opłaty za akademik

Temat przeniesiony do archwium.
witam
czy istnieje jakaś możliwość by zwolnić się z opłat za akademik w czasie studiów w UK np w cambridge albo manchester
Obawiam sie, ze w Manchesterze nie ma takiej mozliwosci.
Z tego co wiem to nie ma takiej możliwości. Co prawda studiuje w Szkocji, ale wydaje mi się, że to nie dużo zmienia. Z tego co wiem,o zwolnienie z opłat akademika może się ubiegać osoba rezydująca w UK powyżej 3 lat. To zwolnienie to tzw. pożyczka studencka, którą udziela Students Loan Company ( ta sama instytucja co udziela pozyczki na oplacenie tuition fees), tę pozyczke trzeba splacic po skonczeniu studiow, w momencie kiedy zarabia sie powyzej 15 tys funtow. Jedyne co Ci pozostaje to jakies stypendium.
Co prawda nie jestem do konca pewna,ale sprobuj zadzwonic do Student Loan Company i zapytaj sie o formularz EU6B (Maintenance Loan).Musisz podac swoj dochod albo rodzicow (to zalezy czy mieszkasz sama czy z nimi). Na poczatku tez myslalam,ze nie moge dostac pozyczki na akademik,ale jak zadzwonilam to powedzieli ze mi przysla formularz i zebym jak najszybciej im odeslala. Nie wiem co z tego wyjdzie bo wyslalam niedawno...ale proboj.
Pozdrowienia
a czy ten formulaż wypełniam teraz czy po dostaniu się już na studia
a czy jest możliwość aby zwolnić się z opłat za studia (ile powinien wynosić w tedy dochód rodziców) i poprosiłbym o dokładne wytłumaczenie gdzie i jak można wziąść pożyszcze studencką z góry dzięki
Nie ma mozliwosci zwolnienia z oplat. Jest mozliwosc uzyskania pozyczki od rzadu na pokrycie oplat za studia, ktora trzeba zaczac splacac dopiero kiedy zaczniesz pracowac i zarabiac wiecej niz 15000 funtow rocznie.

Pozyczki na akademik i generalnie koszty utrzymania przysluguja tylko i wylacznie jesli mieszkasz w UK 3 lata przed rozpoczeciem studiow.

Wiecej informacji: http://www.direct.gov.uk/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/StudentsFromOtherEUCountries/StudentsFrOtherEUCountriesArticles/fs/en?CONTENT_ID=1[tel]&chk=sVUXk7
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa