Pytania co do studiów w Angli

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie. Mam kilka pytań co do studiów w Angli...
1) Wiem, że studia w szkocji moga być bezpłatne jeżeli studiuje się pierwszy kierunek w angli, a cojezeli chciałby ktoś studiować dwa kierunki? płaci za dwa? pytanie dotyczy całej Anglii.
2) Może mi to ktoś wyjaśnic...
Highers: AAAAB in five different subjects by the end of S6, with at least AABB at first sitting in S5. Higher subjects must include Biology and Chemistry (both at Grade A) with either Mathematics or Physics. Higher English is required.

Applicants are not considered for entry to Dentistry from S5.

A-levels: AAB in three different subjects by the end of year 13, with at least BBB at first sitting in year 12 of AS. Must have A-level Biology and Chemistry (both at Grade A).General Studies is not acceptable as a third subject at A-level.

IB: 36 to include Chemistry (score of 6) at Higher Level and Biology (score of 6) at Higher Level and one from Mathematics or Physics at Higher Level.

chodzi mi głównie o to co to bbb, aab itp...

albo czym różni się BSc, MSci
Highers: AAAB in first sitting = unconditional offer.

Applicants who achieved between BBBB/ABB and AABB at their first sitting may receive a conditional or unconditional offer once all applications have been reviewed in March 2012. Higher at B or above in Chemistry.

A-levels: ABB, preferably with two science subjects. A-level at B or above in Chemistry.

IB: 32 points.

od tego...

BSc, MSci (Faster Route)
Advanced Highers: AAA including Chemistry and Mathematics.

A-levels: AAA including Chemistry and Mathematics.

IB: 6,6,5 at Higher Level, including 6 in Chemistry and 5 in Mathematics, and at least 38 points overall.

3) Może mi ktoś wyjaśnić gdzie znajde wymagania dla studentów z zagranicy co do studiów, bo kiepsko mi wychodzi szukanie tego

Wiem, ze niektórych pytania mogą zdołować... czytałam już wiele wątków, wiele stron uczelni brytyjskich przejrzałam, ale nie znam się na ich systemie edukacji, ani perfekcyjnie znam angielski (uczyła mnie ukranika nie znająca polskiego) ale się ucze i planuje doszlifowawać swój angielski, ponieważ fajnie byłoby wyjechać zaagranicę i zdobyć większą wiedze i lepszą szanse na przyszłość... przecież każdy ma prawo do marzeń:)
Co do skrótów BSc, MSci,
Bacherol of Science, czyli licencjat nauk ścisłych
Master in Science, czyli magister nauk ścisłych.

CO do tych wymogów to nie zwracaj na nie uwagi, bo nijak ma się nasza matura do tych wyżej wymienionych. Najlepszym sposobem będzie znalezienie na stronie wymagań dla Polaków( Requirements for International Students) i naszej Matury, lub napisanie maila z zapytaniem o wymagania co do polskiej Matury.
Ale da się z tej w/w informacji wyczytać, że: "Must have A-level Biology and Chemistry". A-level to inaczej nasza rozszerzona Matura, więc musisz pisać rozszerzoną biologię i chemię, a co do % będziesz musiała napisać do sekretariatu.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa