szkoła jezykowa w Krakowie

Temat przeniesiony do archwium.
Zna ktos jakies dobre liceum jezykowe w Krakowie poniewaz chcialabym byc tłumaczem jezyków obcych najlepiej angielskiego i nie znam zadnych takich szkół . Prosze o pomoc
Żeby zostać oficjalnjie tłumaczem i miec prawo do wykonywania tego zawodu, musisz ukończyć studia w tym zakresie- filologia ang.ze specjalizacją tłumaczeniową. ja ze swojej strony mogę polecić ci świetną lektorkę, Alicję Block, która na pewno Cie przygotuje dobrze pod kątem znajomości języka. Jest rewelacyjna, dużo zadaje i jest przy tym bardzo wymagająca. W szkole to i tak stracisz czas, bo tempo będzie dostosowane do nauki grupowej, czyli dość powoli to wszystko idzie. Ty, z kolei, jak mniemam chcesz uczyć się dokładnie i szybko. Nie mam numeru tel. do tej Pani , ale jak poszukasz w necie, to znajdziesz jej stronę z kontaktem telef.
Cytat:
Żeby zostać oficjalnjie tłumaczem i miec prawo do wykonywania tego zawodu, musisz ukończyć studia w tym zakresie- filologia ang.ze specjalizacją tłumaczeniową.

??? Bzdura.
Cytat: pakk
Cytat:
Żeby zostać oficjalnjie tłumaczem i miec prawo do wykonywania tego zawodu, musisz ukończyć studia w tym zakresie- filologia ang.ze specjalizacją tłumaczeniową.

??? Bzdura.

też nie sądze zeby to bylo prawdą. Znam ludzi którzy "oficjalnie" tłumaczą książki naukowe po studiach typu socjologia. Może to odnosi się do osób które chcą być np. tłumaczem sądowym - wtedy moze istotnie jest to wymagane, ale mnie nic o tym nie wiadomo.
studiuję anglistykę na UJ i już teraz jak chce mogę sobie przetłumaczyć książkę, tekst piosenki etc. egzamin na tłumacza jest dobrze widziany i daje zaświadczenie o dobrych uprawnieniach. poza tym tłumaczenia przysięgłe... tutaj na pewno trzeba mieć specjalny egzamin
poza egzaminem na tlumacza przysieglego oraz ustnego 'unijnego' nie ma innych egzaminow na tlumacza.
Temat przeniesiony do archwium.