wizy studenckie (UK) a szkoly

Temat przeniesiony do archwium.
Dla tych co \"przemysliwaja\" o wyjezdzie w dalekiej przyszlosci do UK do szkoly jezykowej.
------------
Przeczytajcie prosze tekst Home Office. Ponoc, zeby zapewnic ludziom przyjezdzajacym do UK \"porzadny\" poziom nauczania wize studencka zapewni tylko zapisanie sie do akredytowanej placowki (to tylko plany na razie). Pewnie byly sytualcje, ze ludzie po przyjezdzie orientowali sie, ze kupowali \"kota w worku\"... albo szkola miala nierealistycznie zawyzone stawki.
Ciekawe jak Polskie biura posrednictwa sobie z tym poradza... :o)

http://www.ind.homeoffice.gov.uk/news.asp?NewsId=393&SectionId=3
:)
a jak wejdziemy do tej unii, to czy dalej trzeba mieć wizy studenckie do wjazdu?
chyba już nie, to może po prostu tak sobie poradzą?
masz racje, tez sie zastanawialam do kogo sie to tyczy w sumie, bo nie podaja co maja na mysli jako \"overseas\"...

Z drugiej jednak strony przydaloby sie wiedziec jakie szkoly sa akredytowane bo wtedy moze bylaby wieksza pewnosc ze sa \"lepszego gatunku\" - pewnie British Council bedzie mial liste (ale jak podali, to daleka przyszlosc)... pewnie szkoly i kursy jezykowe beda w UK wyrastac jak grzyby po deszczu (jakby ich nie dosc bylo) bo ludzie w koncu beda mogli bez wiekszych problemow (i humiliation na granicy) przyjechac do UK zeby \"podchapac\" angielskiego. Pewnie nie chca zeby ludzie dawali sie nabrac na szkolki organizowane \"w garazach\" z recepcja w kuchni i wylkadowca \"nativem\" co w soboty na budowie robi... przesadzam, ale rozumiesz co mam na mysli...
:o)
Za tydzien CZESC szkol jezyka angielskiego dotyczas za darmo dla innych czlonow UE, bedzie dla Polakow za darmo w UK. ( Placi sie tylko wpisowe 30 funtow na nieokraniczony okres. Dotyczy to szkol panstwowych. NP Westminster University ESL program w Londynie bedzie dostepny dla kazdego Polaka. A to bardzo dobra szkola!
Jest inny starszy temat juz na tej stronie poruszajcy ta tematyke podajacy strone internetowa do tej szkoly
Hamilton, to pewnie tez wiesz, ze w szkolach dotowanych przez panstwo w ogole sie nie placi za ESOL do poziomu 2. ESOL Entry, Level 1 i Level 2 zaliczaja sie do tzw. \"Basic Skills\" i za te sie nie bierze nawet wpisowego od rezydentow UK, ktorych jezyk ojczysty nie jest angielski i rezydentow EU (sa pewne ograniczenia - jak zwylke). Fundusz na te kursy pochodzi glownie z organizacji Learning and Skills Council ale oni nie dotuja kursow letnich. Inne organizacje moga dotowac letnie szkoly...nie wiem. Ale to juz gdzies klepalam tu na forum... Swoja droga ciekawe ile agencji w PL oglasza darmowe/znizkowe kursy angielskiego w UK...
Czesc wam wszystkim

bardzo sie ciesze ze znalazlem taka strone gdzie mozna dowiedziec sie duzo konkretncyh rzeczy o duzo obecnie mowionej anglii i o tym co bedzie jak wejdziemy do EU. Szczegolny szacunek dla cebulki ... ;) no i oczywiscie dla innych o ktorych zapomnialem ;).

Dobra do rzeczy ...

Zastanawiam sie nad rozpoczeciem studiow w anglii ... zastanawiam sie w moim przypadku znaczy ze nie mam pojecia od czego zaczac ... ale sprobvuje wam wytlumaczyc o co mi chodzi :D ...

Zostal poruszony temat ze jest szkola angielskiego gdzie do drugiego poziomu nie trezba placi zlamanego centa ... ale co teraz jak chce dojsc do poziomu odpowiadajacego poziomowi potrzebnemu do zaczecia studiow ... zalozmy TOEFL .... place cos wtedy ? jak tak to ile???? czy poziom jaki moglbym zaczyac zalezy od wczesnoiejszego testu sprawdzajacego?????
ile wogole by to ewentualnie trwalo?????

Kolejne pytanko ....

Czy po wejsciu do unii jak bede chcial zaczac studia to musze sie starac o wize studencka ... czy normalnie zapisuje sie na uczelnie?? ( zalozmy jak w polsce ;) )

Jak wogole wyglada sytuacja z kredytami lub dotacjami na ksztalcenie ....jest cos takiego wogole mozliwe jak jestem native ??

Na razie starczy ....bo nie chce was zanudzic : ))))))) ale napewno jeszcze sie odezwe.

POZDRAWIAM
No moja kolezanka zapisala sie do Westminster i od maja bedzie miala za darmo. On ajest na poziomie Advance. Nie ma pojecia czy latem. Sam zreszta orientujesz sie lepiej. J ani ejestem z organizacji, ale mysle ze waro aby ludzie skorzystali z tych kursow bo po co placic.
Pozdrowienia dla prawdziwej cebulki Miau
Hamilton to moj pies!
Heja Hamilton!
Ciesze sie, ze piszesz o darmowej/wpisowe-tylko szkole... :) bo to zdecydowanie potwierdza, ze nie pisalam dyrdymalow :) Phew!
------
Hej Kristof,
Co do \"regol\"...hmmm...to co napisalam to teoria. W praktyce to moze wygladac, ze nawet Level 3 bedzie mozna robic za darmoche... wszystko zalezy od...ehem... niewiedzy urzedasow w szkolach...taka jest prawda. Znam szkoly gdzie nawet kursy komputerowe (takie podstawowe New CLAIT albo ECDL) oferuja obywatelom Unii za darmoche. Moze to dla tego, ze maja dotacje z innych zrodel a moze dlatego, ze nie wiedza sami za co maja sciagac a za co nie... hi-hi, ja ich nie bede prostowac, hi-hi. Co do darmowym jez. ang. - mialam na mysli kurs a nie egzamin FCE bo podejrzewam, ze za to trzeba bedzie wybulic (nie wiem ile - mozna sie dowiedziec na ich stronie ile to w funtach kosztuje).
------
Testy sprawdzajace - te co ja znam to sie nazywaja \"Diagnostic Tests ESOL\", szacuja poziom angielskiego kandydata, nic sie za nie nie placi, przeprowadza sie je na poczatku przy zapisach na kurs ang. zeby wiedziec jaki poziom kursu czlowiek powinien robic.
------
Nigdy nie probowalam podjac studiow w UK (takich jak nasze studia) wiec nie wiem jakie stawiaja wymagania obcokrajowcom. Nie wiem jakiemu poziomowi odpowiada TOEFL ale jesli jest to Level 2 to wtedy moglbys skorzystac z darmowych Level 2 kursow i pewnie zaplacic za sam egzamin. Najlepszym zrodlem informacji dla studentow bedzie NUS - zwiazek studencki. Oni moga pomoc w dowiadywaniu sie o granty, i tym podobnych, moze nie kazdy ale bardzo wiele szkol (univ, college) maja przedstawiciela. Univ. maja takze wlasne zrzeszenia studentow i na pewno udzielaja informacji. Kazda uczelnia udziela informacji co do zasad przyjmowania na studia, musisz tylko zdecydowac, na ktora uczelnie chcesz zdawac :o)
------
Co do wiz studenckich - do tej pory myslalam, ze po 1 maja nic takiego nie bedzie obowiazywalo... ale ostatni tekst z Home Office kompletnie wszystko zamglil. Moge do nich zadzwonic i sie dowiedzec...
------
Jeszcze inna sprawa... te darmowe kursy teoretycznie nie przysluguja jesli ktos przyjezdza tu na wizie studenckiej (full-time student)...ale jak juz wczesniej pisalam...jesli urzedas nie bedzie znal przepisow to mozna \"umknac\" regolom...
-------
Dotacje sa dla szkoly a nie dla studenta. :)
------
Och i to tyle...mam nadzieje, ze nie posneliscie :o)
=========
Hamilton, jak tam pies?
Hamilton is fine and sends warmest woof woof to cebulka!
ja nie jade
Temat przeniesiony do archwium.