Ireland - holiday :-)

Temat przeniesiony do archwium.
Hej,

Mam pytania do tych, ktorzy byli w Irlandii.
1) Czy ludzie na "dzien-dobry" beda do mnie mowic po irlandzku czy oni sa ukierunkowani, by mowic z kazdym po ang?
2) Akcent maja podobny do British? Moze maja jakies typowe nalecialosci albo moze ktos ma jakies nagranie jak ludzie tam mowia? :-)
3) Czy ktos tez sie tam wybiera pod koniec maja? :P
1. Na 'Dzien dobry' to juz powiedza po Polsku. Malo ludzi umie mowic po 'Gaelic'.
2. Poszukaj w internecie. Zalezy w ktorej czesci Irlandii bedziesz.
W okolicach NewBridge :) Wiec w sumie niedaleko Dublina. No dobrze, poszukam. A jakby ktos cos wiedzial i chcialby powiedziec, to chetnie poczytam :)
Znalazłem:
- rhotic R (czyli takie jak w American?)
- monophtongal articulation [e:, o:] take, home (yhy, juz widze jak to zrozumiem :P)

No ale trzeba rozszerzac swoje horyzonty...
1. Raczej nie ma takiej możliwości :) Choć z nazwami ulic itd napisanymi po irlandzku na pewno się spotkasz ;)

2. Mają trochę inny akcent niż Brytyjczycy, ale nie jest on aż tak niezrozumiały jak niektórzy twierdzą. Zresztą tamtejsi ludzie mają to do siebie, że jak wyczuwają, że jesteś obcokrajowcem, starają się mówić w miarę wyraźnie i więc ze zrozumieniem raczej nie ma większych problemów
Moim zdaniem nie jest wcale łatwo zrozumieć Irlandczyków. Mają tendncję do zniekształcania języka angielskiego.Najczęściej spotykaną formą jest zamiana samogłosek z "a" na "u" i z "o" na "e". Owszem jeśli ktoś stara się mówić czysto jest ok ale jeśli się nie stara to czasem nie można zrozumieć ani słowa. Byłem świadkiem rozmowy dwóch irlandczyków w obecności anglików i ci drudzy nie mieli pojęcia o czym rozmawiają pierwsi.
Let's hope people will not try to speak to me in a huge hurry :P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę