jesli chodzi o kierunki medyczne i pochodne to musisz miec bardzo dobrze zdana mature z przynajmniej 3 rozszerzen (jesli chcesz sie dostac na dobra uczelnie), IELTS na 7.0 czyli CAE na A lub CPE na C w wiekszosci przypadkow. Na medycyne maja najwieksze wymagania. Poza tym dobrze by bylo jakbys miala ładnie napisany PS w ktorym moglabys sie popisac osiagnieciami, wolontariatami zwiazanymi wlasnie z tym co chcesz studiowac itd. i jakies przyzwoite referencje od nauczyciela. Jak chcesz poszukac sobie dobrej uczelni to proponuje zajrzec na ranking uczelni na Timesa.
Ja na Twoim miejscu nie zaczynalabym studiow w Polsce jesli naprawde chcesz studiowac w UK i przyjechalabym tu zaraz po maturze, ale to tylko moja opinia.
Z zarobkami po studiach to zalezy, na pewno bedziesz mowila plynnie po angielsku w swojej dziedzinie i jak wrocisz to bedzie twoim atutem, wedlug mnie wazne tez jaka uczelnie skonczysz...
Z ciekawostek ---> http://www.ucas.ac.uk/
na medycyne juz raczej sie nie dostaniesz na wrzesien 2010 bo termin skladania podan na mija w tym miesiacu (chociaz mozesz sprobowac w 2giej turze)... jeszcze jakies pytania?:)