studia w anglii

Temat przeniesiony do archwium.
witam!
Chciałabym od września 2010 studiować w anglii medycyne farmacje fizjoterapie czy dietetyke ale nie mam dużo wiadomości na ten temat. Jak wybrać uczelnie (która jest dobra), co potrzebuje do rekrutacji (matura, egzaminy jezykowe typu TOEFL, FCE, CAE, CPA ), na jakim poziomie musi być mój angielski ??? Lepiej wyjechać na studia do Anglii po pierwszym roku zaliczenia w Polsce , czy zaraz po maturze i tam zacząć od razu?? czy po studiach na danych kierunkach patrzą w Anglii czy sie studiowało w Anglii czy w Polsce??? jak to wygląda, są jakieś kłopoty?? a jak to wygląda w zarobkach, czy tyle samo zarabia sie po studiach w Anglii co po studiach w Polsce i potem przejeździe do Anglii??? bardzo prosze o informacje :) jeśli macie jakieś dodatkowe informacje czy ciekawostki to bardzo prosze :)
hej ;)

Ja zaczelam w tym roku w Londynie English language. narazie trudno cos powiedziec o studiach, napewno tyle ze roznia sie diametralnie od polskich, chocby tym ze jestem w szkole tylko 3 dni w tygodniu, reszta jest wolna, ja akurat posiwecilam ten czas na dodatkowa prace,

wydaje mi sie ze po studiach za granica bedzie latwiej znalesc prace niz po studiach w polsce. to takie glupie przekonanie ze co zagraniczne to lepsze.. ehh choc nie zawsze jest to prawda.

na ang uczelniach uczysz sie tylko konkretow, ale bierz pod uwage ze brytyjskie uczelnie nie ucza tak dobrze jak polskie !! jesli chodzi o medycyne to polacy sa bardzo szanowani za wiedze i za umiejetnosci . wiec pod tymi kierunkami ktore sobie obralas wolala bym studiowac w polsce ;)

;)
a to co najlepiej studiować w Anglii żeby mieć potem zapewnioną dobrą prace w Anglii i w Polsce ??? i bardzo dobre zarobki ??:)
zapewnione to masz tylko płacenie podatków oraz własną śmierć

http://www.alec.co.uk/free-career-assessment/best-careers-for-the-future.htm
ale czemu ?? w jakim kontekście... ??
co czemu?? co w jakim kontekście??
czemu mam zapewnione tylko płacenie podatków i własną śmierć??? i w jakim kontekście ta własna śmierć bo chyba nie chodzi ci fizycznie no chyba że tak ???
a jesteś w Anglii ?? mogłabyś mi coś wiecej napisac na mój pierwszy wpis ??:)
Moim marzeniem jest dostanie sie na studia do Anglii, najlepiej do Liverpoolu lub Manchesteru poniewaz moja rodzina mieszka w tych terenach. Tylko jest jeden problem w tym roku zdaje mature (w sumie z 5 przedmiotow ;/ w tym 3 rozszerzone) i mam FCE tylko.

Uniwersytety te przyjmuja na pierszy rok z co najmniej CAE. Niestety chyba nie dam rady do czerwca sie przygotowac to tego wyzszego certyfikatu bo poprostu nie wyrobie z czasem:( i nie wiem co robic, czy isc na foundation year gdzies gdziekolwiek np na MMU, a po roku probowac sie przeniesc (ale bede musiala za to zaplacic ponad 3000 funtow), czy moze teaz sie skupic na maturze,a potem zrobic sobie gap year i podczas niego zdac to CAE i zaaplikowac za rok? ale co bedzie jak mnie za rok nie przyjma juz z CAE?

ehhh Chcialabym sie dostac na dobry Uni, nie jakis tam podrzedny i jestem w stanie poswiecic jeden rok zeby sie douczyc...jejuu doradźcie cos Sad bo czasu coraz mniej do 15 stycznia...a moze pojsc do collegu i zrobic A-levels? potem bede miala latwiej z dofinansowaniami jako home student...ehhh nie wiem co robic, mam mętlik w glowie...Sad
wg mnie - zrob gap year, zrob i dostaj dobry wynik z CAE. A w gap year, podejm jakas prace, zeby twoje CV dobrze wygladalo.
Manchester i Liverpool na filolog. ang - sa bardzo dobre.
tylko boje sie ze dajmy na to ze zrobie sobie rok wolnego, zdam to CAE...zaaplikuje a potem sie okaze ze mnie nie przyjma:( no wtedy bedzie nie za ciekawie...bo strace rok... terri a ty studiujesz? dlugo juz w Anglii mieszkasz?
i w ogole jak z praca obecnie w manchesterze czy liverpoolu? pewnie wszedzie chca CV z niewiadomo jakim doswiadczeniem;p ehh skad ja to znam...
>>>zdam to CAE...zaaplikuje a potem sie okaze ze mnie nie przyjma
...a dlaczego niby mieli byc Ciebie nie przyjac, przeciez bedziesz miala mature na 99% z wszystkich i CAE...co wiecej moga wymagac?. W UK mozesz miec nawet 99 lat i jak spelniasz wymagania, to masz takie same szanse jak inni.
...pomysl sobie tez ze ludzie stracili wiecej lat przez to ze chcieli 20 rzeczy robic, a zadne porzadnie.
zgodze sie z Toba jesli chodzi o te "robienie rzeczy porzadnie"...mądrze mowisz. Mimo wszystko mam wątpliwości, że jednak nie napisze tej matury na te 99% :p i np napisze na 70% i co?! nie bede miala dosc dobrych ocen (chociaz w polsce bym sie dostala bez problemu), zrobie sobie rok przerwy i co z tego ze potem zdam to CAE, napisze statement...jak sie moge nie dostac bo na Liverpool i Manchester jest duzo aplikacji wysylanych i np beda lepsi...ehh nie wiem moze nie mam duzej wiary w siebie...chyba mam za duze ambicje..

-ponawiam pytanie: jak ze znalezieniem pracy teraz?
hej dziewczyny czy moglybyście odpowiedziec na mojaą pierwsza wiadomośc od nov@ bardzo Was prosze:)
jesli chodzi o kierunki medyczne i pochodne to musisz miec bardzo dobrze zdana mature z przynajmniej 3 rozszerzen (jesli chcesz sie dostac na dobra uczelnie), IELTS na 7.0 czyli CAE na A lub CPE na C w wiekszosci przypadkow. Na medycyne maja najwieksze wymagania. Poza tym dobrze by bylo jakbys miala ładnie napisany PS w ktorym moglabys sie popisac osiagnieciami, wolontariatami zwiazanymi wlasnie z tym co chcesz studiowac itd. i jakies przyzwoite referencje od nauczyciela. Jak chcesz poszukac sobie dobrej uczelni to proponuje zajrzec na ranking uczelni na Timesa.

Ja na Twoim miejscu nie zaczynalabym studiow w Polsce jesli naprawde chcesz studiowac w UK i przyjechalabym tu zaraz po maturze, ale to tylko moja opinia.

Z zarobkami po studiach to zalezy, na pewno bedziesz mowila plynnie po angielsku w swojej dziedzinie i jak wrocisz to bedzie twoim atutem, wedlug mnie wazne tez jaka uczelnie skonczysz...

Z ciekawostek ---> http://www.ucas.ac.uk/

na medycyne juz raczej sie nie dostaniesz na wrzesien 2010 bo termin skladania podan na mija w tym miesiacu (chociaz mozesz sprobowac w 2giej turze)... jeszcze jakies pytania?:)
dzieki wielkie dżo sie dowiedziałam z twojej wypowiedzi:) jak narazie to nie mam żadnych pytań wszystko jasne:) ... ale jakbym miała jakieś wątpliwośli to mam nadzieje że jakoś sie skontaktujemy ;]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie