studia w usa

Temat przeniesiony do archwium.
chciałabym studiować na harvardzie. jestem obecnie w klasie maturalnej i na wiosnę podchodzę do testu toefl i ielts....nie wiem tylko kiedy jest sat..wie ktoś gdzie mogę się zapisac na test sat w Polsce..kiedy się odbywa i ile kosztuje??
jakie ksiazki polecacie do testu sat i toefl? mam zamiar sobie zrobić przerwę roczną w nauce jak tylko zdam mature także na studia chciałabym iść w 2015 na harvard albo inne uczlenie gdzie opłaciliby mi wszystko tak jak na harvardzie. kiedy mam aplikować na uczelnie amerykańskie?? co jest potrzebne?? jak ten proces cały wygląda? czy ciężko jest tam się dostać?? bo jestem raczej przecietna uczennicą..
Testy SAT można zdawać w Warszawie i Krakowie. TOEFL chyba w większej ilości miejsc. Na Harvard dostają się najlepsi z najlepszych, więc jak jesteś "przeciętną uczennicą" to sama sobie odpowiedz jakie masz szanse. Szanse na stypendium, które pokryje Tobie koszty studiowania masz niewielkie (praktycznie tylko wtedy, jeżeli dostaniesz się na uniwerek ligi bluszczowej - "need blind"). Roczny koszt do 30-40k $ + koszty życia (ograniczone możliwości pracy w czasie studiowania). Jedyną opcją dostania się na Ivy, to rewelacyjnie napisane SATy + TOEFL. Mówię tutaj o wynikach bliskich maksimum. Ja na Twoim miejscu szukałbym dobrego uniwersytetu w Europie.
Jesteś w klasie maturalnej , jak davidvia0 napisał na Ivy dostają się najlepsi . Jakbyś pomyślała o stanach wcześniej , tak w pierwszej klasie liceum , to miałabyś czas . A teraz w kilka miesięcy musiałabyś zdać SAT-y i TOEFL albo IELTS . IELTS jest łatwiejszy trochę od TOEFLA . IELTS na poziomie C1 , a TOEFL na C2 . SAT Reasoning Test składa się z trzech części (pisanie, czytanie , rozumowanie) i SAT Subject Test (uczelnie Ivy wymagają dwóch ) - test z poszczególnych przedmiotów . Nie chcę cię zrażać , wbrew pozorom Harvard nie jest tylko dla geniuszy , ale trzeba dużo pracować . A ty masz mało czasu . Ja bym ci raczej polecił UK , można dostać stypendium na studia ale musisz je zwracać jeśli twoje zarobki osiągną określony poziom . Ale to nie jest znaczny uszczerbek z wypłaty :) Są jeszcze inne kraje z bezpłatnym studiami : Finlandia , Austria , Dania itd. naharvard.pl - tam znajdziesz dużo info o studiach w USA . Pozdrawiam !
weszłam na strone naharvard.pl i znalazłam tam info że oprócz harvardu jest jeszcze kilka innych uczelni które finansują studentom całe studia jak cie nie stać.....myślicie że dostałabym sie na studia w usa nie koniecznie na harvard??? no wiecie jako przecietniak....a co do studiów w usa to wystarczy tylko matura podstawowa?? mam na mysli polski podst, ang podst i matma podst....oprócz tego sat i toefl.....na uczelnie brytyjskie czytałam juz że nie przyjmują z podstawową matura dlatego pytam o usa..
halooo odpisze ktoś??
Cytat: kama2468
halooo odpisze ktoś??

Kama, naprawdę sądzisz, że na studia gdziekolwiek na w miarę dobrą uczelnię wystarczy podstawowa matura? Odpisałam Ci w innym wątku, że z podstawową maturą dostaniesz się tylko na bardzo słabe uczelnie gdzie jest więcej miejsc niż chętnych - zarówno w Polsce jak i za granicą.
Firstly , matura się do stanów nie liczy . Ponadto SAT i TOEFL to są trudne egzaminy ! Musiałabyś znać bardzo dobrze angielski , ale i tak nie da sie tego zrobić w jeden rok . Liczą ci się też oceny z pierwszej i drugiej klasy liceum a trzecia nie , przecież już składa się podania na American University w trybie Early Decision , sprawdz sobie na stronie głównej Harvardu
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe