Mogę Wam coś powiedzieć o językach w Anglii. Uniwersytetów jest masa, trzeba wybrać taki, który niekoniecznie jest w czołówce, jeśli chodzi o całokształt, tylko w czołówce jeśli chodzi nam o kierunek studiów, na którym chcielibyśmy studiować. ;) Jeśli chodzi o studiowanie języków, to muszę Was pocieszyć, że jest znacznie lepszy wybór niż w Polsce! Jest np. taki kierunek jak 'Modern languages', wtedy wybieramy bodajże 2 albo 3 języki obce, których chcielibyśmy się uczyć. Języków jest masa! Jeśli zależy Wam na językach, proponuję wybrać University of Liverpool. Mogę Wam powiedzieć tylko tyle, że są na świetnym poziomie. Języki są łączone z innymi kierunkami studiów jako jeden kierunek studiów, np. French & Mathematics. Podczas studiowania na takim kierunku, a studia te trwają bodajże 4 lata, rok spędzacie w kraju francuskojęzycznym (niekoniecznie musi być to Francja!). Często studia językowe połączone są np. z prawem, jakąś ekonomią, biznesem, zarządzaniem, informatyką, itd.
Pokażę Wam kierunki studiów dostępnych na liverpoolskiej uczelni: http://www.liv.ac.uk/study/undergraduate/courses/
Po kliknięciu na interesujący Was tzw. 'course', macie krótką charakterystykę tego kierunku, co odbywa się na każdym roku studiów i bodajże przedmioty, jakie powinniście zdać na maturze. Także polecam, szukać!! ;)
A dla tych, których naprawdę interesują języki obce lub którzy chcieliby studiować jakiś fajny kierunek ścisły/humanistyczny/techniczny/artystyczny/ekonomiczny w połączeniu z językiem obcym, polecam zajrzeć na specjalnie przygotowaną 'gazetkę' przez University of Liverpool:
http://www.liv.ac.uk/study/undergraduate/brochures/soclas.pdf
Na stronie głównej University of Liverpool są także informacje o kursach/studiach podyplomowych.
Mam nadzieję, że to Wam pomoże, bo chyba o to chodzi, żeby sobie pomagać, nie? ;)
Ja co prawda, jestem dopiero w 1. klasie liceum, ale też to przeglądałem. Jednak ja zdecydowałem się na studia w Australii, jeśli mi się to nie uda, pewnie wybiorę Anglię.
Aha i jeszcze jedno... w specjalnych miastach studenckich, czyli w sumie takich w miarę większych, gdzie są uniwerki i inne uczelnie, jest możliwość zatrudnienia się w takiej 'part-time job' ;) Np. studenci wtedy mogą pracować z 20h tygodniowo. Oprócz tego, wiem, że trzeba zdać certyfikat IELTS na przynajmniej 6.0/9pkt. (zależne od uniwersytetu), można się zapisać przed pójściem na studia na specjalny kurs przygotowujący do tego egzaminu. Koszt to około 600 funtów. Oczywiście można dostać dofinansowanie, rozmawiałem z takim chłopakiem, który ostatnio dostał 3000 funtów.
Tak więc polecam i pozdrawiam wszystkich ;)