Liceum w Anglii

Temat przeniesiony do archwium.
Mam 16 lat i teraz kończę I klasę LO w Polsce. Podjąłem decyzję z rodzicami, że od września będę się uczył w Anglii. Teraz jakie potrzebne mi dokładnie papiery? Gdzie znaleźć college? Czy za liceum się płaci? Czy nie ma żadnego problemu, że będe tam sam, bez rodziców? Czy już teraz z Polski wysłać papiery, czy w Lipcu gdy już tam będe. Chcę iść na 2 lata i pisać A-levels. W UK będę sam, rodzice opłacą mi mieszkanie i wszystkie koszty życia.
Chcesz wyjeżdżać, uczyć się tam a nie wiesz nawet kiedy wysyłać papiery? Ciśnie mi się na język słowo nieodpowiedzialny.
Pomysł bardzo fajny, ale mocno się spóźniłeś. Aplikowanie do większości dobrych liceów kończy się w styczniu, potem w marcu/kwietniu są interview i w maju albo oferują ci miejsce w szkole, albo nie. Teraz mamy koniec czerwca, więc sam rozumiesz... Jedyne co ci zostaje to rozmowy z dyrektorami szkół które sobie wybrałeś i zdanie się na ich łaskę, czasami się udaje, ale bez znajomości jest ciężko.

Jeżeli chodzi o dokumenty to polskiego świadectwa gimnazjalnego na ogół nie traktują na równi z ich GCSE, ale jeżeli angielski kandydata jest na wysokim poziomie to przyjmują, tylko konieczne jest pisanie na miejscu testów z angielskiego, no chyba że masz już jakiś certyfikat językowy (FCE, IELTS)

Do 19 lat edukacja (do 3 level'u) w UK jest darmowa dla wszystkich obywateli Unii E, ale szkoły z najlepszymi wynikami są najczęściej prywatne, czytaj płatne.

Jeżeli faktycznie rodzice chcą ci za sponsorować taki wyjazd to w tym momencie najlepszy będzie kurs angielskiego ESOL, level 2 albo 3, po nim bez problemu dostaniesz się na AS Level w przyszłym roku.

Ale próbuj jeszcze, może los się do ciebie uśmiechnie i od września będziesz robił maturę.

Powodzenia!
Właśnie czy samemu będe mógł tam mieszkać czy są jakieś przeszkody do tego ? I jak tam by było z powiadomieniami do rodziców ze szkoły? Wogle o co chodzi z tym egzaminem ESOL? Coś na zasadzie, że robię go przez rok i dopiero w 2013 pójde do College/Sixth form? Interesuje mnie szkoła w Birmingham. Co wybrać sixth form czy college? Czym to się różni, bo niby tylko "nazwą" :O. Przypominam, że kończę I klasę liceum o profilu lingwistycznym, nie mam FCE ale jestem mniej więcej na tym poziomie, chcę w 2014 być już na studiach więc zależy mi na jak najlepszych A-levels. Czym kierować się przy wyborze szkoły? Dziękuję za zainteresowanie.
Gdziie myslisz mieszkac, jak nie mozesz wynajac mieszkania, bo nie masz 18 lat?
Zeby dostac sie na studia to musisz miec A levels, a zeby to miec to kursy generalnie trwaja 2 lata w collegu/sixth form.
A może są jakieś rodziny, które zajmują się udostępnianiem swoich pokoi dla zagranicznych studentów i opieką nimi za opłatą czy coś takiego? Może jet nazwa na coś takiego? Jak szukać?
Cytat:
Może jet nazwa na coś takiego?
Jest.
Cytat:
Jak szukać?
Google.
edytowany przez fui_eu: 21 cze 2012
Ok, znalazłem listę Sixth Form w Birmingham http://www.birmingham.gov.uk/cs/Satellite?c=Page&childpagename=SystemAdmin%2FCFPageLayout&cid=1223[tel]&packedargs=website%3D4&pagename=BCC%2FCommon%2FWrapper%2FCFWrapper&rendermode=live Teraz do każdej szkoły pisać czy by mnie przyjęli?
Mieszkanie u rodzin (homestay accommodation) jest bardzo popularne wśród zagranicznych studentów, koszty z wyżywieniem o ok 1[tel]funtów tygodniowo.

Sprawdź które z tych szkół mają najlepsze wyniki egzaminów, albo są najbliżej centrum i zapytaj w mailu o warunki przyjęcia, innej możliwości nie ma.

W Angli w wieku 16 lat już sam odpowiadasz sa swoją edukację, więc rodzice nie są szkole do niczego potrzebni, no chyba że będą z tobą jakieś poważniejsze problemy to mogą chcieć z nimi porozmawiać.

ESOL to roczny kurs angielskiego, na którym uczysz się pisania, czytania, mówienia itd., np egzamin FCE zalicza się do kursów ESOL. Jak nie przyjmą cie tam na A Level, to zostanie ci to, albo kursy zawodowe.

Wiesz już co chcesz studiować i z jakich przedmiotów zdawać maturę? To bardzo istotne, radziłabym już teraz dobrze się zastanowić, żeby potem nie podejmować pochopnych decyzji.
Czyli najpierw muszę zrobić w collegu roczny kurs ESOL? Ja chce już za 2 lata zdawać a levels i być na studiach...
Jeżeli dobrze znasz język to przy odrobinie szczęścia przyjmą cie już teraz, bez kursu ESOL czy GCSE.
Próbuj jeszcze, a jak się nie uda to pomyślisz o innych rozwiązaniach.
mimo wszystko polecalabym ci najpierw zrobic ESOL zeby sie obyc z jezykiem, bo jakkolwiek dobrze znasz to i tak w praktyce wsztstko okazzuje sie byc troche inaczej. na ESOL przyjma cie w kazdym collegu, nawet moze do konca sierpnia i jest za darmo. Potem mozesz bez problemu nawet w tym samym collegu kontynuowac A levels jesli sa dostepne te przedmioty a jak nie to bedziesz mogl kombinowac. Poza tym ESOL na full time przewaznei jest 3 gora 4 dni w tyg. wiec sobie przy okazji mozesz popracowac i tez w praktyce pocwiczyc jezyk. Prawda jest taka ze to jest bez roznicy czy prywatna czy publiczna szkola - najwazniejsze zebys sie sam przylozyl i zmotywowal zeby miec dobre wyniki.. no, chyba ze wybierasz sie na oxford czy cambridge ..
btw ja przyjechalam do uk po drugiej klasie lo i nie mialam zadnych papierkow na angielski i chcialam robic a levels u mnie w collegu a jedyne co mialam to przetlumaczony test gimnazjalny. okazalo sie ze tutaj test gimnazjalny sie nie liczy, a jedyne co jest rozpoznawalne to matura ktora jest odpowiednikiem a-levels wiec jak masz jedno to nie potrzebujesz drugiego. Polecili mi wlasnie zebym sobie zrobila ESOL i Access Course (A levels dla doroslych, powyzej 19 lat).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa