Oto moje spekulacje na temat gramatyki ;)
Na pewno jest ona obecna na kursie w 3 lions, do poziomu upper-intermediate korzysta się z podręcznika, więc pewnie przerabia się to co w nim jest (i w ćwiczeniach) wymagane dla danego poziomu. Inna sprawa na jakim poziomie jest Twój angielski - generalnie moim zdaniem żeby zrozumieć zagadnienia gramatyczne musisz najpierw rozumieć to, co mówi lektor, więc sądzę, że na początkowych etapach bardziej polega to na mówieniu/słuchaniu/poznawaniu słownictwa, niż na opanowywaniu niuansów gramatycznych.
Więc jeśli zależy Ci głównie na tym, żeby w trakcie kursu szlifować samą gramatykę, np, po to, żeby zdać jakiś egzamin, to może rzeczywiście lepszy byłby polski lektor.
Generalnie jak szukałam kursu i rozpytywałam w różnych szkołach czy konentrują się na gramatyce, czy na mówieniu, większość odpowiadała, (zwłaszcza na wyższych poziomach) że gramatyka, a w 3 lions odpowiedzieli że raczej na słuchaniu/mówieniu i praktycznym użyciu języka.
Mają być w 3 lions jakieś dodatkowe zajęcia gramatyczne (darmowe) przygotowawcze do egz. raz w tygodniu, ale jak to ma wyglądać nie wiem.
Ja w każdym razie jestem leniwa i wychodzę z założenia, że przez samo osłuchanie z językiem wiedza na temat poprawnego konstruowania zdań mimochodem wejdzie mi do głowy :)