Cambridge, Oxford, koszty itd.

Temat przeniesiony do archwium.
W tym roku szkolnym zdaję maturę (oj, tak) i myślę o studiach za granicą. Z tym że prawdopodobnie nie będzie mnie na nie stać. Czy jest możliwość zaciągnięcia kredytu studenckiego (bo tak słyszałam) który można spłacić po zakończeniu studiów.
WItam, tez zdaję maturę w tym roku, we wrześniu będę się meczył z UCAS :)
Z tego co się orientowałem na czesne (3000Ł) mozna dostac kredyt studencki o ile zarobki rodziny nie przekraczaja danej kwoty (musisz poszukac gdzies to je na tym forum - chyba 22 000Ł). Kredyt zaczynasz spalacac po zakonczeniu studiow i tylko wtedy ci odciagaja raty jesli zarabiasz wystarczajaco duzo. CO do kosztow zycia to szacowane sa w zaleznosic od miejsca 4[tel]Ł rocznie (w szkocji nawet ponizej 4000Ł). Zalecaja pracowac max 20h tygodniowo aby miec wystarczajaco czasu na nauke.
Dajmy na to pracujac 20hx5Ł/h = 100ł/tydzien. Akademik kosztuje ok 50-70Ł, jedzenie
ok 40Ł i musisz miec tez pieniadze na ksiazki,rozrywke i inne.

Poczytaj temat o studiach UK:
https://www.ang.pl/Studia_w_UK_so_far_so_good_22298.html

Słuze pomoca na mailu: [email] (chociaz sam zaczynam sie dopiero w to wszystko wtajemniczac :)
Nie. Jestes zwolniony z placenia calej kwoty czesnego (3,000F na rok), jak dochody rodzinne nie przekraczaja danej kwoty (cos ok 22,000). Lepiej sprawdz na stronie UCAS. Kredyt studenci zaciagaja na 'zycie'. Kredyt jest splacany jak zarabiasz 15,000F brutto (to nie jest wystarczajaco duzo jak na zarobki w GB). Generalnie, terazniejsi studenci koncza studia z dlugami od 12,000F do 15,000F jak nie wiecej.
Oto, co przeczytałam na stronie Oxfordu: "From 2006 the annual univesity tuition fee at most universities, including Oxford, will be 300Ł. However [!!!] there is no need to pay anything until you have graduated (...) You will be able to take out a loan from the Student Loan Company to cover the fees adn you will not have to start repaying this until you have graduated and you are earning more than 15 000Ł (2006 figures)."

Wysłałam do nich maila z zapytaniem czy ja jako international applicant miałabym również taką możliwość. Oto odpowiedź:

Dear Agata,

Thank you for your email.

I regret to inform you that funds for overseas students following undergraduate courses are very limited. Students are usually expected to find an appropriate source of funding in their own country. For details of the very limited scholarships available please see the Student Funding and International Office website at http://www.admin.ox.ac.uk/io/scholinfo.shtml or refer to page 17 of the Undergraduate Prospectus. If you have further questions you may wish to contact the Student Funding and International Office at the University Offices, Wellington Square, Oxford, OX1 2JD or by email: [email]

At http://www.admissions.ox.ac.uk/int/eu/2006eunotes.pdf you can find notes providing an outline of undergraduate application procedures specifically for
applicants from the European Union. If you have any further questions after reading these notes, please do not hesitate to contact us again.

If you would like further information about Oxford University please refer to our website at www.admissions.ox.ac.uk. You can download the full prospectus
from www.admissions.ox.ac.uk/downloads.shtml.

If you would prefer to order a printed copy of the prospectus, please go to www.admissions.ox.ac.uk/epay. Prospectuses are free, but we do ask for a payment
of Ł5 to cover the postage costs for delivery to addresses outside the UK.

I hope this is of some help, but please contact me again if I can be of any further assistance.

With best wishes
Oxford Colleges Admissions Office
http://www.admissions.ox.ac.uk

Kurczę, tak trochę nie na temat, nieprawdaż? :)

Może jednak porzucić oksfordzkie mrzonki i przerzucić się na architekturę w Dublinie. Bo porywać się na architekturę w Cambridge trochę się boję, a oksfordzkie English and Modern Languages brzmią bardziej przytulnie :)

Pozdrawiam
A w ogóle ta cała biurokracja mnie przeraża...boje sie UCASa... :)
Ejjj, co nastepuje :
1.Nie jestes international student tylko z EU, int. to taki z poza EU np. z Indii ;) (czyli mniej wiecej tak jakbys byla z UK, tyle ze nie dadza ci zadnego kredytu na zycie, a tym z UK daja)
2. Dobrze mowilem, prosze nie siac zamieszania :), bierze sie pozyczke na czesne a po studiach sie ja splaca.
3.Tak jak napisal ci OXford, zapewne nie obejdzie sie bez pomocy finansowej ze strony rodzicow, chyba ze zarobisz podczas wakacji potrzebne pieniadze

ta,tyle
Aaaa - zamów sobie prospectus Cambridge jest za darmo, przesla w przeciagu 2 tyg, Oxford chce 5 pandsuf za swoj - są be...
A więc tak zrobię :) Dzięki za wszystkie informacje.
Prosze nikogo nie wprowadzac w bledy -
ktos tutaj zacytowal tylko czesc tego co obowiazuje. Nie bede sie powtarzala, ale 3,000 na rok sa tylko platne kiedy zarobki rodzinne przekraczaja kwote (mysle, ze 22,000) to trzeba sprawdzic. Jak zarobki sa wyzsze to placi sie czesne wg skali - 3,000 to jest najwyzej.
Studenci z Polski to sa 'home students' dlaczego ktos by myslal, ze jest international student???
Home students - wszyscy sa traktowani rowno, nie ma roznicy czy jestes z Polski czy z UK - students loan (kredyt) nalezy sie kazdemu. Od kiedy daja kredyt na zycie studentom z UK a z Polskie nie ???
http://media.wp.pl/kat,40674,wid,8415140,wiadomosc.html ten link nigdy nie byl podany na tym forum."Może jednak porzucić oksfordzkie mrzonki i przerzucić się na
>architekturę w Dublinie". To juz na Słowacji jest wyższy poziom niz w Dublinie a ile mniejsza konkurencja że strony Polaków. Do statemtu oksfordzkiego nie podam wskazówek. Do sprawy trzeba podchodzić indywidualnie.
bravo terri dokładnie... tylko jeszcze bez względu ile twoi rodzice zarabija w pierwszym roku jestes zwolniony z cesnego za nauke które wynosi 3000Ł ale musisz zaplacic 1400Ł czesnego za collage.reszta się zgadza
myslalam, ze z tych 3,000 to jestes zwolniony z kazdego roku -oczywiscie zalezy od dochodow. A o college 1400 nie wiedzialam (czy to za czesne czy za academik?)
Wszyystkoo wiem, ale jak udokumentowac dohdy rodziny, czy trzebate dokumenty tlumaczyc, jakie dowody, PIT?? Zaswiadczenai czy wycig z konta bankowego?? Prosze o pooc w tym temacie, bo nie wiem jak udokumentowac te dochody
Ale jaaaaak uudokumentowac dochody rodziny w Polsce j, jakie dokumenty, i czy trzeba jetlumaczyc czy w oryginale?? Prosze o informacje :), pozdrawiam
"Home students - wszyscy sa traktowani rowno, nie ma roznicy czy jestes z Polski czy z UK - students loan (kredyt) nalezy sie kazdemu. Od kiedy daja kredyt na zycie studentom z UK a z Polskie nie ???"

Zebys sie nie zdziwil/a. Nie jest prawda, ze studeni z UE sa traktowani tak samo. Masz takie same prawa jesli chodzi o opaty za studia. Unia nie gwarantuje ci takich przywilejow jak "kredyt na zycie". Jedyne co przysluguje studentom z gory wszytkim studentom z UE to "tution fee loan". Aby sie zakwalifikowac na pozostale kredyty trzeba byc rezydentem w UK minimum 3 lata przed rozpoczeciem studiow.

Quote z http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/StudentsFromOtherEUCountries/DG_065286

Lived in the UK or its Islands for the last three years or more?
As well as finance for tuition fees, you can also apply for help with living costs if all the following apply:

you are an EU national yourself (having an EU national parent isn’t enough to qualify)
you have lived in the UK and Islands for the three years before the start of your course
you are living in England, Northern Ireland or Wales at the start of your course (this is 1 September for a course that starts in the autumn)
If you have been studying in the UK
If you intend to study in England, Northern Ireland or Wales, you may qualify for help with living costs even if your main reason for being in the UK for the previous three years was to receive full-time education.

However, to qualify you must also have been 'ordinarily resident' within the EEA and Switzerland immediately before the three-year qualifying period in the UK and Islands before the start of your course ('ordinarily resident' means where you usually live).

If this applies to you, you will be entitled to the same level of finance as students who normally live in England, Northern Ireland or Wales. See the article, 'Finance for new full-time students' (for studying in England), or the websites, Student Finance ni or Student Finance Wales.
belis-
ja tylko mowilam o kredycie za studia.
belis-
Tak, masz racje o tych 3 latch rezydencji, i to niestety dzieli studentow z UK i z Polski. Ale osoby, ktore juz sa w UK od 3 lat, moga sie o to starac.
Nie liczmy tez na to, ze 'student'- to tylko osoby po 'maturze' czy 'A' levels. Jest mnostwo osob, ktore podejmuja studia w moze 'ciutenko starszym' wieku.
Myslalam, ze twoje zapytanie "Od kiedy daja kredyt na zycie studentom z UK a z Polskie nie ???" sie odnosilo do meitenence loan a nie tutition loan. Male nieporozumienie.
Hej! Orientujecie sie moze jak to jest teraz z tym wszystkim? Bo wypowiedzi sa sprzed roku lub dwoch lat.Z gory dziekuje.
Temat przeniesiony do archwium.