LIST OFICJALNY prosze o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo prosze o pomoc w napisaniu listu oficjalnego. W tym roku przygotowywuje sie do matury i musze to napisac...

Temat listu:

wybierasz się na kurs językowy do szkocji
1- dowiedz się i jakiie kursyy szkoła organizuje i jakie są ceny
2-dlaczego chciałbyś się uczyć ang w szkocji
3- skąd dowiedziałeś się o tej szkole
4-kiedy mógłbyś rozpocząć naukę
Wybacz bledy, ale jestem troche niedysponowany ;)

Dear Sir/Madam

Since I need to improve my English language skills I am thinking of going to an English speaking coountry. I have chosen Scotland as it is reasonably cheap and I have a sister who lives in Edinburgh. I have found your advertisemnt on www.gumtree.net website and I am considering enrolling on your language course. However, before I make my final decision I would like to ask you some questions.
Firstly I would like to know what language courses your school organises and what the prices are. I would also be really grateful if you could provide me with any information on starting dates.
I am looking forward to hearing from you as soon as possible.

Yours faithfully.

XYZ

Czekam na poprawki ;)
hej! Ja też mam podobną prośbę - musze napisać oficjaly list do prezydeta miasta, z prośbą o dotacje na wyjazd do USA na 6 miesięcy. Nigdy jeszcze nie pisałam oficjalnego listu, czy ktos by mógł mi pomóc - napisać go albo chociaz podać wzór i najwazniejsze wyrazenia. Plis
Dear Mr Kaczyński (ja bym wolal napisać do byłego :D)
Najlepiej było by coś w tym stylu:

Szaowny Panie Prezydencie
Piszę do Pana prosząc o pomoc fiansową w postaci dotacji. Pragnę wyjechać do USA na 6 miesięcy, by rozwijać umiejwtność mówienia po angielsku.
Proszę o szybkie rozpatrzeie mojej prośby. Jest to dla mnie bardzo ważne.
Z poważaniem
Dorota

Mógłby to ktoś przetłumaczyć, plis???
cos nie widze wlasnego wkladu na jez. ang.
Czy to jest 'nowa' forma uczenia sie? Nauczyciel da zadanie - ktos z forum odpowie - a uczen g.... sie nauczy.
Chyba na tym polega 'inteligencja'.
dopiero piszę ;)
Może być coś takiego?

Dear Sir X
Since I need improve my English language skills I am thinking of going to the USA for 6 mouths, but I have not money. I would like to ask You* to give me grant
I am looking forward to hearing from You as soon as possible.
Yours faithfully
Y

*Zwracać się do niego You, czy Sir????
Dear Sir,
Since I need TO improve my English language skills I am thinking of going
to the USA for 6 mouths, but I have not GOT ANY money. I would like to ask
you (tutaj 'you-i mala litera) to give me A grant.
'I am looking forward' (lepiej I look forward) to hearing from 'You' (you -mala litera) as soon as possible.
Yours faithfully,
X
Terri daj sobie spokój z poprawianiem.
Taki list do prezydenta bys napisla? hahah

Toż taki list to jakas kpina!!
dzięki ;):):)
merix-
Ja tylko poprawilam to co tam bylo. Chyba wiesz, ze ja ciut inny list bym napisala - ale tutaj chodzi o uzycie ang. w mozliwosciach osoby pytajacej - a nie ani twojego poziomu ani mojego.
Terri,

Zachęcić leniucha do napisania ambitnego tekstu nie jest latwa sztuka, takze sie nie przejmuj. :)
uważaj, żebyś nie przepisała źle, masz tam napisane "6 ust" zamiast "6 miesięcy" (mouths => months!). I wydaje mi się, że "6" powinno być napisane słownie.

pzdr :]
Bardzo prosze o pomoc w napisaniu listu oficjalnego.

polecenie:
W gazecie ukazalo sie ogloszenie szkoly jezykowej oferujacej nauke angielskiego w Londynie.Napisz list do szkoly w ktorym :
-prosisz o przeslanie informacji na temat rodzajow kursow?
-chcesz miec informacje o zakwaterowaniu?
-podajesz informacje jak długo uczysz sie angielskiego ,na jakim poziomie ejstes jakie masz problemy?np z mowieniem
-zapytaj o cene i ewentualne znizki?
napisz, my sprawdzimy
prosze nie jestem za dobra w angielskim :/ a musze to miec na jutro . pliska
nie odrabiamy prac domowych. Mysle, ze to zrozumiesz, bo robiusz tak samo, tylko ze Ty nie odrabiasz wlasnych prac domowych, a my nie odrabiamy prac za inne osoby.
>nie odrabiamy prac domowych. Mysle, ze to zrozumiesz, bo robiusz tak
>samo

Dobre.
heyka
mam do napisania list oficjalny
czy ktos by mi mogl pomoc ??

chcesz kupic dom lub mieszkanie w Wielkiej Brytanii. Znajdujesz w gazecie ogloszenie przezentujace nieruchomosc, ktora cie interesuje.
napisz list do agencji, ktora je zamiescila.
* okresl, jaki rodzaj domu/mieszkania chcesz kupic i powolaj sie na ogloszenie
* zapytaj o odleglosc od srodkow komunikacji miejsciej i sklepow
* zapytaj o conajmniej dwa interesujace cie elementy wyposazenia domu
* zapytaj o mozliwosc uprawiania sportow i dostep do rozrywek kulturalnych w okolicy

pamietaj o zachowaniu fotmy i stylu listu. Nie umieszczaj zadnych adresow. Podpisz sie jaki XYZ. Dlugosc listu powinna wynosic 0d 120 do 150 slow
Mam prośbę możecie to sprawdzić i może podrzucić pomysł co jeszcze mogę dopisać chociaż z 1 może 2 zdania. z góry dziekuje:

Dear Sir/ Madame,
I saw your anonse in newspaper and I am very interested in that offer. I am still in Poland but in near futher I am planning to go to London. That’s the reason a I looking for job. I am more than sure that my past experience will give enough to be a good employed for you. I intelligent a reliable person, you can count on me I every situation. I wanted to start services 1 July 2010. I am interested in the height of earnings. soon I send all necessary documents on my person. Please answer quickly because soon I'm going to go to London.
Your faithfully,
XYZ
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa