Studia w Anglii

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem, że zapewne nie jestem pierwszy z takim tematem, przejrzałem już wiele, ale nie dostałem odpowiedzi na swoje pytania.
Interesują mnie studia w Anglii, mam do tego predyspozycje... Czytałem informacje o wielu uniwersytetach w wielu miejscach tam i nurtuje mnie kilka pytań. Czy są konkretne progi punktów, przeliczniki procentów z matury na dane studia w Anglii i czy to wyniki z matury polskiej są najważniejsze podczas procesu dostawania się na studia? Aha, i zaznaczę, że interesują mnie studia w Anglii a następnie praca tam, czyli generalnie życie.
Słyszałem też o stypendiach, o tym że studia mimo że są odpłatne mogą być później opłacane czy coś takiego... I czy to zależy od poziomu naszej nauki już na tych studiach czy od wyników maturalnych tudzież ocen po polskim liceum?
Jestem w drugiej klasie liceum, mieszkałem 2 lata temu przez 6 miesięcy w stanach i tam chodziłem do szkoły przez co oszlifowałem język jeszcze bardziej, w te wakacje również się wybieram... A nauka języka sprawia mi przyjemność.
Potrzebowałbym, żeby ktoś o tym coś naskrobał, a jeśli taki temat był i jest aktualny nadal to podał do niego linka, z góry bardzo dziękuję.
W razie czego moje [gg] .
Własnie mnie też interesują progi i przedmioty ktore musza byc zdane na maturze np na English & Jazz music. No i jesli chodzi o Angielski to jak to jest na Brytyjskich Uniwerkach? Tez jest nawalone tych przedmiotow jak na polskich? Ze np w filologii zawiera sie gramatyka, fonetyka, literatura, amerykanistyka, historia itp. Czy raczej tylko te dwa pierwsze czyli gramatyka i fonetyka?
na angielskich univerkach nie ma tak duzo godzin jak na polskich z tego co sie orientuje.roznie czytalem ze jest to po 8, 10, czy 12 godzin zajec tygodniowo.
studecni pracuja na pol etatu - ale jak wspomnialem moje informacje pochodza z netu.sparawdze to sam w praktyce od wrzesnia 2009 - w demonfort University leicester
no mnie generalnie interesuja studia dotyczące języków [eng, spanish, german, latin], dziennikarstwa, pisania, a takze law, photography i innych, przydalyby się wiec informacjie dotyczace progow, na co najlatwiej na co najtrudniej sie dostac itp. itd. i co najlepiej zdawac na maturze, nie mowie tutaj o ang rozszerz bo to chyba raczej oczywiste ze ang w jakimstam stopniu wypada znac.
Mogę Wam coś powiedzieć o językach w Anglii. Uniwersytetów jest masa, trzeba wybrać taki, który niekoniecznie jest w czołówce, jeśli chodzi o całokształt, tylko w czołówce jeśli chodzi nam o kierunek studiów, na którym chcielibyśmy studiować. ;) Jeśli chodzi o studiowanie języków, to muszę Was pocieszyć, że jest znacznie lepszy wybór niż w Polsce! Jest np. taki kierunek jak 'Modern languages', wtedy wybieramy bodajże 2 albo 3 języki obce, których chcielibyśmy się uczyć. Języków jest masa! Jeśli zależy Wam na językach, proponuję wybrać University of Liverpool. Mogę Wam powiedzieć tylko tyle, że są na świetnym poziomie. Języki są łączone z innymi kierunkami studiów jako jeden kierunek studiów, np. French & Mathematics. Podczas studiowania na takim kierunku, a studia te trwają bodajże 4 lata, rok spędzacie w kraju francuskojęzycznym (niekoniecznie musi być to Francja!). Często studia językowe połączone są np. z prawem, jakąś ekonomią, biznesem, zarządzaniem, informatyką, itd.
Pokażę Wam kierunki studiów dostępnych na liverpoolskiej uczelni: http://www.liv.ac.uk/study/undergraduate/courses/
Po kliknięciu na interesujący Was tzw. 'course', macie krótką charakterystykę tego kierunku, co odbywa się na każdym roku studiów i bodajże przedmioty, jakie powinniście zdać na maturze. Także polecam, szukać!! ;)
A dla tych, których naprawdę interesują języki obce lub którzy chcieliby studiować jakiś fajny kierunek ścisły/humanistyczny/techniczny/artystyczny/ekonomiczny w połączeniu z językiem obcym, polecam zajrzeć na specjalnie przygotowaną 'gazetkę' przez University of Liverpool:
http://www.liv.ac.uk/study/undergraduate/brochures/soclas.pdf
Na stronie głównej University of Liverpool są także informacje o kursach/studiach podyplomowych.

Mam nadzieję, że to Wam pomoże, bo chyba o to chodzi, żeby sobie pomagać, nie? ;)
Ja co prawda, jestem dopiero w 1. klasie liceum, ale też to przeglądałem. Jednak ja zdecydowałem się na studia w Australii, jeśli mi się to nie uda, pewnie wybiorę Anglię.

