O co chodzi z tym wekslem z TFLS ?

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałam się zapisać jednak obawiam się trochę tego weksla. Na jaką kwotę go wystawiają? Czy wszyscy muszą podpisać?
Jejku, przecież pewnie rozkładasz cenę na raty i tak jak wszędzie musisz zabezpieczyc wykonanie umowy. Nigdy kupowałeś czegos na raty, ani nie brałeś kredytu? Ja w tfls-ie chodziłam na kurs wiosną i spoko, raty bez odsetek, a weksel oddali mi przy wpłacie ostatnie raty. Sam kurs też spox, więc nie bądź taki lękliwy.
a co w przypadku jeżeli okaże się że w tfls nie będzie mi się podobać? chodzi o to że kurs nie spełni moich oczekiwań, że nie będę zadowolona z nauczania. co wtedy? czy istnieje możliwość rozwiązania umowy pomimo podpisanego weksla?
najlepiej zmien szkole na taka ktora nie potrzebuje glupich zabezpieczen !!!
Przede wszystkim przeczytaj umowę. W każdej szkole, w której rozkładasz cenę na raty musisz w umowie zobowiązać się do płatności rat i zabezpieczyć ich spłatę. Możesz też skorzystać z agencji ratalnej lub banku - tam tez podpiszesz weksel tylko jak ci się kurs nie spodoba to będziesz mógł na niego chodzić - a raty będziesz musiał płacić bankowi z wysokimi odsetkami. Dla mnie jest oczywiste, ze jak ktoś cię kredytuje to się zabezpiecza przed ewentualnym niesolidnym dłużnikiem, zwłaszcza, że w tfls będziesz miał zdaje się raty bez odsetek. Zresztą to dobra i renomowana szkoła, więc nic praktycznie nie ryzykujesz
Zwróć proszę uwagę, iż w TFLS wypełniasz weksel, wpisując na nim swoje dane osobowe, ale go nie podpisujesz!!!, przynajmniej mnie nikt nie poprosił o podpisanie go. Oddałam xero tego weksla znajomemu prawnikowi, to się roześmiał, gdyż weksel ten bez podpisu wystawcy jest NIE WAŻNY. Ja wpłąciłam pierwszą ratę, ale po paru zajęciacpisemnie h zrezygnowałam, prosząc o podpisanie iż dostali moją rezygnację. Na początku chcieli mnie zmusić do zapłaty reszty, ale jak im powiedziałam iż w tej sprawie proszę aby skontaktowali się z moim prawnikiem, to od razu zrezygnowali.

Pzodrawiam
Zapisałam się do tej szkoły. Weksel wypełniłam (bo nie podpisałam). bez podpisu nie jest on ważny i jak się szkoła nie sprawdzi to zrezygnuję i nie będą mieli podstaw aby chcieć pieniądze ode mnie.
Hi,
to nie do końca tak - do weksla in blaco wystarczy jeśli w polu do tego przeznaczonym (prawy dolny róg - takie puste miejsce) wpiszesz swoje dane - jest to równoznaczne w podpisaniem weksla i może on być uzupełniony i na jego podstawie prowadzone egzekucja z weksla.
pzdr.
r
oj chyba nie jest tak. weksel musi być podpisany aby był ważny, zresztą jak każdy inny dokument.
Oczywiście, że musi być podpisany, ale wpisanie swoim charakterem pisma imienia i nazwiska jest uważane jako podpis.
Pzdr.
r.
weksel musi być podpisany a nie tylko zawierać dane wystawcy weksla (nawet jeżeli są wypisane własnoręcznie).
rebuaz zwracam honor tak wypełniony weksel jest ważny
Temat przeniesiony do archwium.