Stypendium w Yorku

Temat przeniesiony do archwium.
W lutym przyszłego roku jadę do Yorku na stypendium w ramach programu Socrates/Erasmus. W związku z tym mam pytanie: wie ktoś może coś o życiu w tym mieście, o mieszkaniach i o możliwości jakiejś pracy?????
Byłabym wdzięczna za wszelakie rady.
Pozdrawiam
w Yorku jest pieknie!!! Fajnie ze akurat to miasto Ci sie trafilo a nie jakis Wolverhampton. Yorkshire accent jest w miare latwy do zrozumienia. Wejdz sobie na strone internetowa i poogladaj zdjecia, a co do pracy ...to jak juz po 6miesiacach dadza Ci Nat. Ins. Nr z Benefit Agency to mozesz wtedy ja zaczac. Pewnie jest tam jakis McDonald albo duzy hotel wiec robote znajdziesz bez problemu :-)
po 6 miesiącach.... :) szkoda,że jadę tylko na jeden semestr....
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam!
zawsze mozesz sie do jakiegos pub\'u zalapac na czarno na poczatek - evrything\'s gonna b o\'rite
(zalogowana madlen999)
na czarno to nie, bo mi powiedzieli,że jak tam jadę to z góry dostaję pozwolenie na pracę :)
dokladnie, pracy mozesz zaczac legalnie szukac zaraz jak przyjedziesz (w byle jakim Job centre), jesli bedziesz chciala pracowac dluzej niz miesiac to sie musisz w Home Office zarejestrowac.
w Job Centre powinni Ci udzielic wszystkich informacji.
:o)
dzięki za pomoc
New York jest cudowny! kilka dni temu wrocilam z usa bylam na work&travel. ostatni tydzien spedzilam w new york'u. I myslę że nie masz sie czym martwić pracę jest bardzo łatow znależć amerykanie bardzo chetnie zatrudnija polskich studentów i bardzo ich chwalą. Po 2 tygodniach dostaniesz SS number i będziesz mogła zacząc legalna prace!!! stany sa cudownym krajem i wszyscy sa naprawde bardzo pomocni! zycze ci powodzenia!
czy jesteś pewna, że to o ten York jej chodziło??? ;-)))
Birmingham--> pisalas/es "..a nie w jakims wolverhampton".. wnioskujac z nicka mieszkasz w Birmingham wiec mowiac to zapewne masz jakies informacje o wolverhampton, czy moze tam bylas?? Ja planuje tam isc na studia, wiec bylabym ogromnie wdzieczna za wszelkie info, bo nigdy tam nie bylam. czemu tak negatywnie sie wypowiadasz o tym miescie?? Jak tam jest? prosze o odpowidz tutaj albo na maila [email] [gg]

z gory dziekuje!
jak to przeczytalam to az mnie nostalgia wziela... wtedy tak sie martwilam a teraz tu jestem, ucze sie, mam prace... i wszystko jest suuuuper.. :)
Moze Ty magdalene moglabys mi pomoc?? bylas moze w olverhampton? wiesz cokolwiek o tym miescie, uczelni tam?? prosze powiedzcie cokolwiek wiecie o tym miescie!
Albo moze ktos chociaz wie gdzie moge znalezc ranking uczelni angielskich, zeby sprawdzic czy wolverhampton ma jakakolwiek renome??
Pomocy!!!!!! :))
a moze chociaz znacie kogos kto tam byl?:P
sprawdzilam wolverhampton w rankingu: na szarym koncu.poptarz na the guardian, wszuci haslo dotyczace uczelni i powinno ci sie pojawic info.
a pytanie do kolezanki z Yorku: jakie sa koszta utrzymania? ja chce na Post grad startowac ale po oplaceniu fees niewiele mi zostanie. czy da sie utrzymac pracujac polowe miesiaca?pozdr.k
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa