16 lat a przeprowadzka do UK?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich. Jestem nowa na tym forum,więc z góry przepraszam,jeśli coś zrobiłam źle :p
Zacznę od tego iż obecnie mam 15 lat. Za rok z rodzicami przeprowadzam się do Anglii. Będę wtedy w wieku 16 lat i oczywiście chciałabym kontynuować naukę. Jakie są szkoły do wyboru? Wiem,że są tam 2 letnie college,ale z tego co się orientuje to jest to odpowiednik naszej zawodówki...Czy możliwe jest po takim college'u ubiegać się o studia w Ameryce? Czy jest w UK odpowiednik naszego liceum? (Oprócz elitarnych szkół z internatem)
Dodam iż Angielski mam opanowany w stopniu biegłym oraz posiadam Brytyjskie obywatelstwo (prawo krwi). Czy to może mi w jakimś stopniu ułatwić kontynuację nauki?
Zeby dostac sie na Uni to musisz miec skonczone A levels. (Sa tez inne odpowiedniki tego, ale generalnie z A levels przyjmuja). To jest taki odpowiednik polskiej Matury.
College to jest ta szkola gdzie studiujesz te 'A' levels. Nie wiem kto Ci powiedzial ze to 'zawodowka'. To nie jest. Sa za to inne szkoly gdzie mozesz robic NVQs ale to generalnie nie za bardzo so przydatne dla kogos kto chce isc na Uni. Czy to UK, Ameryka - to beda tego wymagali. Poczytaj o 'A' levels, i wymaganiach Unis.
To ze masz bryt. paszport nie wchodzi w rachube, bo wszyscy sa traktowani rowno.