Entry requirements

Temat przeniesiony do archwium.
Witam chciałbym się dowiedzieć jak w temacie podane wszystkiego co możecie mi powiecie o Entry requirements. Jeśli dobrze rozumiem są to wymagania jakie muszę spełnić aby dostać się na uniwerek na konkretny kurs. Z tego co zauważyłem jest tam kilka rodzajów Entry requirements mianowicie:

SQA Higher: BCCC including English at B.
GCE A Level: CCC including English or Communication.
ILC Higher: BC1C1C1 including English at B.
IB Diploma: 26, to include Higher English at grade 5.

Chciałbym się dowiedzieć na które wymagania mam zwracać uwagę jako licealista piszący nową maturę oraz co oznaczają literki ABC (domyślam się, że to oceny ale skąd mam wiedzieć czy odnoszą się do matury rozsz. czy podst.). Chciałbym również wiedzieć czy w tym wszystkim brane są pod uwagę oceny z konkretnych przedmiotów. Zakładając próbę dostania się np na Journalism skąd mam wiedzieć jakie przedmioty pisać na polskiej maturze. Gdybym szedł na dziennikarstwo w Polsce zapewne był by to polski, wos, wok (itp.) a jak będzie z journalism w anglii, szkocji itp.
Po pierwsze jako student z Polski, przeciez nie zdajesz 'A' levels, a tutaj o tych jest mowa. Na kazdym Uni, jest napisane jakie przedmioty sa wymagane i jakie wyniki z Polskiej matury (rozsz. czy pod) powinnienes miec. Poszukaj. A jak nie dasz rady, to podaj mi na ktory Uni sie bedziesz staral i cos sama poszukam.
Nie tak dawno byl tu watek o prawie tym samym, poszukaj w wyszukiwarce.
Z gory moge Ci powiedziec, ze ang. przydalby sie na dobrym stopniu, bo chociaz bedziesz studiowal dziennikarstwo, to jezyka oni nie ucza - tak, ze powinninenes znac jez. ang nie tylko na formalnym ale i nieformalnym poziomie.
Tak zdaję sobie sprawę z angielskiego na poziomie dlatego też robię wszystko aby wyeliminować błędy no i przygotowuję się do matury rozszerzonej z ang. (mając nadzieje na ^80%). Sporo robię w kierunku nauki angielskiego jak to określiłaś na poziomie formalnym i nieformalnym. Jeśli chodzi o kierunki to ktoś tutaj (w poprzednim moim temacie) wspominał o studiach w szkocji. Idąc tym kierunkiem oraz przeglądając rankingi planuję iść na RGU (Robert Gordon University, w Abeerden) Znajduje się on na 51 miejscu wg. rankingu Times Online. Planując dalej mam na myśli któryś z dwóch kierunków:
- Journalism

http://www.rgu.ac.uk/information-communication-and-media/information-communication-and-media-study-options/undergraduate/journalism

- International Tourism Management

http://www.rgu.ac.uk/business-management-and-accounting/study-options/undergraduate-full-time/international-tourism-management
Widzę, że linki nie działają w każdym bądź razie są tam podane Entry requirements tylko nie bardzo je rozumiem. Oczywiście przymierzam się do napisania bezpośrednio do tegoż uni jednakże chcę najpierw zaczerpnąć informacji u rodaków :D

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie