To tak:
Termin składania aplikacji na studia full-time mija 1 lutego o godz. 17. Nie wiem jak jest ze studiami part-time, podejrzewam, że różni się to i termin może być późniejszy, ale to chyba kwestia indywidualna i najlepiej poszukać na stronach konkretnego uniwersytetu, czy szkoły wyższej. Różna jest też forma składania aplikacji, bo gdzieniegdzie jest taka sama jak na full-time, czyli przez CAO, a gdzie indziej trzeba skłądać dokumenty w inne miejsce. Jak już przeczytałam na stronie najlepszego uniwersytetu w Irlandii, czyli Trinity, to niewiele tam studiów part-time prowadzących do uzyskania stopnia naukowego, czyli naszego licencjata. Znalazłam coś tam z biznesem i komputerami. Te opłaty podałam za rok, ale to były opłaty z Dublin Business School, a w Trinity jest drożej, bo €4,637 czy €5,429 i to jest chyba też za rok, a przeczytałam, że studia też trwają 4 lata. W Dublin Business School, studia trwają 3 lata (niedoczytałam wcześniej). Nie wiem jaki kierunek Cię interesuje, bo chyba na każdy są inne wymagania. Zapewne jesteś jeszcze w szkole średniej. Ja skończyłam już jedne studia i byłabym traktowana jak mature student, czyli powyżej 23 lat, a wtedy wymagania są inne. Jeszcze raz najlepiej jest wejść na stronę każdej ze szkół i poczytać. Nie wiem jaki jest poziom na tych studiach. Ja uczę się teraz w szkole coś jakby policealnej, robię roczny certyfikat z biznesu, po tej szkole mam też świadectwo coś ponad irlandzką maturę, któe też uprawnia mnie do aplikowania do szkół wyższych. Szkoła ta jest bardzo łatwa, a Irlandzcy uczniowie tylko narzekają, że mają tyle nauki. Więc może na uniwerkach jest podobnmie;) nie wiem. Na Twoim miejsce, jeśli są to Twoje pierwsze studia, to starałabym się o zwolnienie z opłat czesnego na studiach full-time, czyli tzw. free fee, oczywiście jeśli uznają Cię za kandydatkę z UE. Na utrzymanie możesz zarabiać wieczorami i w weekendy.