Aha i jeszcze jedno... w specjalnych miastach studenckich, czyli w sumie takich w miarę większych, gdzie są uniwerki i inne uczelnie, jest możliwość zatrudnienia się w takiej 'part-time job' ;) Np. studenci wtedy mogą pracować z 20h tygodniowo. Oprócz tego, wiem, że trzeba zdać certyfikat IELTS na przynajmniej 6.0/9pkt. (zależne od uniwersytetu), można się zapisać przed pójściem na studia na specjalny kurs przygotowujący do tego egzaminu. Koszt to około 600 funtów. Oczywiście można dostać dofinansowanie, rozmawiałem z takim chłopakiem, który ostatnio dostał 3000 funtów.

Tak więc polecam i pozdrawiam wszystkich ;)
Z tego co pamietam, to najwazniejsza jest polska matura, a mianowicie przedmioty, ktore beda brane pod uwage (w zaleznosci od kierunku na ktory chcesz zdawac. Poza tym znajomosc angielskiego musi byc potwierdzona certyfikatem, najlepiej (a czasami tylko) IELTS - prog 6.0 i wzwyz. To tez jest uwarunkowane od kierunku. Zapraszam na strone UCAS lub uniwerku ktory Cie interesuje.
Jestem na 2 roku literatury angielskiej i w sumie zawsze mam po 4 kierunki, a wiec po 1 godzinie wykladu i 1 godz. cwiczen = 8 godzin tygodniowo. Oczywiscie pracuje na utrzymanie ;). Co to ilosci godzin. Wiem, ze wydaje sie malo, ale mowiac szczerze wiecej musze sie napracowac na tych studiach (czytanie ksiazek, pisanie zaliczen, przygotowywanie sie na zajecia) niz musialem na studia w Polsce (Uniw. Wroc.)

Co do stypendiow i odplatnosci. Mozna wziac kredyt studencki na oplacenie czesnego, ktory splaca sie dopiero po zkonczeniu studiow i dopiero wtedy, gdy zarobki osiagaja odpowiedni poziom (na razie 15 tys. £ rocznie). Co do stypendiow to uczelnie przewiduja granty i scholarships ale to juz jest uzaleznione od uczelni. Moja np daje raczej international students niz Anglikom (i co za tym idzie studentom z UE, bo to prawie to samo). Mozna tez starac sie o grant lub stypendium w roznych innych instytucjach lub local authority. Szczegoly oczywiscie mozna wyszukac wtedy, gdy sie wie, gdzie sie chce studiowac i co. Kwestia instytucji udzielajacej (jej branzy) lub uniwerku.
Wchodze na stronke tego Uni w Liverpool'u, czytam sobie jak to tam nie jest super i wszystko w sumie fajnie tylko jak wszedłem w zakładke "opłaty" to sie załamałem.:( http://www.liv.ac.uk/international/money-and-scholarships/Undergraduate%20fees.htm -Za rok angielskiego życzą sobie 9,400. Przeciez to jest kupa kasy. Wątpie zeby bylo jakieś dofinansowanie na wszystkie lata nauki. Z tego co pamietam mozna wziasc pozyczke studencka ale tylko 3,071 Ł na te tańsze Univerki. Czy ktos sie orientuje co do opłat i jak to jest teraz? Bo przyznam, ze interesowalem sie tym rok temu i niewiem co sie zmienilo, jak z pozyczkami itp. Moze są jakies zapomogi o ktorych niemam pojecia?
chyba cos sie pomyliles. Ty jako student z Polski jestes 'home student' a nie 'international student'. (ale sprawdze sama)
kwota o jakiej piszesz dotyczy chyba osob spoza ue. ale moze sie myle
Maksymalne czesne jakie moga pobierac uniwersytety od studentow z Anglii i krajow Unii Europejskiej wynosi 3071 £ czy cos takiego. Wiem ze w tamtym roku bylo to 3000 £ a w przyszlym pewnie znowu podniosa. Jako obywatel Polski bedziesz musial placic te kwote. Wspomniane 9 tysiecy dotyczy osob spoza UE.
Forum dla Polaków studiujących bądź chcących studiować w Manchesterze :)

http://www.salford.pl
Jestem w 2 klasie liceum i w przyszłym roku zdaję maturę i moim największym marzeniem jest studiowanie w Londynie literatury angielskiej.Jakie egzaminy muszę zdać, aby się dostać na uczelnię... Słyszałam że wcale nie trzeba zdawać egzaminu z języka, gdyż jego znajomość może zostać sprawdzona podczas rozmowy kwalifikacyjnej...Słyszałam również, że jest możliwość studiowanie na tzw. "roku zerowym" dla studentów nie posiadających wszystkich wymaganych kwalifikacji...czy to prawda???? słyszałam także, że o przyjęciu na studia decyduje się bez względu na wyniki matury....Jak to wygląda w rzeczywistości?? Z góry dzięki za pomoc......
Ja studiuje w Nottingham, na zarzadzaniu.
jest tu kilka innych ciekawych kierunkow i strona po polsku :

http://www.nottingham.ac.uk/business/pl/studia_anglia.html
hey. ja też zamierzam studiowac w nottingham. moglabys mi cos wiecej napisac? np.o czesnym i jak dostalas stypendium? proszzee
hej tunia, aga
ja też planuję za rok studiować w Anglii i pewnie to bedzie Nottingham. O jakich kierunkach myslicie ?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie