stypendium na nauke w liceum w Anglii

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos moze orientuje sie, czy sa dostepne jakies stypendia dla zagranicznych uczniow w Brytyjskich liceach? Albo czy istnieje moze jakis program, fundacja, ktora wspolfinansuje nauke Polakow w zagranicznych szkolach (nie uniwersytetach)?
Zostal mi ostatni rok liceum i zastanawiam sie, czy nie daloby sie go skonczyc w Anglii, jedynym problemem sa pieniadze.
Z gory dziekuje za wszelkie informacje.
Właśnie szukając informacji o tym co CIę interesuje, natknęłam sie na ten post.Też marze o liceum w anglii.Rozmawiałam z dziewczyną która miała taka możliwość, a wszystko dzięki "Fundacji Batorego".Szukałąm czegoś na ten temat ale niczego nie znalazłam....Niestety...Jakbyś się czegoś dowiedział to napisz! [email]
Pozdrawiam!
hej, a co myslicie o mozliwosci "zaoszczedzenia" jednego roku życia i zaraz po gimnazjum zrobienia dwuletniego IB w uk a nie trzyletniego w polsce? sadzicie ze to realne??? jak ktos cos wie, to plizzz piszcie na maila- [email]
aha i jeszcze jedno-czy polacy moga sie uczyc w bezplatnych-panstwowych szkolach???i czy bedac niepelnoletnim mozna mieszkac tam samemu, tzn. wyjechac bez rodziny???
na pewno ktos z was wie cos na ten temat....
dzieki from the mountain ;-)
Twoi rodzice musieliby tam legalnie pracowac i mieszkac. Ew. jesli Cie stac, szkoly prywatne wchodza w gre
oj tesz miz sotal ostani rok w LO eh tesz chce do UK
po wakacjach idę do II liceum i bardzo dobrze się uczę mam zaoszczędzoną kasę na wyjazd . Mam również bazę w londynie , bo moja siostra tam mieszka i pracuje . Jestem tylko ciekawa jakie papiery i gdzie trzeba je złożyć , aby mieć szanse na stymendium .jeśli macie jakieś informacje z góry dziękuje .
twoi rodzice nie musza tam mieszkac, jesli masz 16 lat to mozesz mieszkac samemu np. w internacie.
wiele prywatnych szkol oferuje stypendia, najlepiej napisac do nich maila i sie zapytac. ja tak roblem i dostalem mnostwo odpowiedzi. wysylajcie cos w stylu listy motywacyjnego, ja dolaczalem takze cv. piszcie nawet do szkol, ktore nie maja na swojej stornce nic o stypendiach, nawet one czesto je oferuja. w wiekszosci sa jakies egzaminy wstepne, najczesciej w listopadzie. liste szkol z IB w kazdym kraju mozna znalezc na www.ibo.org
jesli chodzi o robienie IB po gimnazjum to uwazajcie z tym. wiele uniwersytetow np. w stanach zjednoczonych wymaga 12 lat edukacji. w wielkiej brytanii maturzysci sa czesto mlodsi niz u nas o rok albo dwa lata, ale zauwazcie ze ida wczesniej do szkoly.
warto sie takze starac o stypednium UWC www.uwc.org www.uwc.org.pl www.glog.dmkhost.net/forum
Stypendium dla młodych rn rnPrzedstawiamy raport opisujący możliwość wyjazdów na stypendium przyznawanego przez Towarzystwo Szkół Zjednoczonego Świata, pozwalającego na naukę między innymi w Wielkiej Brytanii. Gimnazjaliści i młodzi licealiści, to coś dla Was!rnrn rnrnInteresuje Cię nauka za granicą? Jesteś uczniem pierwszej klasy liceum lub trzeciej gimnazjum i nie jest Ci obojętna Twoja przyszłość? Działasz poza szkołą i masz wszechstronne zainteresowania? Jeśli tak, to jesteś idealnym kandydatem! rnrn- tak zachęcają do wyjazdu przedstawiciele Towarzystwa Szkół Zjednoczonego Świata im. prof. Pawła Czartoryskiego, dokonującego selekcji kandydatów do corocznie przyznawanych stypendiów na dwuletnią naukę, głównie w Wielkiej Brytanii. rnrnW naszym artykule przedstawimy szczegółowe informacje dotyczące wyjazdu. Ale to nie wszystko. Jeden z obecnych stypendystów, uczący się aktualnie w Wielkiej Brytanii, napisał dla nas reportaż, opisujący coś więcej, niż tylko oficjalne informacje, jakie znajdziecie w folderach reklamowych :) rnNo to jedziemy:rnrnrn1. Co to jest Towarzystwo Szkół Zjednoczonego Świata?rnrnTowarzystwo Szkół Zjednoczonego Świata im. prof. Pawła Czartoryskiego istnieje od 1991 roku. Głównym celem działalności Towarzystwa jest przeprowadzanie selekcji kandydatów do stypendiów przyznawanych corocznie przez Szkoły Zjednoczonego Świata (United World Colleges). Poza rekrutacją do UWC, Towarzystwo prowadzi również nabór do renomowanych szkół prywatnych w Wielkiej Brytanii. W większości wypadków stypendia pokrywają czesne oraz koszty utrzymania, wszystkie przyznawane są na okres ostatnich dwóch lat szkoły średniej uczniom polskich szkół średnich, wyróżniającym się w szkole i poza nią. Dotychczasowi stypendyści pochodzą ze wszystkich zakątków kraju i z bardzo zróżnicowanych środowisk. rnrnrn2. Szkoły Zjednoczonego ŚwiatarnrnSzkoły Zjednoczonego Świata to organizacja zrzeszająca 10 szkół średnich rozrzuconych po całym świecie - od zachodniego wybrzeża Kanady po Hong Kong. Każda ze szkół przyznaje stypendia młodym ludziom z kilkudziesięciu krajów. W tym wielokulturowym otoczeniu uczniowie realizują program Matury Międzynarodowej (IB), wzbogacony o pracę społeczną oraz o zajęcia poszerzające wiedzę o problemach politycznych, gospodarczych i ekologicznych. rnrnrn3. Prywatne szkoły angielskiernrnOprócz szkół UWC stypendyści trafiają także to wielu prywatnych szkół angielskich. W nich z kolei nauka zakończona jest maturą angielską (A-Level), która od IB różni się przede wszystkim ilością wybieranych przedmiotów. Nie oznacza to jednak, że nauka w tych szkołach jest łatwiejsza. Uczniowie poza normalnymi lekcjami mają szansę rozwijać zainteresowania na licznych zajęciach dodatkowych.rnrnrn4. Jak wygląda proces aplikacji?rnrnTowarzystwo pośredniczy w przydzielaniu stypendiów, organizując klasyfikację. Pierwszy etap, to wysłanie listu motywacyjnego, CV oraz wszelkich zaświadczeń i dokumentów w terminie do końca roku poprzedzającego ewentualne przyjęcie (czyli w trakcie gdy jesteś w pierwszej klasie liceum). Drugi etap, to rozmowy kwalifikacyjne, połączone z grami i zabawami integracyjnymi. Ostatni, trzeci etap to już ostateczne rozmowy, bezpośrednio po których ogłaszane są wyniki.rnrnrn5. Jakie wymagania muszę spełnić by się dostać?rnrnWymagania, które musisz spełnić są następujące:rn- Wiek 16-17 lat (pierwsza klasa liceum ogólnokształcącego), rn- dobra znajomość języka angielskiego, rn- średnia ocen z przedmiotów ogólnokształcących na koniec gimnazjum - minimum 4,5, rn- wybitne, udokumentowane osiągnięcia pozaszkolne, rn- doświadczenie w pracy charytatywnej, społecznej, artystycznej i/lub sportowej.rnrnrn6. "Czy mnie będzie na to stać?"rnrnWiększość ze stypendiów przyznawanych do szkół UWC jest pełna – jedyne koszty które ponosi uczeń, to koszty podróży. Ponadto MEN refunduje jedną podróż tam i z powrotem w trakcie roku. rnrnTroszkę inaczej jest, niestety - ze stypendiami do prywatnych szkół angielskich, w których to szkoła decyduje o wysokości przyznanego stypendium. Przykładowo, stypendium może pokrywać około 80% kosztów nauki w szkole. rnrnrn-----------------------------------------------------------rnrnInformacje o kalendarzu szkolnym, nauczanych rnprzedmiotach i zaliczeniach.rnStypendium dla młodych - naukarnrnPrzeczytaj reportaż naszego korespondenta, rno jednej ze szkół w Wielkiej Brytanii!rnStypendium dla młodych - reportażrnrn-----------------------------------------------------------rnrnDodatkowe adresy:rnrnrnwww.uwc.republika.pl - Strona TSZJrnrnwww.uwc.org - Strona United World Collegesrnrnwww.ibo.org - Strona Międzynarodowej MaturyrnrnAutor: Darek Nehrebecki
Czesc mam pytanie czy ma moze ktos jakies informacje na temat szkoly w londynie a dokladnie liceum. Nie sa dlamnie problemem pieniadze ale nie umiem zabardzo jezyka moze jest szkola polska w londynie

Z gory dziekuje :):)
moje [gg]
Owszem, wiem coś na ten temat. www.kfon.pl tam znajdziesz potrzebne informacje. Niestety, rekrutacja na rok 2008/2009 już się zakończyła. Sama wtedy wyjeżdżam, bo dostałam to stypendium :)
Cześć Wszystkim !
Jestem w pierwszej gimnazjum. Od niedawna planuję , aby na całe liceum wyjechać do Angli ( rozważałam też amerykę , zwłaszcza iż mam tam rodzinę , jednak odleglość jest zbyt duża)
Od jakiegoś czasu, regularnie szukam w internecie wzmianek na temat "liceum w Angli" , czytam fora.Jednak nie znalazłam jeszcze nigdzie opisanego tega krok , po kroku. No razie wiem tyle :

- skoncze gimnazjum
- pojadę do Angli
- poświęce rok na nukę j.angielskiego
-pójdę do collegu
- (mam nadzieję , postaram się ) zdac brytyjską maturę , tj. A-level

Mam jeszcze dość duzo czau, jednak nie wiem jak się za to zabrać.

Myslałam nad tym , ( pewna zyczliwa opsoba , podsuneła mi ten pomysł) aby:

1. wybrac misto w ktorym chcę się uczyć.
2. znależć szkole w ktorej chcę sie uczyć
3. Zadzwonić i zapytać się , czy jest możliwość zapisania się , jakie sa tego koszty,jakie papiery sa potrzebne, gdzie mogłabym znaleźć jakieś zakwaterowanie itp.

co o tym myślicie? :d

Po 1. Nie wiem jakie miasto wybrać. zastanawiam się nad Londynem, poniewaz jedzie ze mna kalożanak i ma ona tam rodzinę ,jednak zastanawiam się , czy zycie samemu(tzn. bez rodzicow) w tak dużym mieśćie to dobry pomysł...

Po 2. Nie amm zielonego pojęcia , o szkolach. Jakie sa dobre, a ktorych lepiej unikać? Gdzie najlepiej udac się na kurs j.anglieskiego itp.

Pa 3. Co z pieniędzmi?! Rodzice są w stanie pomoc mi finansowo. Ewentualnie opłacic szkolę (choć myślę ,ze jeśli pójde do narmlnej szkoły , nie trzeba będzie za nia placic) sluszałam też ,ze niektore szkoly ofiaruja kurs j. angielskiego uczniom do 18 roku zycia za darmo. Czy to prawda? Jesli tak przynajmniej to mam z glowy.
Ale co z zakaterowaniem? internat , czy mieszkanie kosztują.
Ile wachają sie ceny internatu , lub malego mieszkanka ( wolałabym chyba internat)

Jak tymi stypendiami?! hmmm... musze się poprawic , bo narazie mam średnią: 4, 45.
bardzo bym chciala dostac takie stypendium....
Myślę ,ze sie będę starać. do angli lub ameryki.
Tylko ,ze musiałabym podszlifowac swoją angielszczyznę. o co chodzi z tymi wybitnymi osiagnięciami pozaszkolnymi?

Jesli zncie jakies dobre szkoly z internatem ( publiczne tzn. szkoły za darmo , nie płatne) w londynie , lub innym ciekawym miejscu. albo jeśli macie jakiekolwiek informacie na temat rzeczy o ktorych wyzej pisalam , bardzo prosze o kontakt:

[gg]
mail: [email] ----> nie śmiac się :PP

Mam nadzieje ,ze wyrazilam sie , tak, że zrozumiecie .

Z góry dziękuje ;** :D
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę