Medicine in UK - co i jak?

Temat przeniesiony do archwium.
TAk, wiem, wiem, sporo tych tematów na tym forum jest odnośnie medycyny, przeczytałem wszystkie, ale nie znalazłem tego, czego szukam. A mianowicie requirements.

W Anglii mieszkam juz 3 lata, zdałem GCSE (A in Biology, A in maths, A* in chem, A* in ICT and C in English) i teraz robię A levels (jestem teraz na poziome AS - predicted grades to A w chemii, biologii, matmie i ICT. I teraz mam mały problem. Bo z tego co mi mowili nauczyciele, to Ci co chca isc na studia medycyny to musza miec przynajmniej 2xscience GCSE (np. biologia i chemia), ale z tego co patrzyłem na stronach internetowych studiów to wszystkie wymagaja fizyki GCSE at grade C. Czasami potrzeba jest minimum 7 GCSEs, a ja mam tylko 5. Czy studia mogą przyjac studentów, którzy nie "spotykaja" requirements? Np. ja spodziewam się naprawde dobrych ocen A-levels (same A). Czy jednak lepiej ze dorobie w jakims tam college'u te 2 GCSE ?

Jeżeli ktoś tutaj chodzi na studia medycyny w UK, prosiłym o kontakt na [gg] (belis odezwij sie :P)
przeczytalam Manchester - tam pisza o 7 GCSE - poczytaj ktore i jakie wyniki. Jak Uni pisze 7 - to tyle wymagaja. Aha i do tego jest ten test.
Wg mnie, po A levels, zrob te 2 GCSE.
Nie martwie sie o test. Ale cholera jak mam zrobić te 2 GCSE po A-levels to strace znowu kolejny rok..
jedno co sie zostalo to jest to, ze znajdziesz Uni ktore Cie przyjmie.
Na twoim miejscu ja bym juz dzis pisala do wszystkich, bo lepiej wiedziec teraz jakie masz szanse.
weszlam na Leeds - tam jest 6 ale juz jest za pozno jest na test w tym roku. (na studia od 2008) W Birmingham chca 8.
Tzn. Ja jeszcze robię AS-levels, wiec jak co to bede wysylal aplikacje na rok 2009/2010. Może znasz jakąs strone z listą medicine Uni, gdzie porównywalne sa osiągi studentow? Bardzo by sie przydało, a sam nie mogłem znalezc :/

A co do maili to narazie wysłałem do manchesteru, odnośnie ilości zdanych GCSEs.
>Może znasz jakąs strone z listą medicine Uni...
niestety nie znam, musisz sam przejrzyc wszystkie strony z kazdego Uni. Wszystko tez zalezy ktora dziedzina specificznie Ciebie interesuje.
Wymagania minimum to jedna sprawa, ale nie zapominaj ze na medycyne jest konkurencja. 7 GSCE to jest minimum, ale wiekszosc kandydatow bedzie miec 10-14 GSCE. To C z anglika tez raczej na twoja kozysc nie przemawia. Generalnie selekcja sie odbywa w kilku etapach. Na poczatku odpadaja kandydaci, ktorzy nie spelniaja minimalnych wymagan.

Zdecydowanie skontaktuj sie z uniwerkami na ktore chcesz aplikowac i sie dopytaj u zrodla. Birmingham dla przykladu wymaga minimum 8 GSCE w tym 5 Astar i ma obsesje na tym punkcie. Manchester wymaga minimum 7 z czego 5 ma byc minimum A i wymagaja fizyki GSCE jesli nie zdajesz jej na AS.

Tak na marginesie to jak teraz zdasz dodatkowe 2 GSCE to ci to malo co pomoze. Wiekszosc uniwerkow bierze pod uwage GSCE zdane w jednym roku. Koniecznie sie dopytaj czy w ogole by brali pod uwage GSCE, ktore bys zdal razem z A levels zanim sie zabierzesz za cos.

Nie zrozum mnie zle, nie chce cie zniechecac. Byc moze wezma poprawke na to, ze jestes w UK stosunkowo krotko. Ja nie mialam zadnych GSCEs, zamiast tego dalam im oceny ze swiadectwa ukonczenia gimnazjum w Polsce. Dostalam 3 oferty na medycyne bez problemu. Jesli skonczyles gimnazjum w Polsce to moze to uwzglednia. Warto sie dopytac.

Jesli chodzi o informacje o aplikowanie na medycyne i generalnie jak sie studiuje to polecam http://www.newmediamedicine.com/forum/
No własnie problem w tym, ze nie ukończyłem gimnazjum. Wyjechałem rok wcześniej.

Co do tych GCSEs. Postaram się dorobić te 2 GCSE, nawet w przyszłym roku, może coś to da.

Ty nie robiłas GCSEs, to jak oni sprawdzili Twoja wiedze z jezyka angielskiego? Rozumiem, ze zrobiłas test IEL..., a więc w czym problem bym ja nie mógł tego testu zrobić? No, chyba, że zrobiłas Enlsigh Language A-levels.

Ja w zanadrzu mam zdane A-levels z Polaka, to to troche na moja korzyśc przemawia.

Nie wiecie może czy moge zrobić GCSE z polskiego majac juz A-levels? Zawsze o jeden GCSE wiecej :P
wiem, jak dorobic to GCSE z polskiego - zapytaj sie w najblizszym kosciele o Sobotnich szkolach (zawsze sa jakos z kosciolem zwiazane)- uczescza sie w Sobote na pare godzin.
Jak juz bedziesz robil te GCSE w przyszlym roku to zrob ich wiecej, bo nie jestem pewna czy jez. polski bedzie sie liczyl (o to mozesz spytac dany Uni).
Przydala by sie tez A level z jez. ang na Grade A.
Ja robiłem A-levels z polskiego w sobotnich zajeciach w polskim kosciele, ale mi chodzi o to, czy nie bedzie zadnego problemu z zriobieniem GCSE potym, jak sie A-levels? Bo ja nie robiłem GCSE z polskiego, odrazu A-levels zrobiłem.
Przeciez duzo ludzi ma A levels z czegos, a pozniej robi GCSE z czegos innego.
Problem ktory widze to tylko ze Uni tego nie uznaja - i dlatego musisz do nich szybko napisac i sie dowiedziec. Ale o 'A' z jez. na A level to sie postaraj.
Ale o 'A' z jez. na A level to sie postaraj.

'Postaraj' latwo powiedziec. Nie wiem po co mu A z A levels z angielskiego, znajomosc literatury i umiejetnosc pisania essejow sie na medycynie do niczego nie przydaje.
Wiekszosc Uni wymagają C z angola, ale logiczne jest, że im lepszy grade tym lepiej.

Ale ciągle nie dostałem odpowiedzi na pytanie: Czy mogę zrobić GCSE z języka polskiego, mając już zdane A-levels z języka polskiego? Nie chodzi mi o inne przedmioty, ale o ten sam.
C wymagaja na poziomie GSCE. A level z anglika to zupelnie inna historia.

Nie ma przpisu,ktory by ci zabronil zdawania GSCE jesli juz masz A level z tego przedmiotu, ale jak sobie popatrza na daty i uswiadomia ze najpierw zdales A level a potem GSCE to sie w glowe troche popukaja. Jak mowilam sie najpierw dowiedz czy w ogole beda brali pod uwage GSCEs ktore teraz zdasz czy tylko te w pierwszym podejsciu.
Tak, wyslałem juz maile z zapytaniami odnośnie dat zdanych GCSEs.
Daj znac jak ci odpisza, bo mnie ciekawi jakie maja do tego podejscie. Jakie uniwerki cie interesuja, jesli moge spytac.
Narazie robię research po internecie, więc na poczatku to własnie Manchester, Queen Marry w Londynie, St. George's tez w Londynie no i jak pisaliscie teraz o Leeds co nie co, to tez poczytałem i wygląda ok. Narazie to są tylko wstępne przemyślenia, mam zamiar się spotkać z Connexions w moim college'u, może oni coś doradza (Student Support).

Jeżeli ty masz jakies tips & hints dla mnie, to możesz się z nimi podzielic:D
A tak BTW. jeżeli chce się zapisać na studia 2009/2010 to kiedy najlepiej złozyć papiery??
Dostalem odpowiedz on Uni of Man....

'We would accept your application taking additional GCSE subjects in Physics and History. However, we would not accept Grade C in GCSE English Language and you would have to resit this'

A wiec nie ma problemu z dodatkowymi przedmiotami, ale chyba nie lubia C w angielskim :D No coz, bede sie musial zastanowic jak mam to teraz rozwiazac...
Temat przeniesiony do archwium.