. a dostałam się na uczelnie Y.. i chciałabym poczekać jeszcze.. no a termin uczelni Y dotyczący składania oryginalnych dokumentów mija wcześniej? to co wtedy?
rozgadałam się jak zwykle :P
1. co kilka dni sa aktualizacje listy
2. zawsze mozna zabrac papiery, ktore sie zlozylo na te wczesniejsz auczelnie.
To zależy od uczelni. Na niektórych jest tzw. rekrutacja krocząca, tzn. wszystko odbywa się na bieżąco, bo np. jest opcja, że można zrezygnować i jak się zwolni miejsce to od razu wiadomo. Czasami jednak aktualizacje są co tydzień, bo tyle czasu mają Ci, którzy się dostali, na podjęcie decyzji. Generalnie nie ma się czym stresować ;)

Zostaw uwagę