Heja Hamilton!
Ciesze sie, ze piszesz o darmowej/wpisowe-tylko szkole... :) bo to zdecydowanie potwierdza, ze nie pisalam dyrdymalow :) Phew!
------
Hej Kristof,
Co do \"regol\"...hmmm...to co napisalam to teoria. W praktyce to moze wygladac, ze nawet Level 3 bedzie mozna robic za darmoche... wszystko zalezy od...ehem... niewiedzy urzedasow w szkolach...taka jest prawda. Znam szkoly gdzie nawet kursy komputerowe (takie podstawowe New CLAIT albo ECDL) oferuja obywatelom Unii za darmoche. Moze to dla tego, ze maja dotacje z innych zrodel a moze dlatego, ze nie wiedza sami za co maja sciagac a za co nie... hi-hi, ja ich nie bede prostowac, hi-hi. Co do darmowym jez. ang. - mialam na mysli kurs a nie egzamin FCE bo podejrzewam, ze za to trzeba bedzie wybulic (nie wiem ile - mozna sie dowiedziec na ich stronie ile to w funtach kosztuje).
------
Testy sprawdzajace - te co ja znam to sie nazywaja \"Diagnostic Tests ESOL\", szacuja poziom angielskiego kandydata, nic sie za nie nie placi, przeprowadza sie je na poczatku przy zapisach na kurs ang. zeby wiedziec jaki poziom kursu czlowiek powinien robic.
------
Nigdy nie probowalam podjac studiow w UK (takich jak nasze studia) wiec nie wiem jakie stawiaja wymagania obcokrajowcom. Nie wiem jakiemu poziomowi odpowiada TOEFL ale jesli jest to Level 2 to wtedy moglbys skorzystac z darmowych Level 2 kursow i pewnie zaplacic za sam egzamin. Najlepszym zrodlem informacji dla studentow bedzie NUS - zwiazek studencki. Oni moga pomoc w dowiadywaniu sie o granty, i tym podobnych, moze nie kazdy ale bardzo wiele szkol (univ, college) maja przedstawiciela. Univ. maja takze wlasne zrzeszenia studentow i na pewno udzielaja informacji. Kazda uczelnia udziela informacji co do zasad przyjmowania na studia, musisz tylko zdecydowac, na ktora uczelnie chcesz zdawac :o)
------
Co do wiz studenckich - do tej pory myslalam, ze po 1 maja nic takiego nie bedzie obowiazywalo... ale ostatni tekst z Home Office kompletnie wszystko zamglil. Moge do nich zadzwonic i sie dowiedzec...
------
Jeszcze inna sprawa... te darmowe kursy teoretycznie nie przysluguja jesli ktos przyjezdza tu na wizie studenckiej (full-time student)...ale jak juz wczesniej pisalam...jesli urzedas nie bedzie znal przepisow to mozna \"umknac\" regolom...
-------
Dotacje sa dla szkoly a nie dla studenta. :)
------
Och i to tyle...mam nadzieje, ze nie posneliscie :o)
=========
Hamilton, jak tam pies?
:o)