Colleg/uniwersytet.

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć, jestem Kamil. Obecnie uczęszczam do 3 klasy liceum w 2017 będę pisał maturę. Z racji, że od kilku lat marzy mi się wyjazd do USA, nie chcę tracić czasu w Polsce na studia, gdyż za oceanem nie mają one większego znaczenia. Stąd narodził się pomysł studiowania w szkocji(ze względu na darmowe studiowanie). Żadnego certyfikatu nie mam, chodze na kurs angielskiego, ale nie wiem czy się wyrobię z IELTS czy TOEFL. Mam zamiar po maturze wyjechać na wyspy, znaleść pracę i odłożyć troszkę pieniędzy. No i teraz pojawia się pytanie, czy jest sens iść na kurs EOLF na colleg-u czy lepiej iśc na inny kurs. Czy w colleg-u są wymaganie certyfikaty z j.angielskiego? Opcję uniwersytetu raczej odrzucam, ze względu na dośc wysokie wymagania przyjęcia. Słyszałem jeszcze, że po colleg-u można pójść np. na 2 czy 3 rok studiów. Ile jest w tym prawdy?

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
A czy pamietasz o tym, ze Szkocja nie bedzie juz w EU, i wtedy studia beda Cie kosztowaly.
A do tego Matura musi byc na odpowiednim poziomie, i znajomosc jez. ang. na wymaganym przez nich poziomie. Zapoznaj sie z wymaganiami na studia.
W GB 'college' to nie jest to samo co 'college' w USA. Zapoznaj sie ze szkolnictwem w Szkocji.
Zdaję sobie sprawę, że colleg w szkocji, polega na robieniu kursów, a nie studiowaniu. Na studia jeśli bym się pakował, to szedłbym w następnym roku, ze względu na język, czy kwestie finansowe. Tak jak pisałem, raczej odrzucam kwestię uniwerku od razu po maturze. Myślałem, żeby pójść do colleg-u i stamtąd nastepnie na uniwersytet, ew. jeśli by udało się dostać wizę, to do USA. Chodzi o to, że nie chcę studiować w polsce, gdyż jest to bezcelowe, a ten colleg daje mi cokolwiek. A co do Brexitu, to jeszcze nie jest to pewne.
Co do Brexitu - nie za bardzo rozumiem co nie jest pewne o Brexit...
Cytat:
A co do Brexitu, to jeszcze nie jest to pewne
....akurat to jest pewne,..pytanie ile potrwaja ' negocjacje i na jakich zasadach bedzie funkcjonować W.Bryt decydując się na "off outside the single market" -jeszcze jest kwestia Szkocji ale to już ' a different kettle of fish :)
edytowany przez Robbertoxx: 09 wrz 2016
No matter what future holds - they are the 6th strongest economy all over the world, so without a doubt , they'll get by one way or the other - either way ,this will not do such big damage to their market is what I think about that .
I'm utterly convinced If we were to quit we'd end up worse than Ukraine simply because our market isn't going as strong. Thank goodness it isn't going to happen to us .
Dzisiaj czytalam w Mail, ze wiekszosc Niemocow tez chcialoby miec prawo glosowania o wyjscia z EU. Pozyjemy, zobaczymy co bedzie dalej.
Brexit od czasu zgloszenia jest tylko 2 lata na negocjacje. Koniec kropka.
Tez slyszalam, ale to w nocy w radiu, ze kazdy obywatel GB bedzie musial miec wize zeby wjechac do EU, tak samo jak obywatel EU bedzie musial miec wize zeby wjechac do GB. Juz zaczynaja sie przygotowywac do tego.
Jedno jest pewne, the more things change the more they remain the same.
Ou, czyli trzeba czekać jak się rozwinie sprawa ze Szkocją, jeśłi wyjdzie, i studiowanie będzie płątne, a sprawy się tak pokomplikują, to kiepsko.
A poza tym, Brexit wejdzie w życie najwcześniej w 2018r. Więc spokojnie będe mógł rozpocząć naukę w Szkocji. a mało tego, to Szkocja chce pozostać w Unii, także o to bym się nie martwił. Zależałoby mi na udzielenie informacji na wspomniane przeze mnie pytania. Bo póki co, jak się dowiaduję, to szkocja jest najprzyjaźniejszym krajem do studiowania dla Polaka. (Używam terminu studiowania, ale mam na myśli colleg)
>>>Używam terminu studiowania, ale mam na myśli colleg
Po pierwsze slowo jest 'college', a z tego co ja wiem (a wiem malo o Szkocji) to do 'college idzie sie zeby studiowac 'Scottish Highers ktore sa na tym samym poziomie co Matura, bo po nich idzie sie na studia.
Nic Ci to nie da. Po prostu bedziesz za stary zeby miec to za darmo, a po drugie po Maturze, to sie idzie na studia. Ale jak Matura jest kiepska, to nici z tego. Poszukam o Scottish Highers/Access.
Jest mnostwo websites o Scotland. Zapoznaj sie z tym.
https://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjVvdb6-obPAhVMBMAKHU7BDtgQFghDMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.gov.scot%2FTopics%2FEducation%2FSchools%2Fcurriculum%2Fqualifications&usg=AFQjCNEsJHvGXQKkt2gVs6w3fCfT58wANg
Ogólnie, to po małym wywiadzie, opowiadam się za opcją wyjechania po maturze, znalezienia pracy, i w nast. roku myśleć o studiach.
Tylko badz pewny zeby Matura byla dobrze zdana.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie