Studia w Szkocji vs Studia w Polsce

Temat przeniesiony do archwium.
Jak w temacie, czy moglibyscie mi przyblizyc zalety i wady studiowania w obu krajach?
Obecnie od roku mieszkam w Szkocji i jak na razie zdalam 2 highers - biologia i chemia (na wyniki czekam z niecierpliwoscia...) i 3 int-2 (matma, esol i business management)
W tym roku wybralam 3 highers - matma, esol i health&food technology.
Chcialabym wrocic do PL jednak wiem ze to wazna decyzja i musze ja podjac z glowa dlatego wszelkie rady beda pomocne...
Kolejne pytanie, jakie mam tak naprawde szanse na dostanie sie na uni/politechnike w Polsce? Zakladajac ze wszystkie Highers zdam min.na B. Jesli chodzi o kierunek mysle o czyms jak inzynieria biomedyczna, biotechnologia itp...
Z gory dziekuje ;)
Szkocja:
partnerskie podejście prowadzących do studentów
aktywni naukowo ludzie - żeby być wykładowcą, musisz aktywnie prowadzić badania, a to ważne przy kierunkach jakie rozważasz
nie ma prześlizgiwania się z roku na rok na ładne oczy i na poprawki 'no ale pani profesor'
brak napompowanych prowadzących - z każdym będziesz po imieniu, zamiast jak w Polsce 'wielce oświecona pani psor, czy byłaby pani łaskawa'...
sprawiedliwy system w przeciwieństwie do Polski - egzaminy są anonimowe
nastawienie na logiczne i analityczne myślenie zamiast wkuwanie
dostaniesz wsparcie finansowe jako rezydent Szkocji w przeciwienstwie do Polski
dyplom zdecydowanie więcej warty

Polska - plusy

yyy...

:D

Dziewczyno, nawet się nie zastanawiaj :/
@ Echoes

Wejdź na naszą stronę tutaj:

http://www.sp.edu.pl/pl,twoj-wybor.html

Porównujemy tam system angielski i polski. Szkocki nie różni się wiele od tego pierwszego, system brytyjski ma te same podstawy, więc będziesz mogła wiele się dowiedzieć stamtąd :)

Łukasz

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę