Studia w UE

Temat przeniesiony do archwium.
Jak czytam te stronki o studiach za granicą to każda ma inne informacje. Konkretnie interesują mnie studia w Irlandii, Anglii i w Niemczech. Słyszałam że studia w Irlandii są darmowe, a jak czytam str. www to raz pisze że tak a raz że nie. To jak to w końcu jest? Gdzie są bezpłatne studią lub niedrogie? A tak naprawde jakie tam są "poziomy"?
No właśnie ja cały czas staram się dowiedzieć ile mamy płacić za studia w Irlandii (patrz temat:Studia w Iralndii-jesteśmy w UE, czy nie?) i jakoś nikt nie jest pewien. Po Nowym Roku, przejdę się do doradcy zawodowego w mej szkole i mam nadzieję, że się dowiem. Jak się dowiem, napiszę, ale to po 10.01. bo wtedy wracam do Irlandii. Pozdrawiam.
A póki co, to powiem, co wiem. A wiem tylko o studiach w Iralndii. Otóż jeśli jesteśmy traktowani jak kandydaci z UE, to czesne jest niższe i np. na najlepszym uniwersytecie w Dublinie jest to od 4 tys. do chyba 5 tys. euro za rok. a studia licencjackie trwają tam 4 lata. Ale kandydaci z UE mają możliwość zostać zwolnieni z czesnego, jest o tzw. free fee, tylko jak mi się dobrze zdaje, to muszą to być ich pierwsze studia w życiu. Tak to wygląda w Trinity College Dublin. A np. w Institute of Technology Tallaght, studia dla UE są bezpłatne. Oczywiście zawsze obowiązuje opłata wpisowa, czy też rejestracyjna, która wynosi ok. 750-800 euro. Jeśli jedna nie potraktują nas jak z UE (ale mam nadzieję, że to nas nie dotyczy), to opłaty są dużo, dużo, dużo wyższe. Jeśli masz jakieś pytania, na które będę w stanie odpowiedzieć, to pisz. Pozdrawiam.
Jeszcze mi się przypomniało, że czasami mi się płaci za powtarzany rok, czy egzamin. No i można jeszcze studiować part-time, czyli np. 2 wieczory w tygodniu, za co np. w Dublin Business School płaci się od ok. 2700 do 3700 chyba, ale wtedy można normalnie na full-time pracować i zarobić na to.
O! właśnie... mnie by interesowało te part-time. Tylko te 27[tel]euro płaci sie na semestr czy za rok? A nie wiesz czasem czy te studia są lepsze od polskich? tzw. jak ten poziom tam wygląda? I jak idzie sie na te zaoczne to liczą się tam tak bardzo wyniki z matury i świadectwo? Słyszałam że w USA patrzą na semestranle oceny z liceum, czy tam też na to zwracają uwagę?
To tak:
Termin składania aplikacji na studia full-time mija 1 lutego o godz. 17. Nie wiem jak jest ze studiami part-time, podejrzewam, że różni się to i termin może być późniejszy, ale to chyba kwestia indywidualna i najlepiej poszukać na stronach konkretnego uniwersytetu, czy szkoły wyższej. Różna jest też forma składania aplikacji, bo gdzieniegdzie jest taka sama jak na full-time, czyli przez CAO, a gdzie indziej trzeba skłądać dokumenty w inne miejsce. Jak już przeczytałam na stronie najlepszego uniwersytetu w Irlandii, czyli Trinity, to niewiele tam studiów part-time prowadzących do uzyskania stopnia naukowego, czyli naszego licencjata. Znalazłam coś tam z biznesem i komputerami. Te opłaty podałam za rok, ale to były opłaty z Dublin Business School, a w Trinity jest drożej, bo €4,637 czy €5,429 i to jest chyba też za rok, a przeczytałam, że studia też trwają 4 lata. W Dublin Business School, studia trwają 3 lata (niedoczytałam wcześniej). Nie wiem jaki kierunek Cię interesuje, bo chyba na każdy są inne wymagania. Zapewne jesteś jeszcze w szkole średniej. Ja skończyłam już jedne studia i byłabym traktowana jak mature student, czyli powyżej 23 lat, a wtedy wymagania są inne. Jeszcze raz najlepiej jest wejść na stronę każdej ze szkół i poczytać. Nie wiem jaki jest poziom na tych studiach. Ja uczę się teraz w szkole coś jakby policealnej, robię roczny certyfikat z biznesu, po tej szkole mam też świadectwo coś ponad irlandzką maturę, któe też uprawnia mnie do aplikowania do szkół wyższych. Szkoła ta jest bardzo łatwa, a Irlandzcy uczniowie tylko narzekają, że mają tyle nauki. Więc może na uniwerkach jest podobnmie;) nie wiem. Na Twoim miejsce, jeśli są to Twoje pierwsze studia, to starałabym się o zwolnienie z opłat czesnego na studiach full-time, czyli tzw. free fee, oczywiście jeśli uznają Cię za kandydatkę z UE. Na utrzymanie możesz zarabiać wieczorami i w weekendy.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę