studia w uk

Temat przeniesiony do archwium.
jestem w klasie maturalnej. chciałabym studiować w Londynie.. Jakie przedmioty muszę zdać na maturze żeby się dostać na dziennikarstwo lub marketing, biznes czy cos w tym stylu..
czy z maturą podstawową przyjmą mnie ? co musze zdać oprócz IELTS?
kiedy aplikować??? dodam że na studia wybieram się za dwa lata..jestem przeciętną uczennicą...jaki uczelnie londyńskie polecacie? oczywiście interesują mnie uczelnie które są dobre ale na które jako przcietna uczennica się dostane na 100 %. ...czy po studiach w uk na tych kierunkach co wymieniłam dostane bez problemu zatrudnienie np. w usa??
moja ciotka studiowała psychoogie w Irlandii i powiedziała że gdyby chciała pracować w Polsce to musiałaby zrobić jeszcze raz studia ale w Polsce a irlandzkie by się jej w ogóle nie liczyły??? czy jak będę studiowała w uk to musze pracować w danym zawodzie w uk bo inaczej studia mi się nie będą liczyły??
Cytat: kama2468
jestem w klasie maturalnej. chciałabym studiować w Londynie.. Jakie przedmioty muszę zdać na maturze żeby się dostać na dziennikarstwo lub marketing, biznes czy cos w tym stylu..

"czy coś w tym stylu" ??

Cytat:
czy z maturą podstawową przyjmą mnie ?

nie.

Cytat:
kiedy aplikować???

http://www.ucas.com/apply/key-dates

Cytat:
dodam że na studia wybieram się za dwa lata..jestem przeciętną uczennicą...jaki uczelnie londyńskie polecacie? oczywiście interesują mnie uczelnie które są dobre ale na które jako przcietna uczennica się dostane na 100 %. ...czy po studiach w uk na tych kierunkach co wymieniłam dostane bez problemu zatrudnienie np. w usa??

chyba sobie żartujesz :) wiesz, ile jest uczelni w londynie? orientowałas się chociaż minimalnie, co oferują, jaki mają prestiż, jakie wymagania i tak dalej? zacznij szukać sama. nie ma czegoś takiego "dostanę bez problemu zatrudnienie", to nie komuna, że wszystkim należy się po równo.

Cytat:
moja ciotka studiowała psychoogie w Irlandii i powiedziała że gdyby chciała pracować w Polsce to musiałaby zrobić jeszcze raz studia ale w Polsce a irlandzkie by się jej w ogóle nie liczyły??? czy jak będę studiowała w uk to musze pracować w danym zawodzie w uk bo inaczej studia mi się nie będą liczyły??

Psychologia to nauka (science). nie polega jedynie na prowadzeniu terapii, można po niej robić X rzczy. jak mam Ci odpowiedzieć na to pytanie, skoro nawet nie wiem, CO Twoja ciocia chciała robić? studia są uznawane na całym świecie, chyba że medycyna czy prawo które wymagają np. nostryfikacji dyplomu. nikt po biznesie nie będzie Ci kazał studiować od nowa w Polsce, no ludzie :D

studia to nie zawodówka. na studia idziesz po wiedzę. zawód tworzysz sobie sama w oparciu o wiedzę, doświadczenie i umiejętności wyniesione m.in. ze studiów.

zamiast pytać na forum o to, co zostało tu opowiedziane milion razy, przejrzyj poprzednie tematy. Twój post nie jest "pomóżcie rozwiązać tą i tą kwestię", tylko "odwalcie za mnie całą pracę aplikowania na studia". naprawdę włóż odrobię pracy, a chętnie odpowiem na pytania.
@oliwkowa-oliwka
usmiechnelam sie do siebie czytajac twoje odpowiedzi.
Tak to jest tutaj na forum, czym dluzej jestes, to wiecej rozumiesz, jak te 'niewinne duszeczki' (czytaj przyszli studenci) nie sa nauczone szukac czegos w Internecie.
Dla nich 'google' to czarna magia, a szukanie czegos, dowiedzenia sie czegos samodzielnie odpada - bo zawsze ktos za nich to zrobi.
Cytat: terri
@oliwkowa-oliwka
usmiechnelam sie do siebie czytajac twoje odpowiedzi.
Tak to jest tutaj na forum, czym dluzej jestes, to wiecej rozumiesz, jak te 'niewinne duszeczki' (czytaj przyszli studenci) nie sa nauczone szukac czegos w Internecie.
Dla nich 'google' to czarna magia, a szukanie czegos, dowiedzenia sie czegos samodzielnie odpada - bo zawsze ktos za nich to zrobi.

Terri, piąteczka :) Chociaż czasem tak sobie myślę, że w sumie można nauczyć się szukać, jeśli się chce (lub życie zmusi w końcu). Gorzej z podejściem "dajcie mi na tacy BO MI SIĘ NALEŻY". Tacy też się tu zdarzają i... To jest jeszcze większy problem. Ja nie wiem jak potem tacy ludzie wyszukują informacje będąc na studiach. Tu się chyba to legendarne "daj skopiować (nawet nie przepisać!) notatki" kłania. Strach później chodzić do takich lekarzy, urzędników czy wysłać dziecko do takiego nauczyciela. Cóż... Świata nie zbawię. Pozdrawiam Cię serdecznie, Terri.
Oliwka,

Podziwiam Cię, że tak walczysz z wiatrakami od lat. :)

Szacunek za wytrwałość.
kama2468

Wydawało mi się, że chcesz studiować w USA na Harvardzie.
Cytat: nuka2
Oliwka,

Podziwiam Cię, że tak walczysz z wiatrakami od lat. :)

Szacunek za wytrwałość.

Dzięki, Nuka, mimo tej walki z wiatrakami, to jednak zawsze znajdą się ludzie, którym warto pomagać i którym pomaganie i dzielenie się wiedzą sprawia ogromną przyjemność. A co fajniejsze, z niektórymi osobami, którym gdzieśtam cośtam pomogłam, udało mi się spotkać w Dundee na kawie. I do dzisiaj mam z nimi kontakt. Także sama rozumiesz, jak na 5 osób trafi się 1 podaj-mi-wszystko-na-tacy-bo-nie-wiem-do-czego-służy-wyszukiwarka to i tak chce mi się pomagać.
edytowany przez oliwkowa-oliwka: 18 lis 2013
nuka2 chciałam na harvardzie ale jak tam mi ktoś napisał że jako przeciętna mam nikłe szanse w usa to zaczęłam szukać w uk
to co pomoże ktoś?? na necie szukałam jakie przedmioty zdać na maturze ale nie znalazłam....
Cytat:
to co pomoże ktoś??

Najpierw wybierz konkretny kierunek, który Cię interesuje, bo marketing jest raczej trochę daleko od dziennikarstwa. Potem wytypuj uczelnię w Londynie, która będzie miała przeciętne wymagania: czyli matura rozszerzona zwyczajowo z trzech przedmiotów na ok.70%. Doczytaj na stronie UCAS o terminach aplikacji, personal statement i referencjach. Jak będziesz miała pytania to spróbuj znależć odpowiedż na tym forum, bo o wielu problemach pisano tu wielokrotnie. Jak nie znajdziesz odpowiedzi to pytaj!
ej ale coś czytałam że są uczelnie w uk gdzie jest coś bezwarunkowe....są takie uczelnie gdzie mogę z maturą podstawową z polskiego angielskiego i matmy się dostać??? oczywiście napisze ielts
przeciętna czyli co masz na myśli? jeśli przeciętne matura to tylko podstawowa matura, to raczej określałabym to jako bardzo słabą, a nie przeciętną. nawet na studia w Polsce nie dostaniesz się z samą podstawą, chyba że na jakiś badziewny kierunek w prywatnej szkółce gdzie jest więcej miejsc niż chętnych.
podstawowa sama matura nie jest wystarczająca do studiowania w UK, średnie i lepsze uczelnie wymagają zwykle 3 rozszerzeń. nie wiem, jak szukałaś wymagań, skoro ich nie znalazłaś, ale wszystko jest napisane na stronach uczelni w undergraduate -> entry requirements. musisz się również zdecydować na jeden kierunek, bo nie napiszesz dobrego personal statement wybierając marketing i dziennikarstwo jednocześnie. ielts to tylko jedno z wymagań i choćbyś nie wiem jak wysoko go zdała to nie zastąpi Ci to matury.

nie wiem o czym piszesz z tym "bezwarunkowe" do końca. może chodzi Ci o typy ofert? uczelnia daje dwie:
- warunkowa - uczelnia pisze Ci na jaki procent musisz zdać maturę żeby się do nich dostać
- bezwarunkową dostaje się tylko wtedy, gdy masz już spełnione wymagania (zdaną maturę)
Oferty dostaje się zwykle w lutym-kwietniu. Także składasz aplikację w styczniu -> dostajesz ofertę (lub nie) -> zdajesz maturę.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_universities_and_higher_education_colleges_in_London - tutaj masz pełną listę wszystkich uczelni wyższych w Londynie. Musisz ją przejrzeć, poszukać wymagań dla polskiej matury (jeśli nie mają na stronie wymagań, to napisz emaila z prośbą o wytyczne dla polskiej matury). Tylko od uczelni bezpośrednio dowiesz się, jakie są wymagania z matury. "szukanie w necie" nic Ci nie da, musisz dowiedzieć się od nich.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie