prawo po zakupie samochodu

Temat przeniesiony do archwium.
witam. kupilam samochod w Anglii i wszystko bylo ok pod domem sprzedajacego. po tygodniu nie uzywania auta uruchomilam je i w aucie pekla uszczelka pod glowica. albo czekaja mnie duze koszty naprawy albo auto nadaje sie do kasacji. nie wiem bo nie ogladal tego auta jeszcze mechanik ale to nie wazne. czy mam jakies prawo do oddania samochodu poprzedniemu wlascicielowi ze zwrotem kosztow zakupu badz pokrycie przez niego kosztow naprawy ??? auto przed kupnem zostalo sprawdzone wspolnie ze sprzedajacym i bylo ok. prawdopodobnie sprytnie ukryl wady
co robic??
pomozcie prosze szybko
Nic. To jest lekcja zycia.
Niemasz zadnego prawa, dlatego, ze kupowalas od prywatnej osoby a tutaj kupujemy 'sold as seen' - (kupujesz to co widzisz).
Wszyscy przeciez tak robia. Nawet jak wezmiesz go do sadu (Small Claims Court) to bedzie b. trudno udowodnic, kiedy w samochodzie cos sie stalo.
ok. podczas zakupu wszytsko bylo ok. sprzedajacy wpomnial ze trzeba by bylo wymienic to i owo ale to za jakis czas, spokojnie moge tak jezdzic bo on tez jezdzil. bylo przy tym zakupie kilka osob i kazdy to potwierdzi. zwiekszaja sie szanse?
a czy TY jego zapytalas, czy ta uszczelka jest dobra - jego odpowiedz moze zmienic cos. Nie chodzi o inne rzeczy - tylko o to.
Ale dlaczego nie wzielas dobrego mechanika do sprawdzenia samochodu - przeciez nikt sprzedajacy uzywany samochod prawdy nie powie.
tak, prawdy nie powie. mowil o tej uszczelce i o pompie wodnej. spotkalam sie ze sprzedajacym i ustalilismy ze sie zastanowi. dalam mu dwie propozycje albo odkupuje ode mnie to auto albo na wlasny koszt je naprawi. czekam na jego odpowiedz. dam znac jak sprawa sie zakonczy. dzieki ze odpowiedz pozdawiam alex

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia