ceny jedzenia w szkocji i anglii??

Temat przeniesiony do archwium.
Chcę sobie skalkulować ile kosztowałby mnie taki rok studiów za granicą. Opłaty z kursy i zakwaterowanie już znalazłam - z tym, że to ostatnie to bez wyżywienia za to z kuchnią =) stąd też moje pytanie, ile pieniędzy (średnio) na miesiąc musiałabym przeznaczyć na jedzienie? Moze ktoś studiujacy w Uk się orientuje? Chodzi mi tu przede wszystkim o szkocję (Edynburg), ale także Anglię. Z góry dzięki za odpowiedź :-)
Koszt wyzywienia w Anglii to (w moim przypadku) ok. 20 GBP tygodniowo.
A wcale specjalnie nie oszczedzam. Trzeba tylko wypatrzyc sobie miejsca, gdzie i za ile kupic, bo w jednym markecie cos moze byc tansze i lepsze niz w drugim, niby drozszym.
Jesli masz twardy zoladek i lubisz oszczedzac, to jest mozliwe zejsc do ok. 10GBP/tydz. - znam osobiscie takich ludzi - ale grozi ci b. monotonne i tuczace zarcie (mrozone pizze, itp.)
20GBP na tydzień????????????? i nie oszczędzasz??????
powinni Cię do jakiejś księgi rekordów zapisać...

w jakim mieście jesteś jeśli można spytać?
pzdr
czyli 100 funtów powinno starczyć na miesiąc, dzięki za odp. =)
jestem pelna podziwu!
ja mieszkam w uk i naprawde nie wiem jak mozna za 20 funtow tygodniowo ''zdrowo''sie odzywic.

ja mysle ,ze on(a) sobie z ciebie po prostu jaja robi.

podaj mi swoj jadlospis a ja ci powiem ''mniej wiecej'' ile cie beda kosztowaly tygodniowe zakupy w ''tesco''
zdrowo, nimonotonnie no i jeszcze nie trzeba oszczędzać ;) Też mi się wierzyć nie chce...
Ja mogę podać ceny według Sainsbury's :) Do Tesco mam za daleko... :)
pzdr
Trudno mi tu opisywać swój jadlospis - zabrałoby to za dużo czasu i miejsca. Jem średnią ilośc jedzienia (jak to dziewczyna), sporo warzyw, owoców itp. Ja bym się mimo wszytko w Uk nie chciałA głodzić - bez przesady! Ciekawa jestem po prostu ile studenci mieszkajacy w anglii, jedzac normalnie wydaja na jedzenie ;)
Korzystaj z urokow produktow "Teso value", kupuj raczej w duzych opakowaniach, szukaj w roznych sklepach. Dobre i tanie jedzenie jest w lidlu.
no to ja Wam powiem ze moj brat ktory jest w Glasgow je 2 obiady dziennie i tygodniowo wydaje 10 funtow:]sama nie wiem jak On to robi ale watpie zeby wciskal kit:]
pozdr.!
mi tez sie wydaje, ze 20Ł to troche malo. Glupia kanapka na miescie kosztuje ponad 1Ł, a słoik dżemu też prawie funta.
W tv widziałem reklame nowej usługi na stronie WWW tesco, porównującej ceny w ich sklepach, z Sainsbury's i ASDA, warto zajrzec.
Ł20 to i tak nadto... w czasie wakacji koszty jedzenia na 2 miesiace razem z chlopakiem wyszly nam ok Ł100, czyli po 50 za 2 miesiace! naprawde nie trzeba kupowac w sainsbury's...jest tesco, lidl, morrison's...dodam ze jedlismy duzo owocow i warzyw, rzadko jakies sztuczne jedzenie... kanapek na meiscie nie trzeba kupowac przeciez ;)
http://argo.panoramix.net.pl/szkocja/sco_informacje.html#ZYWNOSC
Tutaj znajdziesz podstawowe informacje. Pozdrawiam.
20 funtow na jedzenie spokojnie starcza, nie wiem po co niektorzy wprowadzaja zamieszanie mowiac ze wydajac tyle czlowiek sie glodzi. cwicze na silowni,mam ciezka prace wiec jem naprawde duzo, warzywa, owoce, mieso i tyle mi w zupelnosci wystarcza a kupuje w sains, lidlu i netto.znam ludzi ktorzy przezyli za 5 funtow tygodniowo...
Hej!rn20 funtów to wcale nie jest tak malo:) A za te kwote mozna sie odzywiac naprawde zdrowo. Serio. Przykladowe ceny - 2kg mandarynek 2 funty (starczyna tydzien), 1/2 kg truskawek 1,69 (tez na dwa, trzy dni jako deserek), chleb tostowy ok 1 funta a przyjego smaku starczy na wiecej niz tydzien:), banany kg 1 funt, galon mleka 1-1,5 funta, litr mleka czekoladowego niecaly funt, pomidory 1,5 funta za kg, jajka 0,75 za 6 sztuk, 3 kg ziemniaczkow 1,5 funtarnNaprawdemozna sobie dobrze zjesc, jesli sie samemu gotuje, a nie je te paskudztwa z mrozonek. Pozdrawiam!!!! Aha - paczke dobrych slodyczy kupisz juz za 0.5 - 1 funta!!!!
Ja wydaje okolo 40 funtow na tydzien... ale ja niczego sobie nie odmawiam... mam ochote na cos to poprostu to kupuje... i prawie wogole nie kupuje towaru marki TESCO poza pieczywem... maja dobre bulki na Hot dogi:)) poza tym trzeba doliczyc jakies 30 funtow miesiecznie na telefon... zalezy ile dzwonisz:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe