Jestem osoba, ktora mieszka na stale we Francji, niepracujaca i nie posiadajaca obywatelstwa francuskiego. Przez poltora roku uczylam sie na uniwersytecie jezyka francuskiego. Posiadam ubezpieczenie, od roku podpisany PACS - czyli powszechny we Francji dokument zaswiadczajacy o zyciu w stalym zwiazku, tutaj spelniajacy role malzenstwa oraz dokumenty zaswiadczajace o moim stalym zamieszkaniu przez ostanie dwa i pol roku. Za dwa miesiace zamierzam poslubuc mezczyzne, ktory posiada podwojne obywatelstwo francuskie i polskie. Przyszly maz planuje wyjechac na semestr jesienny do Stanow Zjenoczonych i bedzie ubiegal sie o wize J-1, poniewaz jest studentem studiujacym we Francji. W zwiazku z tym, ze zdecydowalismy wyjechac razem, chcialabym zadac nastepujace pytania dotyczace wizy J-2. O wize zamierzam ubiegac sie w Polsce, poniewaz bede tam na wakacjach.
1. Jakie dokumenty potrzebne mi beda do ubiegania sie o wize J-2? Dodam, ze uczelnia w USA przesle dla mnie niezbedny formularz DS-2019.
2. Czy potrzebna bedzie do zlozenia kopia aktu slubu i w zwiazku z tym, ze bedzie ona w jezyku francuskim, czy potrzebne bedzie tlumacznie przysiegle?
3. Czy beda mogla o wize ubiegac sie sama pozniej, poniewaz moj przyszly maz w zwiazku z tym, ze jest ograniczony czasem rozpoczecia sie semestu na studiach, bedzie skladal podanie o wize od razu po slubie we Francji. Moim ograniczeniem czasowym bedzie wymiana dowodu osobistego a pozniej paszportu. Czy powinnismy sie ubiegac o te wizy
razem, co w naszym przypadku bedzie raczej niemozliwe.
4. Czy we wnioskach wizowych w miejsce adresu wpisuje adres zameldowania w Polsce? Na stale od dwoch i pol roku mieszkam we Francji, ale tu nie istnieje "stale zameldowanie" tak jak w Polsce, tylko podajemy zawsze adres, gdzie aktualnie mieszkamy. Jaki adres w takim przypadku mam wpisac do wniosku wizowego.
Dziekuje wszystkim z gory za odpowiedz