dzień dobry :) przeglądam strony i oferty różnych szkół językowych, ale nie bardzo mogę znaleźć potrzebną mi informację. mianowicie :) czy gdzieś w Poznaniu można zapisać się na kurs od stycznia, a nie od października? w tym roku zaczęłam studia i nie bardzo wiedziałam, jak to wszystko będzie wyglądać, do tego doszły względy finansowe, więc naukę języków postanowiłam sobie odpuścić. teraz zaczynam żałować, bo nie mam lektoratów i boję się, że częściowo zmarnuję to, czego zdążyłam się nauczyć dotychczas (2 lata temu zdałam FCE, rok temu ukończyłam kurs CAE - bez podchodzenia do examu). tu moje drugie pytanie: najniższy poziom przedstawiam zdecydowanie w speakingu, więc chciałam zapisać się na same konwersacje (ale chyba nie prywatne z native'm, tylko takie w grupach, w jakiejś SJO). z drugiej strony ambicje pchają mnie na kurs przygotowawczy do CPE - czy na tym poziomie rzeczywiście poświęca się mówieniu więcej uwagi? bo na moich kursach zdecydowanie hołubiono gramatykę i w ogóle stronę teoretyczną :/ nie wiem, czy to specyfika British School, do której chodziłam, czy po prostu przygotowań do certyfikatów. za wszelkie rady od bardziej zorientowanych będę wdzięczna! :)