Jaki kurs wybrac?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam

Chcialbym podszkolic sie troche w j. angielskim. Przede wszystkim zalezy mi na konwersacjach, czyli na swobodnym porozumiewaniu sie z innymi w tym jezyku - bez stresu i bez zastanawiania sie co i jak mam powiedziec. Poza tym chcialbym troche odswiezyc sobie ogolna wiedze (gramatyczna, stylistyczna i slownictwo).
Jestem na poziomie FCE (ale nalezaloby to jeszcze zweryfikowac ;) ).

Czy taki kurs semestralny standardowy (general english, 60h) jest w stanie mi to zapewnic? Czy po takim czasie bede juz potrafil w miare plynnie porozumiewac sie z innymi na wszystkie tematy?

PS. Wiem ze wszystko to kwestia indywidualna, ale zalozmy ze jestem przecietnym, w miare zdolnym studentem :)
Mysle, ze poziom FCE w ogole nie pozwala na plynna komunikacje (o ile wylaczymy typowe sytuacje typu pytanie o droge czy o to jak nam sie film podobal). Dodam, ze 60 godzin to w sam raz na odswiezenie, ale raczej niewiele sie nauczysz. Polecam sprezyc sie troche - od poziomu FCE do CAE sa dwa lata, a z CAE porozmawiasz juz duzo duzo swobodniej na kazdy niespecjalistyczny temat.
Cześć :) Mam pytanko do wszystkich którzy uczą bądź uczyli się w klasie z rozszerzonym angielskim chodzi mi o liceum. Bo własnie wybieram sie do takiej klasy no ale chce wiedziec jak w takiej klasie są prowadzone lekcje, nauczyciel mowi non stop po angielsku?, poziom jest duuzo wyzszy od podstawowego?itp. Z góry dzięki za info
pozdrawiam ciepło:)
Co za bzdura. Poziom FC nie pozwala na komunikacje? Kto Was uczy? Poziom pre-intermediate pozwala na swobodna komunikacje. I nikomu nie potrzebny jest FC lub CAE do komunikacji. Kiedy zrozumiecie, ze egzaminy Cambridge sa zupelnie niepraktyczne?
Nie: kto was uczy, tylko: jak wy się uczycie. Są tacy co tylko chodzą na kurs i potem cudem zdają marginalnie na C. No ale mają ten swój wymarzony certyfikat :)

Są też tacy, co naprawdę są na wyższym poziomie ale brak im wiary we własne siły i podchodzą do FCE a nie CAE.

Jeden certyfikat FCE drugiemu certyfikatowi FCE nierówny. A trzeci i czwarty to już zupełnie inne bajki.
>Poziom pre-intermediate pozwala na swobodna komunikacje.

Może, ale tylko na poziomie pre-int :) Jak taka osoba jest wygadana, to pewnie porozmawia na większość tematów, ale na pewno nie takim poziomie jak CPE czy nawet CAE.
Absitively nailed down.:))
A co to za nowosc-"absitively"?
I'm soory, I slipped. It was to be "posilutely" ,or sure as hell.. :))
*cut "o" and add *r* in you know what..:)
>Czy taki kurs semestralny standardowy (general english, 60h) jest w
>stanie mi to zapewnic?

no właśnie, jeśli chcesz ćwiczyć komunikację idź na typowy kurs ogólny a nie na kurs egzaminacyjny - gdzie konwersacji pewnie będzie sporo mniej bo jest mnóstwo ćwiczeń egzaminacyjnych, którym trzeba poświęcić sporo czasu.

>Czy po takim czasie bede juz potrafil w miare
>plynnie porozumiewac sie z innymi na wszystkie tematy?

tego nie jest w stanie powiedzieć nic. Bo to zależy również od tego czy masz coś do powiedzenia na te tematy po polsku, czy lubisz mówić i czy STARASZ się mówić jeśli tylko masz szansę.
hey,Sav- did u get high?
Not yet :)
still studying gobbledygook?
.. or rather reveling in the sinuous maze of various derivations.
"Gobbledygook" was actually my , may be, infelicitous simile to draw an analogy to something that has no practical meaning to our life in the long run.
Just a bit of philosophy.. Too much Voltaire ... :)
Komunikacja komunikacji nierówna. Ja jestem na poziomie pre-intermediate i skoro ten poziom pozwala na "swobodną komunikację", to dlaczego nie mogę swobodnie porozmawiać o ekonomii czy polityce? Tak więc nie wciskaj kolego tutaj "kitów", że po 2 latach nauki będę mogła porozmawiać na wszystkie tematy, a tak ja rozumiem właśnie "swobodną komunikację"...
Sorry Sav for being malicious.No insult intended. I didn't catch the meaning of your philosophical derivations. Perhaps I'm down-to-earth too much. Nonetheless, it attracts me.
Najlepiej jest iść do paru szkół językowych i napisać test, który oceni Twój poziom. Myślę, że kurs konwersacyjny byłby dla Ciebie w sam raz (z native speakerem). Życzę sukcesów :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie