Town and regional planning/ Geography and Planning na Uni of Dundee

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć wszystkim :)

Aplikuję na wymieniony w tytule tematu kierunek, wymieniłam z uniwersytetem już kilka maili, więc postaram się nie zaśmiecać forum oczywistymi pytaniami, tylko najbardziej niejasne kwestie :)

Więc tak:
1. Jest może tutaj ktoś kto ten kierunek studiuje/ zna kogoś, kto go studiuje? Jeśli tak, co o nim sądzicie?
Wydaje się być raczej mało znany, co ma swoje plusy, ale i minusy (chociażby brak Erasmusa..)

2. Uni od Dundee daje możliwość pójścia bezpośrednio na 2. rok- co sądzicie, tak czy nie?
Z jednej strony wydaje się to być rewelacyjną opcją, z drugiej trochę mnie to przeraża..Wierzę, że językowo (i pod względem ogólnego ogarnięcia ;) ) dałabym radę, ale z informacji podanych na stronie wynika, że od razu na 2. rok idzie zaledwie 10% studentów- nie bardzo rozumiem czemu? wymagania nie są aż tak wysokie (dla nas- 80% z 3R). I tu pytanie- czy 1. rok pod względem ilości i rodzaju nauki różni się jakoś znacząco od kolejnych? Zapytana o to znajoma z Glasgow powiedziała, że na moim miejscu nawet by się nie zastanawiała- wg niej studenci 1. roku zazwyczaj są hmm.. niezbyt dojrzali łagodnie mówiąc i niezbyt wiele mnie ominie. Zgadzacie się z tym?

3. Podane na stronie entry requirements (70%- 1. rok i 80%- 2. rok) to wymagania minimalne, czy to zatem znaczy, że moja conditional offer może wymagać np. 90% ? I od czego to zależy, PS i IELTS czy np. ilość kandydatów, która zgłosiła się na ten kierunek? Myślę, że trzy rozszerzenia na 80% jestem w stanie napisać.. ale na 90 już niekoniecznie.
I tu pytanie, które zadałam już w mailu do uni, ale może ktoś wie- czy jeżeli aplikowałam na 2. rok, ale minimalnie nie spełnię wymagań, to dostanę miejsce na 1. roku czy moja aplikacja będzie odrzucona?

4. Co do samego miasta- jak duże jest Dundee? Trochę głupie pytanie, bo wiem, że niezbyt- ok. 150tys. mieszkańców. Chodzi mi bardziej o to, jak duże jest samo centrum i czy standardowe ceny pokoi (do 300f) obejmują właśnie mieszkania w centrum czy raczej na obrzeżach miasta? I ogólnie- jak żyje się w Dundee (festiwale, życie kulturalne, kawiarnie, które jakoś włączają się w życie miasta- są? :> )

5. Jak jest z długością trwania roku akademickiego? Kilkakrotnie spotkałam się z informacją, że studenci kończą zajęcia już na początku maja, ale wg info na stronie semestry trwają 15IX-19XII i 19I- 31V

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź i wybaczcie ten monolog :)
Nikt nic nie wie? :(

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę