studia w londynie 2009

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, jestem zainteresowana studiami w Anglii... Chciałabym studiować na Oxfordzie, lub na Cambridge lub na jakimś innym, dobrym angielskim uniwersytecie... W roku 2009 będę zdawała maturę, w listopadzie bieżącego roku będę miała próbną maturę, wybrałam na maturę następujące przedmioty: historia PR, wos PR, angielski PP, no i oczywiście język polski PR, chciałabym zdawać na medycynę, nie wiem czy to jest jednak możliwe z tymi przedmiotami, jednak są one moimi przedmiotami kierunowymi, więc nie miałam możliwości doboru innych przedmiotów... interesują mnie informacje jak poprawnie wypełnić aplikację na ucas oraz od czego powinnam zacząć chcąc studiować w Anglii, może ktoś powiedzić że w Internecie znajduje się dość przystępnych informacji na ten temat jest to jednak nieprawda, od kilku tygodni poszukuję jakiś bliższych informacji na ten temat, jednak wszędzie znajdują się tylko ogólniki, czy ktoś mógłby mi pomóc? zdąrzyłam jedynie się dowiedzieć że podania należy wysłać do 15pażdziernika 2008, czy ktoś mógłby mi pomóc i poradzić co i jak mam wypełnić krok po kroku, byłabym bardzo wdzięczna... podaję e-mail... [email]
a wiec. no na medycyne to mym skromnym zdaniem sa okreslone przedmioty do zdawania. no chemia biologia itd itp. fizyka, matma chyba w anglii...nie wiem nie orientuje sie ale na logike biorac. a moglas zdawac te przedmioty na maturze, nic nie stoi na przeszkodzie nawet jesli jestes na innym profilu to wybor przedmiotu nalezy wylacznie do ciebie. na camridge i oxford to raczej z anglika rozszerzony musialabys miec i chyba jakis certyfikat, ale z certyfikatami to sie nie orientuje czy tam trzeba czy nie, ale znow moim zdaniem trzeba. nie oszukujmy sie - to sa najlepsze uczelnie na wyspach i jedne z najlepszych na swiecie. a co do aplikacji to kurcze, ale wszystko pisze jak byk i poradnikow jest masa i jeszcze troche. poszukaj na ucas - mysle, ze przez to bedziesz aplikowac. albo mozesz tez zadzwonic do kogos z Episteme - taka organizacja i sie popytac. oni organizuja studia w anglii, ale na innych uniwerkach. jest kilka do wyboru. oczywiscie nie cambridge i nie oxford - chyba ze slono zaplacisz, ale wydaje mi sie ze sie nie oplaca, bo jakbys sie nie dostala to kasa w bloto. moze przy takich przedmiotach jakie wybralas do zdawania jesli nie chcesz ich zmienic to moze powinnas myslec nad innymi kierunkami? na wyspach jest masa roznych kierunkow do wyboru i mozna je nawet laczyc, czyli studiowac dwa jednoczesnie i luz. najpierw powinnas przemyslec mysle sprawe z kierunkiem, matura, a potem brac sie za aplikowanie itd. no bo czy jest sens aplikowanai na medycyne z przedmiotami humanistycznymi? no mym zdaniem nie, no bo co ma piernik do wiatraka, ale moze w anglii...roznie bywa:PP pozdrawiam i zycze powodzenia i dokonania trafnych wyborow:)
>wybrałam na maturę następujące przedmioty: historia PR, wos PR, angielski PP, no i oczywiście język polski PR, chciałabym zdawać na medycynę, nie wiem
>czy to jest jednak możliwe z tymi przedmiotami, jednak są one moimi
>przedmiotami kierunowymi, więc nie miałam możliwości doboru innych
>przedmiotów...

?
Przeciez wybor profilu w liceaum nie zobowiazuje nikogo do wybrania okreslonego przedmiotu na maturze. Przykladowo ja jestem na mat-fizie(-infie), a nie zdaje ani fizyki, ani informatyki (ktorej zreszta nikt z mojej klasy nie zdaje).

I jak chcesz isc na medycyne to czemu jestes na profilu humanistyczno-prawnym? to raz, a dwa: jestes w 3. klasie i nie wiesz jakie sa wymagania na medycyne jesli chodzi o przedmioty maturalne?

historia, wos kompletnie nieprzydatne
angielski chcesz zdawac tylko podstawe? a jak bys sobie poradzila w Anglii?
biologia na pewno
chemia, fizyka w Polsce potrzebne

Moze przemysl jeszcze raz, na jaki kierunek chcesz isc, co? ;-)

»

Pomoc językowa - tłumaczenia