Studia w Szkocji

Temat przeniesiony do archwium.
151-171 z 171
| następna
Cytat: petrusia
jasna sprawa z tym, że najbardziej by opłacał się miesieczny, ale czytałam coś o przynależności biletu do poszczególnych stref miasta wiec chyba na pierwszy ogień wezmę tygodniowy, zeby nie bawić się z biletem, który w praniu może okazać się nieprzydatny.

nie wiem, nie mam kazdej jednej informacji dotyczacej mieszkania i studiowania we wszystkich miastach szkocji ;) w glasgow jedyne co zalatwiam, to lotnisko, wiec musisz sie sama dowiedziec.

Cytat:
a mam jeszcze pytanie co do tych mieszkań. znalazłam na jakimś forum, że ludzie skarżą się na problemy z wynajmem. podobno landlordowie życzą sobie aby lokatorzy posiadali zabezpieczenia typu np. wyciągi z konta by sprawdzić wypłacalność albo referencje z pracy? to prawda? bo jeśli tak, to może być pod górkę ;/

landlord moze sobie takie rzeczy zazyczyc - jego mieszkanie, jego prawo. najczesciej sa to referencje wlasnie z poprzedniego mieszkania i kaucja, dlatego najlatwiej jest wynajac pokoj u kogos, kto juz wynajmuje, od kogos podnajac.

Cytat:
ubezpieczenie to chyba jest jakieś tam jest na uczelniach.. a jak z lekarzem? za darmo? czytałam, że gdzieś mówiłaś o tym jakie leki drogie. chyba zbankrutuje bo jestem chorowita ;/

leki w Szkocji na recepte sa w 100% darmowe, wiec bardziej 'oplaca' Ci sie chorowac tu niz w Polsce. lekarz 'rodzinny' tez i wszyscy ci, do ktorych dostaniesz skierowanie od GP ('rodzinnego'). na uczelni nie masz ubezpieczenia. po przyjezdzie musisz KONIECZNIE jak najszybciej zalatwic sobie NIN - w internecie znajdziesz nr telefonu na ktory musisz zadzwonic, umawiasz sie z urzednikiem na spotkanie i za 2-3 tygodnie dostajesz list z NIN. z tym numerem i dowodem tozsamosci idziesz do najblizszej przychodni i rejestrujesz sie u lekarza. finito. NIN potrzebny Ci bedzie rowniez do pracy, bez niego nie mozna pracowac.
Tzn trochę niedokładnie to napisałaś.
Pracę można podjąć w każdym momencie. Jeżeli jednak nie ma się NINo to w tym momencie pracodawca używa Issue number, który jest złożony z daty urodzenia pracownika i czegoś jeszcze(nie wiem, nie pracowałem bez nino) ale ma to kilka minusów(jeżeli jest się zatrudniony z nim to jest nałożony dużo większy podatek na wypłaty).
ALE! Można podjąć pracę, zaraz po Interview w sprawie NINo, mimo że go jeszcze nie posiadacie. Pracuje się jako legalnie zatrudniony z normalną stopą podatkową, jako że już od tego momentu jesteście zarejestrowani w systemie, i będzie wam przyznany numer.
Cytat: oliwkowa-oliwka
30 godzin pracy i uni? to po co studiować, jeśli jedyne, co bedziesz robil, to sie przeslizgiwal przez lata, bo przykladnej nauki na tym nie widze. a na pewno nie na wymagajacych kierunkach. mozna poszukac pracy za lepsza stawke - mozna, ale co z tego? naprawde myslisz, ze ktos Cie zatrudni po LO z Polski z "high school in X" w CV za wiecej niz za minimalna? hahaha. dobre :) stawka minilmalna dla ludzi ponizej 21. roku zycia to £4.98 a nie £6.

wiec nawet te 20h (co nie jest mozliwe w kazdym tygodniu, bo jest czasami tak na studiach, ze musisz w dwa tygodnie napisac po 2 eseje, 3.000 slow kazdy, zadania, przygotowanie na biezaco - nie wyrobisz). 20h x 4.98= 99.6. miesiecznie zarabiasz (4.5 tygodnia srednio) 448 funtow.

i tak: srednio pokoj w dzielonym mieszkaniu to wydatek 250-280 funtow (lub do 300 z rachunkami). zostaje Ci powiedzmy te £150. i teraz dolicz sobie: jedzenie, telefon, pomoce naukowe, drukowanie materialow na zajecia (a tego jest od cholery), ksiazki, kosmetyki, srodki czystosci, ew. bilety autobusowe, raz na ruski rok jakis ciuch, nawet leki na glupie przeziebienie kosztuja, a co dopiero, jak to napisales, "jakas rozrywka". ludzie. pojecia nie macie ile zycie kosztuje, to nie tylko jest 'jesc i spac'!

Hej sorry oliwkowa-oliwka ale jezeli uwazasz ze 30h pracay i do tego studia to bardzo duzo to moze nie jestes jeszcze zahartowana w zyciu na imigracji ;) Osobiscie mieszkam w stanach jako student czyli nielegalnie bez uprawnienia o prace :) Do szkoly musze chodzic min 20 h w tygodniu za ktora place ze swojej kieszeni i uwiez mi nie jest to wcale tania szkola. Zgodze sie jedynie z tym ze majac prace nie kladzie sie takiej uwagi na nauke. Lecz wedlug mnie studiowanie full time w dzisiejszych czasach jest nie logiczne i nie praktyczne. Wszystko zalezy od czlowieka czy jest pracowity, czy ma w glowie ok i czy jest zaradny. Na starym kontynencie po 1 jestes legalnie po 2 mozesz sie starac o pozyczke po 3 obchodzi Cie tylko aby przetrwac do nastepnego miesiaca. W USA sprawy dla International Students sa o wiele trudniejsze:
1. nie mozesz pracowac wiec muszisz pracowac nielegalnie, a jezeli pracujesz nielegalnie to zazwyczaj u polaka ktory Cie w chuja robi jak tylko moze. Zalegla placa u pracodawcy - nic nowego XD
2. jak pierwszy raz tutaj przyjechalem to zeby sie odbic i odlozyc troche kasy na lepsze jutro znalazlem 3 prace i w tym samym czasie chodzilem do szkoly. Bylo naprawde ciezko dociagnolem 4 miesiace ale po okresie przetarcia sie polepszylo. W tym czasie placilem za mieszkanie 750 usd i za szkole 800 usd i waidomo insuranece, paliwo, jedzenie, rachunki, itp
3.nie ma takiej mozliwosci zeby wziasc student loan albo cos w tym rodzaju

Ogolnie chodzi mi o to ze gadasz bez sensu o "30h pracy i uni". Bo przy 30h pracy to ja bym mial wakacje xD hehe to albo dobre 2 doby pracy albo spokojne 3 dni pracy czy nawet juz tak lajtowo 4 dni xD i do tego szkole to w tygodniu powiedzmy ze masz 3 dni wolnego na szkole, a to znaczy mase wolnego na uczenie sie. W kazdym kraju jest trudno studiowac i utrzymywac sie samemu ale jak to moj dziadek mawial "zawsze moze byc gorzej" . Wiem jedno ze po tym wszystkim ze w pl nie ma czego szukac. Jezeli chcesz pracowac i zarabiac normalne pieniadze to jezyk min ang muszisz znac. Bedac w polsce nie nauczysz sie go na tyle zeby byc atrakcyjnym w pracy. Papierek z Uniwerka jest warty ale dwa razy wiecej sa warte umiejetnosci i doswiadczenie (praktyka).
Myszon - co kto lubi. Jednak czasoprzestrzeni nie zagniesz i pracując 30h+ fizycznie nie jesteś w stanie brać udziału we wszystkich zajęciach. U mnie są listy obecności na wszystkich zajęciach i jeśli opuścisz choć jedną, musisz się z tego tłumaczyć, więcej nieobecności = oceny w dół, problemy. A zauważ, że w UK tzw. klasa dyplomu jest bardzo ważna - od tego, jakie masz oceny, zależy czy i w ogóle będziesz mógł aplikować na mastera czy nawet na dobrą pracę po studiach (TAK - od ocen zależy Twoje zatrudnienie, jeśli nie chcesz po studiach zostać na zmywaku, gdzie zapieprzałeś w czasie studiów na te swoje magiczne 40h musisz mieć dobre oceny).

Po drugie, nie na każdym uni masz 3 dni wolnego na szkołę - ja miałam zajęcia codziennie po kilka godzin. I zapominasz o jednej ważnej rzeczy: możesz albo pracować jako pomywacz 30h+ i prześlizgiwać się po uczelni Wyższej Szkoły Mieszania w Garnku i nadal nic po tych studiach nie mieć ALBO mieć trochę rozumu i *dorabiać* na part time na dobrej/b.dobrej uczelni, co w efekcie wyjdzie Ci w przyszłości na dobre. Każdy robi co uważa, tylko nie mów, że gadam głupoty, bo nie mieszkam w UK od wczoraj ani nie studiuję/nie pracuję tu od wczoraj ;)
Cześć, mam pytania dotyczące UCAS:

1) Pisałam maturę w tym roku, ale w przyszłym chcę zdać dod przedmiot na rozszerzeniu i poprawić jedną podstawę i ustny. Mój problem polega na tym, że po dodaniu mojego liceum do sekcji 'Education' i wpisaniu poprawnej daty czyli 09/2011-05/2014 dodałam w 'qualifications' maturę z 2014r+wyniki, ale nie mogłam dodać drugiej matury z 2015, więc zmieniłam datę uczęszczania do szkoły z 2[tel]na 2[tel]i dopiero wtedy udało mi się dodać drugą maturę z 2015, przedmioty i pozaznaczać 'pending'.
Mam więc:
Liceum Ogolnoksztalcace (09/2[tel]/2015, FT)
Poland - New Matura
New Matura-Poland 05/2015 (3 modules)
New Matura-Poland CQ 05/2014 (7 modules)

Czy coś takiego mogę zostawić, mimo że data ukończenia LO się nie zgadza?

2)Gdzie mam wpisać swoje predicted grades z matury 2015? Bo w 'Education' po zaznaczeniu Pending się nie da (Grade entered for a future date.) Czy to wpisuje je osoba, która wystawia referencje?
Jeżeli chodzi o UCAS to maturę, którą miałam poprawić wpisałam w ten sposób, że swoje poprzednie liceum wprowadziłam w dane po raz kolejny, z datą rozpoczęcia i zakończenia na maju 2014. Nie było z tym problemu, aczkolwiek poleciłabym Ci wyjaśnić w Personal Statement, że porpawiasz maturę i jakie przedmioty zdajesz, tak żeby osoba, która otrzyma Twoją aplikacje, nie pogubiła się w tym co jej przekazałaś.

Mnie referencję pisała osoba, która nie była w stanie przewidzieć moich wyników z matury, bo nigdy mnie nie uczyła, więc ja w ogóle ich nie podałam. Także trudno będzie mi tutaj coś poradzić, ale jak dobrze poszperasz po internecie to myślę, że uda ci się znaleźć odpowiedź :))).
Polecam stronę o studiach w Szkoji: http://studiesinscotland.co.uk/

oraz: www.youngtalentmanagement.pl

https://www.facebook.com/YoungTalentManagementPl?ref=bookmarks

Kopalnia wiedzy dla młodych ludzi, bezpłatne szkolenia, Debaty Oxfordzkie, stypendia na 2 letnia naukę w brytyjskich szkołach średnich z internatem!
Cytat: Ovoes
Jeżeli chodzi o UCAS to maturę, którą miałam poprawić wpisałam w ten sposób, że swoje poprzednie liceum wprowadziłam w dane po raz kolejny, z datą rozpoczęcia i zakończenia na maju 2014. Nie było z tym problemu, aczkolwiek poleciłabym Ci wyjaśnić w Personal Statement, że porpawiasz maturę i jakie przedmioty zdajesz, tak żeby osoba, która otrzyma Twoją aplikacje, nie pogubiła się w tym co jej przekazałaś.

Mnie referencję pisała osoba, która nie była w stanie przewidzieć moich wyników z matury, bo nigdy mnie nie uczyła, więc ja w ogóle ich nie podałam. Także trudno będzie mi tutaj coś poradzić, ale jak dobrze poszperasz po internecie to myślę, że uda ci się znaleźć odpowiedź :))).

Dzięki za pomoc :-)
Cytat: Ovoes

Dzięki za pomoc :-)
witajcie.

czy jeśli jestem po licencjacie w Polsce, to mam szanse na darmowe studia w Szkocji (BA lub MA) ? A jeśli nie, to czy przysługuje jakaś pożyczka?

Wiem, że Anglia odpada, bo tam już mi odejmą te 3 lata i nie mam co liczyć na jakiekolwiek pieniądze.
Siema wszystkim. Jestem teraz w trakcie przygotowywania aplikacji na studia w Szkocji i mam pytanie co do wypełnienia tej aplikacji w ucas.
Pisaliście wczesniej ze jezeli jeszcze nie zdałem IELTS to żeby zaznaczyć jako pending, tylko gdzie to zaznaczyć? W personal details tam gdzie jest rubryka do IELTS można tylko wpisać ten kod z egzaminu, nigdzie nie widze tam możliwości że oczekuje na wynik.
I wgl wiecie może czy uczelnie rozpatrując aplikacje patrzą na to czy juz ktos ten IELTS zdal czy nie? Bo z jednej strony nie chce wywalac kasy na ten egzamin jak i tak nie dostane conditionala, a z drugiej nie chce też zeby odrzucili moja aplikacje bo tego jeszcze nie zdalem.
I druga kwestia co do personal details, tam gdzie jest student support wybieraliscie 02 UK, Chl, IoM or EU student finance services' a potem Student AA Scotland? Bo tam jest napisane że to jest tylko dla tych co żyją w Szkocji (If you live in Scotland select 'Student AA Scotland'.
If you live in the Channel Islands, the Isle of Man or the EU - please select these choices from the list.) Wiec nie wiem czy mam to zaznaczać czy nie.

Z góry dzięki i pozdrawiam! :)
Applehead

1. Jeśli zaznaczysz, że będziesz zdawał IELTS ( zaznaczasz pending ) i podasz przyblizoną datę, to bedą wiedzieć, że do niego przystąpisz i absolutnie Cię to nie dyskwalifikuje--ja też tak zrobiłam, zdawałam go po maturze, a potem wysłałam wyniki razem ze świadectwem maturalnym.

2. Wpisujesz IELTS w zakładce EDUCATION, tam gdzie podajesz przedmioty maturalne :

IELTS, zaznaczasz FULL TIME, podajesz orientacyjny przedzial kiedy bedziesz ten egzamin zdawać.

3. Co do opłat za czesne, ja zaznaczyłam 02 UK, Chl, IoM, bo aplikowałam do Anglii--nie wiem, czy Szkocja też tu wchodzi. Może OLIWKA Ci podpowie.
Cytat: madzia63
3. Co do opłat za czesne, ja zaznaczyłam 02 UK, Chl, IoM, bo aplikowałam do Anglii--nie wiem, czy Szkocja też tu wchodzi. Może OLIWKA Ci podpowie.

Tak, do Szkocji tez 02.
Tak tak, tyle wiem, chodzi mi o to nastepne okienko czy mam zaznaczac "SAAS" czy "EU Team" bo tam na górze jest odnosnik do SAAS i nie wiem czy to jest tylko dla mieszkanców szkocji czy jak :P
Cytat: Applehead
Tak tak, tyle wiem, chodzi mi o to nastepne okienko czy mam zaznaczac "SAAS" czy "EU Team" bo tam na górze jest odnosnik do SAAS i nie wiem czy to jest tylko dla mieszkanców szkocji czy jak :P

zrob screenshota, bo nie przypominam sobie takiego okienka. nie ma tam tego znaczku '?' zeby wyswietlic pomoc?
http://i60.tinypic.com/i6chmw.jpg

Czyli jak nie jestem ze Szkocji ale z EU to tez moge tam zaznaczyc SAAS?

I jak jeszcze jedno, przeglądałem forum już i wiem Oliwko że juz o tym pisalas, sam troche o tym czytalem, a chodzi mi o szkocki bachelor i master. Faktycznie są uczelnie gdzie po 4 latach dostaje sie Mastera i są takie po ktorych dostaje sie Bachelor, ale są też takie które dają wybór i są to 2 osobne kierunki tak jakby. Wiesz może jaka jest różnica i czy wgl jakas jest miedzy studiowaniem tego samego kierunku jako Ba hons czy jako Master.. jaka "opcje" lepiej studiowac jezeli chce sie isc potem na normalnego Mastera? Ciezko jest mi sie w tym temacie połapać.. a na stronach uczelni raczej nic o tym nie wspominają.. Pozdr! ;)
Oo i jeszcze jako że studiujesz w Dundee to wiesz moze gdzie zaznaczyc w aplikacji to że chce studiowac combined course? W moim wypadku chce studiowac Accountancy with business finance (N400 (ABF)) a w ucas można wybrac tylko Accountancy (N400). To tam w miejscu Further details mam wpisac tylko ABF? bo tam jak sie kliknie obok tego "?" to pisze ze jak aplikuje na combined degree to mam napisac tam przedmioty jakie chce studiowac, no ale to by bylo bez sensu wypisywac tam te przedmioty.. wiec nie wiem czy tylko ABF wpisac tam, czy Business Finance czy co :P
Wybierasz 02, a później, że jesteś z EU z tego co tutaj rozumiem. Jeśli chcesz mieć pewność to skontaktuj się na FB z UCAS, oni bardzo szybko i rzeczowo odpisują.

Nie wiem czy tak jest na każdym uni, ale na moim nie ma to absolutnie żadnej różnicy, czy aplikujesz na MA Psychology czy BSc Psychology, natomiast wiem, że była u nas różnica w programach kilka lat temu. Dlatego warto zawsze się upewnić i napisać do Uni, bo ja niestety nie mam w głowie wszystkich programów wszystkich kierunków każdej jednej uczelni. Jeśli tak czy siak chcesz iść na mastera, to nie ma to żadnego znaczenia. Chyba, że tak jak w przypadku psychologii Bsc 'wygląda' bardziej naukowo i tak Ci się podoba.

Co do ostatniego pytania, to z tego co ja pamiętam ze swojej aplikacji, musisz znaleźć na liście konkretnie ten połączony kierunek. Jesteś pewien, że jest możliwość połączenia tych dwóch kierunków?
Ok, wystarczyło po prostu poszukać, wszystko jest na stronie uniwerku - następnym razem przewertuj dokładnie stronę uni zanim zapytasz ;)
BAcc Accountancy with Business Finance: N400 (ABF)
To apply for the BAcc with an additional option (u Ciebie Business Finance), please enter the relevant option code (in brackets above - czyli u Ciebie ABF) under 'further details' in the Choices Section of the UCAS application.
Daaaamn napisałem do UCAS i powiedzieli ze nie wiedza i mam napisac bezposrednio do SAAS xD Nie ma tu kogoś kto aplikowal do Szkocji i pamieta co zaznaczał w tej sekcji? XD Dobra, napisze jeszcze do SAAS, jak sie czegos dowiem to dam tu znac ;P
Cytat: Applehead
Daaaamn napisałem do UCAS i powiedzieli ze nie wiedza i mam napisac bezposrednio do SAAS xD Nie ma tu kogoś kto aplikowal do Szkocji i pamieta co zaznaczał w tej sekcji? XD Dobra, napisze jeszcze do SAAS, jak sie czegos dowiem to dam tu znac ;P

Odpisali Ci może z SAAS odnośnie tego okienka 'Student support arrangements'? Bo w sumie sama nie wiem czy zostawić je puste czy wybrać opcję 'EU Team'
Temat przeniesiony do archwium.
151-171 z 171
| następna

»

Ogłoszenia

Zostaw uwagę