studia w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
sluchajcie, zwracam sie do was z ogromna prosba; otoz planuje studia na uniwersytecie w Hamburgu, ale nigdzie i od nikogo nie moge uzyskac konkretnych informacji na temat zalatwiania formalnosci; wiem, ze jest duzo tych papierkow, ale czy ktos bylby tak kochany i opisal mi dokladnie krok po kroku co mam robic, zeby zaczac te studia? z gory dziekuje za wszlekie wpisy
wiesz powiem ci jedno , najlepiej napisz podanie do tej szkoly ze chcesz tam studiowac , oni maja specjalne dzialy dla internationale studenten i wtedy osoba z tego dzialu powie ci wszystko i wysle ci poczta wszystkie papiery. wiesz ty musisz sama sprostac temu problemowi bo jesli juz ttutaj ktos bedzie cie prowadzil za reke jak to zalatwic to ty sobie sama w niemczech nieporadzisz gdzie samemu trzeba zalatwiac wszystkie formalnosci. to wszystko nie takie proste jak ci sie wydaje. zycze powodzenia i glowa do góry. pamietaj ze musisz byc przebojowa i liczyc najlepiej na siebie.
Najlepiej wejdz na strone www.uni-hamburg.de
Tam powinnas zanlesz wszystko to co cie interesuje.Formularz zgloszeniowy mozesz wydrukowac u siebie w domu(zazwyczaj jest tez opisane jak masz wypelnic).Jesli startujesz bezposrdnio z Polski bedziesz musiala zdac egamin z niemieckiego w Polsce albo na miejscu tzw.DSH.Jak napisala wczesniej kolezanka...racja trzeba sobie z papierami poradzic samemu bo inaczej ciezko sie bedzie odnalezc.Najgorsze jest czekanie na wyniki potrafia wylac je tydzien przed ropoczeciem semstru .Cos wiem na ten temat.Studiuje skandynawistke,historie sztuki i etnologie w Goettingen.Do Hamburga sie tez wybieralam ale :) Powodzenia
a ja mam pytanie.jestem na 1 roku studiow w lublinie.a chce sie wyniesc do Niemiec na stale i nie wiem jak sie za to zabrac!studia i praca tam-takie mam kminy.czy ktos moze cos podsunac dla mnie???
moj mail to [email] bardzo prosze tam pisac jesli jest taka mozliwosc ;-)
istnieje takie stowarzyszenie www.studiawniemczech.de. pomagaja w zalatwieniu wszystkich formalnsoci i sprawach papierkowych. nawet wspolpracuje z poradami studenckimi i mozesz sie od nich wszystko na temat studiow dowiedziec. wlasciwie zalatwiaja wszystko a ty przyjezdrzasz i masz wszystko zalatwione. opiekuja sie toba przez 3 miesiace. ten serwis kosztuje 230,- euro i na pewno zaoszczedzisz bo odpadaja ci wszelkie koszty przyjazdow , benzyny, bladzenia i nerwow. jestes pewna ze jest tam ktos i zalatwi to wszystko. skorzystelm i nie moge nic zlego powiedziec.

damian
UWAZAJCIE TO OSZUSCI - wyludzacze pieniedzy
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa