cześć
brak czasu - więc dopiero teraz piszę
1. z tego co kojarzę to OHC nie ma żadnego przedstawicielstwa w Polsce. musisz załatwiać wszystko przez internet, albo przez jakąś firmę pośredniczącą z Polski
2. średni wiek uczestników jest około 21-28 lat, choć zdarzają się pojedyńcze osoby po 40, 50 lat
3. ja sobie sam załatwiałem przelot, ale wiem że nektóre firmy pośredniczące załatwiają wszystko łącznie z przelotem i zakwaterowaniem
4. udało mi się trafić na bardzo sympatyczną rodzinę. odbywało się to na zasadzie że mieszkałem we własnym pokoju, natomiast kuchnia i łazienka były wspólne. miałem swoje klucze do mieszkania, więc przychodziłem i wychodziłem kiedy chciałem. nie było żadnych ograniczeń jeżeli chodzi o korzystanie z kuchni czy łazienki. rano kiedy wstawałem to gospodarzy już nie było - byli w pracy - więc sam szykowałe sobie śniadanie z tego co było w lodówce (u nich standardem było płatki kukurydziane lub tosty z dżemem). wieczorem kiedy wracałem to jedliśmy wspólnie obiado-kolację (dinner), jeśli byłem później to przygrzewałem obiad w mikrofali.
5. w każdym tygodniu są organizowane jakieś wspólne wyjścia (do pubu, do teatru), ale ja preferowałem zwiedzanie na własną rękę - dobra książka-przewodnik i nie ma żadnego problemu ze zwiedzaniem, a przy okazji można zabrać kogoś z grupy do towarzystwa
6. przed rozpoczęciem nauki zdajesz test na podstawie którego kwalifikują cię do odpowiedniego poziomu - dołączasz do grupy która jest mniej więcej na twoim poziomie. problem jedynie jest z tym że program każdej grupy jest rozłożony na co najmniej kilka miesięcy - więc jeśli jedziesz na kilka tygodni to przerobisz tylko pewien wycinek materaiłu
7. ksiązki, materiały do naukimożesz kupić albo skserować - bilbioteka jest fajna ale stosunkowo mało miejsc a duzo chętnych
pozdrawiam
ole