MAgisterka na Cambridge/Ofxord

Temat przeniesiony do archwium.
Jak się dostac na studia magisterskie na kórąś z tych zacnych uczelni? w roku 2009/2010 zaczynam BSc na uni of Hull, ale znając mój poziom organizacji to o magisterce na wymarzonym uni muszę myśleć już teraz. Ile takie studia kosztują, jakie są entry requirements, na co warto zwrócić uwagę, co jest atutem studenta aplikującego do cambridge/oxford na magisterskie?
Oba te uniwerki są mocno przereklamowane.Wszystkie informacje o które pytasz znajdziesz na ich stronach,po angielsku .Na stronie każdego uniwerku można wypełnić formularz i informator przyślą ci do domu,także do Polski.A jak szukasz fajnej i sensownej uczelni to polecam University of Liverpool.
Po pierwsze skoro te oba uniwerki są przereklamowane to dlaczego ciągle plasują się w czołówce uniwersytetów brytyjskich i światowych?
a po drugie prospectusy można zamówić wszędzie każdy uni je wysyła a mi chodzi o opinię praktyków a nie materiały reklamowe uczelni.
Po pierwsze skoro te oba uniwerki są przereklamowane to dlaczego ciągle plasują się w czołówce uniwersytetów brytyjskich i światowych?
a po drugie prospectusy można zamówić wszędzie każdy uni je wysyła a mi chodzi o opinie praktyków a nie materiały reklamowe uczelni.
>mi chodzi o opinie praktyków a nie materiały reklamowe uczelni.
A jak sądzisz co zaoferują ci praktycy jeśli nie reklamę swojej uczelni,najczęściej nie mając w ogóle porównania z innymi?

>Po pierwsze skoro te oba uniwerki są przereklamowane to dlaczego
>ciągle plasują się w czołówce uniwersytetów brytyjskich i światowych?
A wiesz jakie są zasady konstruowania rankingów uczelni?
I wiesz może jak działają na na ambitnych ludzi szkoły i uczelnie jadące jedynie na dobrej opinii? Ja akurat wiem po moim tzw. elitarnym liceum.Przyciągają ambitnych ludzi jak magnes.Tylko,że potem to ci ambitni uczniowie windują poziom szkoły w rankingach a nie szkoła umożliwia im rozwój dzięki możliwościom edukacyjnym jakie ma do zaoferowania.Byłam po dwóch stronach płotu.Widziałam przestarzałe ,przereklamowane szkoły i uczelnie od wewnątrz i wschodzące,nowoczesne i przyjazne uczelnie.Zdecydowanie wolę to drugie.Ale decyzja należy do ciebie.Jak to mówią-nie wszystko złoto co się świeci.A szanse na rozwój daje obecnie innowacyjność a nie jedynie tradycja i prestiż.A wiarygodniejsze rankingi uczelni to te robione przez ekspertów i pracodawców danej branży a nie te gazetowe.
Pytasz:
co jest atutem studenta aplikującego do cambridge/oxford na magisterskie?
Zdolność analitycznego i samodzielnego myślenia,własne zainteresowania.
Co nie znaczy,że będziesz musiał się potem nimi wykazać w trakcie studiów.
Ale w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej jak najbardziej.
Bezrefleksyjne powielanie najpopularniejszych poglądów w danej dziedzinie raczej nie otworzy ci drzwi tych instytucji.
Jeśli cokolwiek na Cambridge jest dobre to prawo.Raczej na prawnika mi nie wyglądasz,więc nie polecam.
yogi1988, nie słuchaj kogoś kto bzdury pisze. Nawet w Polsce jest pomysł, aby powstało coś na kształt Polskiego Oxfordu
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,88047,5802261,Uczelnie_chca_utworzyc_Uniwersytet_Dolnoslaski.html
http://www.eitplus.wroclaw.pl/artykul.php5?id=468
no to jestem trochę zszokowany, nie sądzę że uniwersytet oferujący ryle kierunków ma taką dobrą opinię ylko dzięki prawu
oj, bzdury osoba wyżej pisze

Ox i Cam to potężne ośrodki badawcze skupiające wielkie umysły z całego świata ( Hawking, A.Sen....lista jest spora a ja nie mam pamięci do nazwisk ), poza tym standard przyjmowanych kandydatow, ilosc dypomow pierwszej klasy i poziom trudnosci egzaminow cos chyba mowi.

'Jeśli cokolwiek na Cambridge jest dobre to prawo.Raczej na prawnika mi nie wyglądasz,więc nie polecam.'

zabawne, bo matematyka na Cam razem z Harwardzką jest uznawana za najtrudniejsza i najlepsza na swiecie, przykladow jest wiecej...

Natomiast co do magisterki - to nie jest tak Ox czy Cam najlepsze itd., tutaj już jest sprawa nieco inna - wszystko zalezy jakie obszar badan Cie interesuje szukasz wtedy uni na ktorym sa np. prowadzone badania w danym kierunku, jest dobrze dofinansowany dany departament itd.
nie kieruj sie kryterium - Ox i Cam najlepsze na postgradute bo sa najbardziej prestizowe, na postgrad obowiazuja inne zasady ( i np. osoba obeznana w temacie powie Ci ze Essex Uni jest piekelnie mocny jesli chodzi o ekonomie na poziomie postgraduate i wybralby go zamiast np. Oxfordu )
A który uni polecilibyście (wliczającwszystkie anglojęzyczne czyli w grę wchodzi też Kanada, USA, Skandynawia, Malta etc.) jeśli chodzi o studia magisterskie na kierunku historia z nastawieniem na starożytność, średniowiecze i Etiopię/ cywilizacje prekolumbijskie. W perspektywie może wchodzić w grę PHD
Witajcie.

Czy ktoś z Was się orientuje, który uniwersytet w Anglii ma dobry poziom etnologii/antropologii (kulturowej, albo społecznej). Czy Cam może się poszczycić dobrym zapleczem badawczym w tym kierunku? Jestem zainteresowana studiami postgraduate.

Justyna
Jeśli chodzi o antropologie to instynktownie przychodzi mi na myśl Cam, ale to jeśli chodzi o undergrad, postgrad to zupełnie inna historia

proponuje zapytac tutaj:
http://www.thestudentroom.co.uk/forumdisplay.php?f=100
Warto tu zajrzeć
http://www.postgrad.com/course/159000/
http://www.postgrad.com/institution/195/
Tak z czystej ciekawości, mógłbyś podać linki pod którymi kryją się te formularze? (Oxf, Cam) Jakoś nie mogę się tam połapać... Mimo rekomendacji Liverpoolu chciałabym się rozeznać w innych możliwościach:)pozdrawiam i z góry dzięki
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie