community college usa czy warto ??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam jedzemy od poczatku. na wstepie troche o mnie. mam 21 lat jestem po ogolniaku. na studia w polsce jakos nigdy nie mialem ochoty myslalmem ze studia to tylko nie potzrebny papierek ( hehe gupek ze mnie ) ale coz czlowiek sie uczy na bledach. siedze teraz za granica i zabariam pieniazki na... no wlasnie kaska miala byc na moje wygody ( wynajecie jakiegos fajnego mieszkanka samochod troche sprzetu) ,jednak ostatnio powaznie zaczalem myslec o studiach za granica. tu w anglii lub tam w usa :D. w zeszlym roku bylem w stanach na work & trawel i musze powiedziec ze bylo wspaniale. caly czas mysle jakby wrocic do usa, a studia mogly by byc jednym z rozwiazan. i tu nasowaja sie pytania. czy warto jechac do usa i robic Community College ( to jest to samo co 2-yrs College tak ?) ??? bo ja wlasnie szukam czegos pomiedzy studiami a szkola policealna czyli taki tryb nauki by mi odpowiadal. na 4yrs college nie chcem isc bo mnie nie bedzie stac. a taka 2 letnia szkole spokojnie oplace z oszczednosci (z tego co sie rozpatrywalem ceny w granicach 6-10 tys). interesuje mnie kierunek: Business Administration/Management. czy warto robic taka szkole w usa ??? bo mam naprawde dylemat czy wracac do polski i robic tu w PL jakas policealna szkolke ktora tak na dobra sprawe g... mi da czy wyjechac i zrobic taki 2yrs college. czy mam szanse na dostanie sie do takiej szkoly z jakby to powiedziec niezbyt dobrym swiadectwem ??? glabem nie jestem po prostu podczas dorastania straszny ze mnie buntownik byl i oceny po prostu sobie zlewalem. przechodzilem do z klasy do klasy aby zdac. maturke mam zdana calkiem przyzwoicie. bede wdzieczny za odpowiedz... CZY WARTO ???
Cześć,

Co w tym przypadku mogę ci doradzić to napewno to że lepiej jest zrobić community college niż jakąś policealne coś w polsce. Na tych studiach wyuczysz sie konkretnego zawodu, pytasz czy się dostaniesz?? raczej bez problemu, większość tego typu uczelni prowadzi politykę otwartych drzwi. Nie jest to to samo co 4-letni college ale przecież możesz w trakcie nauki dokonać transferu na studia 4-letnie. Dużym plusem są właśnie małe koszty. Nie jestem w stanie określić jak jest z egzaminami, napewno jako obcokrajowiec musisz zdać TOFLa ale nie wiem czy musisz zdawać SAT na community college. Ja akurat wybieram się na 4-letni więc SAT trzeba zdać ;-)

pozdrawiam
Zgadzam sie z dizi. Jak tylko masz kase na studia w Stanach i nie szkoda Ci jej wydac w ten sposob (bo jakby na to nie patrzac studiujac w Polsce duuuuzo bys zaoszczedzil), to zdecydowanie jedz do USA, chocby do community college. Dostac na pewno sie dostaniesz, akceptuja wszystkich:D TOEFL na pewno Ci sie przyda, chociaz niektore community college pozwola Ci zdawac tyko ten ich wewnetrzny test ze znajomosci jezyka angielskiego i TOEFL nie bedzie Ci do niczego potrzebny, a SATami, GMATami i innymi rzeczami to w ogole sobie glowy nie zawracaj (oczywiscie o ile nadal podtrzymujesz, ze startujesz do community college). Powodzenia
>myslalem ze studia to tylko nie potrzebny papierek (hehe gupek ze mnie)- moze to da cos innym - kazdy sie uczy na swoich bledach.
groszkowy
Jak myslisz o studiach w UK to trzeba 'A' levels a pozniej studia (3 letnia na licencjat). A-levels niekiedy mozna robic poza godz. pracy - (sa miejsca, osrodki itp) pozniej bys tylko wydawal oszczednosci na studia. Ale jak chcesz w USA - to jest inaczej.
hmmm no jasne ze studjujac w polsce bym duzo zaoszczedzil ale mysle ze pozniej potencjalny pracodawca inaczej bedzie patrzyl na papierek z zagranicznej uczelni niz z polskiej ??? ( jezeli sie myle to mnie naprostujcie :)). w polsce sie uczyc nie chce jestem mlody i teraz jest czas na nowe doswiadczenia takie jak nauka za granica :) a jezeli chodzi o nauke w anglii to kosz takiej szkoly jest porownywalny do kosztuw z usa??? i czy nie lepiej bylo by miec ten angielski licencjat od papierka z 2letniego community college ??? jak myslicie??? a TOEFL i tach chcialbym zrobic bo chyba warto. z gory dzieki za odpowiedzi.
Dwie rzeczy pod uwage: Czy jakis papierek (i tytul) dostaniesz z tego 2-letniego community college w USA? Jaki ekwiwalant on ma w Polsce?
Czy 2 letnie 'studia' w community college to jest to samo co 3 letni licencjat- niewiem- prosze zprawdzic.
>ze pozniej potencjalny pracodawca inaczej bedzie patrzyl na papierek
z zagranicznej uczelni niz z polskiej - TAK, tylko, ze za 3 lata bedzie mnostwo studentow ktorzy juz ukonczyli Uni w UK - i tez maja te 'papierki'
no tak ale wydaje mi sie ze tych studentow z zagranicznymi dyplomami bedzie mniej niz z krajowymi. dzieki za odp.
groszkowy -
tak, napewno tak bedzie, ale czy Ty z z tym zagranicznym 'papierkiem' bedziesz szukal pracy w Polsce? Bo jak tak, to zwroc uwage na Polskie zarobki. Jak bedziesz szukal pracy w UK czy USA, to mysle, ze pracodawcy i tak wiedza na co zwracac uwage.
no chcialbym wrocic do polski i tam czegos szukac bo ojczyzna zawsze bedzie ojczyzna i chec ustawiania sobie zycia w polsce jest wieksza niz pozostanie do konca zycia na obczyznie i zarabianie kokosow. biore pod uwage wyjazdy za granice ale nie na stale.
najlepiej zobacz jakie sa 'wymagania'(w sensie kwalifikacji itp)(nawet teraz) na prace w Polsce i jakie sa wynagrodzenia za to. Przemysl to dobrze.
Mysle, ze czasy, kiedy dobrze sie zarabialo w Polsce tylko dlatego, ze ktos umial obcy jezyk i mial papierka z zag. Uni. juz niestety dochodza konca.
Ale wszystko zalezy w jakiej dziedzinie.
>Czy jakis papierek (i tytul) dostaniesz z tego
2-letniego community college w USA?

Kończący 2-letnie studia otrzymują dyplom Associate (A.A., czyli Associate of Arts, albo A.S., czyli Associate of Science; istnieją też specjalistyczne stopnie, np. z pielęgniarstwa).
Więc dostanie i papierek i tytuł.
dizi-
nie slyszalam o 'Associate' - czy to jest uznawane w Polsce jako tytul?
znalazlam cos:
The Associate of Arts degree is designed for students who want a traditional liberal arts education and who intend to transfer to four-year colleges and universities. It provides a basis of study in the areas of arts and humanities, communications and social sciences.
Znalazlam cps ciekawego dzisiaj w gazecie:
Wyzwanie jest jednak ogromne, bo żeby czuć się dobrze, krakowianin chce dostawać na rękę 3933 zł. Najwięcej w Polsce, to jasne! Skromny łodzianin zadowoli się kwotą 2724 zł, a warszawiakowi wystarczy 3881 zł.
Krakusy chytrusy :D:D:D a jaka jest obecnie srednia krajowa w pl ???
o jaaaaaaa naczytalem sie forum i popadlem w kolmpelsy. ludzie sie wybieraja do usa na prestizowe uczelnie znane na calym swiecie a ja tu sie zastanawiam czy isc do jakiegos podrzednego community college w long beach :( normalnie poczulem sie malutki z zrownany z ziemia :( no ale nic to nikt nie jest doskonaly napisalem dzisiaj meila na ta uczelnie co i jak jakie wymagania i wogole. pozdrawiam wszystkich
Moze nie srednia krajowa- ale to daje mniej wiecej znac ile teraz mozna zaroibic.To wybrane przykłady z listy podwyżek. Całość w Gazecie Praca w kiosku lub E-wydaniu
Podwyżki 69 zł.....nauczyciel kontraktowy, magister z przygotowaniem pedagogicznym w szkole podstawowej w Kłobucku miał 1375 zł, a od stycznia - 1444
100 zł.....28-letni sprzedawca supermarkecie na stoisku rtv w Częstochowie. Zarabiał netto 1450 zł. Skończył metalurgię na Politechnice Częstochowskiej Podwyżkę dostał każdy z pracowników działu. Wywalczył ją kierownik. Argumentem w rozmowach z dyrektorem sklepu była wysoka lokata działu w europejskim rankingu sprzedaży działów rtv tego supermarketu.
200 zł ....broker ubezpieczeniowy w Toruniu, zarabia 3,4 tys. zł netto
210 zł.....57-letnia rencistka dorabiająca na pół etatu jako sprzątaczka w prywatnej firmie budowlanej w Częstochowie. Dotychczas zarabiała 450 zł netto, po podwyżce ma też dodatkowe obowiązki - pomaga w domu właściciela firmy.
250 zł....brutto 47-letni mechanik samochodowy zatrudniony w Częstochowie serwisie znanej marki. Zarabiał 1300 złotych netto. Dostałem najwyższa podwyżkę. Cieszę się, bo po pierwsze poczułem, że szef mnie docenia. Po drugie to pomoże domowemu budżetowi.
260 zł ....brutto dostali wszyscy pracownicy FIAT GM Powertrain Polska w Bielsku-Białej. Dodatkowo dostali 240 złotych brutto nagrody. Od przyszłego roku będą zarabiać o kolejne 60 zł brutto więcej.
400 zł ....dostał programista w jednej z lubelskich firm. Ma 27 lat i zarabia 2200 zł netto. Z wykształcania fizyk po UMCS. W styczniu szef zaproponował mu podwyżkę i zapytał jaka suma byłaby odpowiednia. Zgodził się na 400 zł.
500 zł.....analityk finansowy pracujący w rzeszowskim WSK (podwyżka wynegocjowana przez związek oraz wynikająca z oceny rocznej i zmiany umowy na czas nieokreślony)
600 zł....do 1800 zł netto wzrosła pensja wrocławskiej fryzjerki. Skończyła liceum, ma 25 lat. W ekskluzywnym salonie fryzjerskim w centrum miasta pracuje od czterech lat. Tam uczyła się zawodu. Wcześniej była sprzedawczynią w sklepie spożywczym. Podwyżkę zaproponowała jej szefowa. Ma coraz więcej stałych klientek i przez to lepiej zarabia.
980 zł...1950 zł netto zarabia po podwyżce 25-letni serwisant sprzętu komputerowego, projektant stron www i administrator systemów łączności w Krakowie. W firmie od ponad dwóch lat, zaczynał jako praktykant, później przez rok pracował na umowę - zlecenie. Od roku jest już na umowie o pracę. Do dyspozycji ma służbowy telefon i laptopa. Podwyżkę dostał, bo skończył studia i jest w pełni dyspozycyjny. Przyznaje, że gdyby nie to, za kilka miesięcy zacząłby się rozglądać za lepiej płatną posadą, być może za granicą.
1000 zł ...dyrektor ds. sprzedaży w Trójmieście , 38-letnia kobieta. Ma teraz 5 tys. i inne profity np. premię roczną jak wykona zdania, nawet do 20 tys. zł. Jest zadowolona z pensji, ale w przyszłym roku oczekuje kolejnej podwyżki.
1200 zł...28-letni doradca finansowy z filii jednego z banków w Płocku, wykształcenie wyższe niepełne. Zarabiał 1,3 tys. do ręki. Zamierzał odejść - przeszedł już pomyślnie rozmowę kwalifikacyjną i szykował się do zmiany miejsca pracy. Kiedy tylko powiedział o tym swojemu szefowi, dostał podwyżkę.
2000 zł...glazurnik czeladnik z Poznania. Od kilku lat pracuje na własny rachunek. Ubiegłej jesieni za ułożenie metra kwadratowego płytek brał ok. 40-45 zł, teraz bierze 75 zł (brutto). Po podwyżce nie stracił klientów. W Poznaniu wielu fachowców ma zajęte terminy do końca roku.
4000 zł....siatkarz Polskiej Ligi Siatkówki, w poprzednim sezonie występował w reprezentacji B, ma własną działalność gospodarczą, zarobek w sezonie 2[tel]to 100 tys. zł, w nadchodzącym sezonie ma szansę przynajmniej na 30-50 proc. podwyżki, to minimum
jeszcze jedno pytankoi czy w anglii istnieje szkoly na podobienstwo community college ??? jakies roczne albo dwuletnie cos jak u nas policealne ??? jak macie jakies linki czy info bede wdzieczny bardzo. z gory dzieki
Temat przeniesiony do archwium.