Witam :)
Jestem w pierwszej liceum, i ostatnio zastanawiałam się nad moją przyszłą edukacją (wiadomo, im szybciej zacznę nad tym myśleć, tym lepiej :)). Bardzo chciałabym studiować w Szkocji, przeglądałam już strony różnych uniwersytetów i znalazłam kilka typów. Mam jednak kilka pytań, mam nadzieję że znajdzie się tu ktoś z doświadczeniem, kto mi pomoże :)
1. SAAS może opłacić studia, ale czy udałoby mi się załapać na np. stypendium socjalne? Jestem z rodziny wielodzietnej, moja siostra, która studiuje na UJ dostała takie stypendium, ale nie wiem czy mogę na nie liczyć za granicą, w dodatku z opłaconym czesnym :/
2. Mieliście korepetycje przed testami IELST? Ile zajęła wam nauka do nich? Jak długo przed rekrutacją je zdawaliście?
3.Czy jest możliwe znalezienie sobie pracy dorywczej niekolidującej z zajęciami? Da się samemu utrzymać, czy jednak trzeba liczyć na pomoc rodziców?
4. Dużo osób pisze, że lepiej jest wynająć pokój/mieszkanie ze znajomymi niż zamieszkać w akademiku. Ceny są chyba podobne, gdzie jednak faktycznie lepiej zamieszkać? Zawsze wydawało mi się, że akademik ma trochę więcej plusów - można poznać ludzi z kierunku, jakoś się z nimi zintegrować i wg :)
5. Trudno jest się uczyć w obcym języku? Jest dużo barier językowych czy można spokojnie wszystko zrozumień? :)
Przepraszam jeśli moje pytania pokrywają się z jakimiś innymi wątkami, ale trudno je wszystkie przejrzeć :)