Przewóz laptopa do UK

Temat przeniesiony do archwium.
Czy moge miec jakies probemy z przewozem laptopa do UK (lece EasyJetem). Nie mam do niego zadnych papierow bo kupilam go kiedys na allegro. Moga sprawdzac oprogramowanie? i w co go zapakować w walizke czy w podręczny? pierwszy raz lece samolotem xD to nie wiem.
Hej, ja też nie dlugo lece do Irlandii Północnej linia EasyJet i z tego co się dowiedziałam od pani w biurze sprzedaży biletów to można mięć laptopa, należy go zabrać ze sobą na pokład(broń boże nie wkładaj go do walizki, bo nimi strasznie rzucają przy rozładunku), nie bedą Ci nic w nim sprawdzać ani nawet go włączać, najwyżej otworzyć torbe, w której on jest i tyle. A kiedy lecisz? może to ten sam lot?:)
P.S. to, że też lecisz do Irlandii Północnej wywnioskowałam z Twojej odpowiedzi na mojego poprzedniego posta.pozdrawiam
W podrecznym... chyba faktycznie nigdy nie widzialas jak sie laduje bagaze na lotnisku ;-)
slyszalam tylko o tym haha :P jakbym dobrze zapakowała to by dał rade moze :P ale lepiej nie ryzykowac
lece 27 czerwca z krakowa do belfastu
i jeszcze jedno. w easyjet maksymalna masa bagażu rejestrowanego to 20kg, do tego nie wlicza sie juz chyba podręczny? ile podręczny moze wynosic?
W Ryanerze (polglish) to 10 kg, tu chyba podobnie.
Prosze sprawdzic na stronie Easyjet. Ja nimi latam i tam sa nawet napisane rozmiary bagazu podrecznego. Lepiej miec (mniej wiecej) wg tego.
Niewiem czy to zniesli - ale niewolno bylo zadnych wiekszych plynow.
Czasami otwieraja twoja torbe i musisz laptopa przeskanowac osobno. Raz mi kazali we wroclawiu wlaczyc laptopa. Nie radze wklaac go do walizki.
Bagaż podręczny w EasyJet to 5 kg-wiem bo się pytałam :). Ja lece 23 czerwca, także to nie ten sam lot.pozdr
EasyJet nie ma szczególnych ograniczeń, jeśli chodzi o bagaż. Musi tylko być rozsądnych rozmiarów i mieścić się w schowku samolotu. Na lotniskach są specjalne kosze, gdzie można wyczytać "jak pasuje to leci" w języku angielskim. Można tam włożyć swój bagaż i sprawdzić, czy jest wymiarowy. :-) Standardowych rozmiarów plecaki mieszczą się bez problemów... I laptop oczywiście do podręcznego.
Ale mogę mieć np. torebke zwykłą damską i osobno torbę na laptopa? czy to musi być jeden bagaż(czyli ze musze laptopa zmiescić do damskiej torebki)?
slowo jeden bagaz znaczy Albo damska torebke, Albo podreczny bagaz.
Wez torbe i wloz laptop do torby. Po co wlasciwie jest Ci potrzebna damska torebka?. Bilet, pieniadze, itp mozesz wlozyc do recznej torby.
Terri i ty sie pytasz po co kobiecie torebka... ;-)
>>>Terri i ty sie pytasz po co kobiecie torebka
Kiedy jestem w jakiejkolwiek podrozy - to nigdy nie uzywam torebki, (bo po co?)
bilet, pieniadze, paszport, telefon, notesik, klucze, (camera-optional)husteczka ida do podrecznego. Nie widze dlaczego cos wiecej ze soba brac.
Ale wiesz nie mam zamiaru chodzić po mieście, do pracy, na zakupy(będąc już tam na miejscu) z torbą od laptopa, tylko raczej z normalną damską torebką- więc jak sama widzisz muszę ją wziąść...
Nikt nie mowi, ze torebka nie bedzie kiedys tam potrzebna, tylko, ze nie trzeba ja przewozic w trakcie podrozy samolotem jako reczny bagaz, specjalnie dlatego, ze sa limity (i pozwalaja tylko jeden reczny bagaz) ktory mozemy wziasc ze soba.
Witam, też niedługo lecę i zastanawiam się nad laptopem. Na komputerze nam naklejoną naklejke z innym systemem niż jest zainstalowany. Czy w takim razie mogę mieć jakieś problemy?
>>>Na komputerze nam naklejoną naklejke z innym systemem niż jest zainstalowany. Czy w takim razie mogę mieć jakieś problemy
NIE. A napisz mi prosze w jaki sposob ktos pozna ktory/jaki system jest zainstalowany w laptopie?. To mnie juz zaczyna ciekawic.
Ktośwyżej napisał, że kazali mu otworzyć komputer
Ale nie beda ci sprawdzac legalnosci systemu operacyjnego. Otworzyc i czasami nawet wlaczyc masz tylko po to, zeby pokazac, ze to laptop a nie BOMBA.... ;-)
Mnie się zdarzyło dwa razy, że ktoś poprosił o otworzenie laptopa... Raz przed wejściem do samolotu, a drugi - na taras widokowy (wtedy musiałem nawet włączyć:P).
Co do torebek... Bagaż, jak uprzednio wspomniano, można mieć tylko jeden... Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, żeby laptopa wziąć osobno ze sobą - i tak często trzeba go wyjmować (na polskich lotniskach, bo w Anglii kontrole są dużo mniej rygorystyczne). Ja mam zawsze ze sobą jeden plecak, ale już np. osobno trzymam kurtkę. :-P
to jeszcze moje pytanie. przewertowałam stronę easyjet, ale nie znalazłam jasnej odpowiedzi, może tutaj ktoś wie:

ile, jeśli istnieje takie ograniczenie, wynosi maksymalny rozmiar bagażu rejestrowanego?

chcę wziąć ze sobą dużą walizkę, ale nie wiem czy nie przekroczę wytyczonych norm (jeśli takie istnieją). nie chciałabym tuż przed odlotem dowiedzieć się, że nie mogę zabrać ze sobą rzeczy. bardzo proszę o pomoc.
wszystko o bagazu:
http://www.easyjet.com/EN/Planning/baggage.html
terri, byłam na tej stronce już wcześniej. czytałam kilkakrotnie, ale nie wiem....może ja jestem ślepa... nie znalazłam żadnych wymiarów bagażu rejestrowanego. wymiary znalazłam tylko na nietypowe bagaże typu rower, instrumenty muzyczne itp. a walizki? boję się, że jeśli wezmę dużą walizkę, a będą ograniczenia wymiarowe, to zostanę z niczym przy odprawie.
może ktoś pomoże mi znaleźć te wymiary, jeśli istnieją.
albo inaczej, tak z praktyki, czy leciał ktoś easyjet z bagażem rejestrowanym o wymiarach 80 x 50 x 25 cm?
może to pytanie jest dla niektórych śmieszne, ale to mój pierwszy lot będzie i jestem "zielona" w temacie.
bardzo proszę o pomoc.
renia5-
Bagaz rejestr. (walizka itp-) nie maja podanych rozmiarow - bo tutaj liczy sie jej waga. Waga nie moze byc wiecej jak 20kg. (Znaczy moze byc - ale za wiecej surowo placisz).
Wazne jest, zeby w domu spokojnie zobaczyc ile ta walizka wazy, zeby problemow nie bylo.
tylko wymiary mnie zastanawiały, całą resztę już wiem.
czyli nie muszę się przejmować. dziękuję za pomoc terri. :)
renia5
Niczym sie nie przejmuj. Walizka 20kg, JEDEN reczny bagaz bez zadnych plynow..
(reszte to bilet, paszport, dowod pieniadze itp). Spokojnie przyjedz na lotnisko 2 godz wczesniej, rozgladnij sie gdzie co i jak. Spokojnie.
terri, dziękuję BARDZO jeszcze raz. :)

jeśli ktoś będzie w przyszłości korzystał z informacji tego tematu to mogę podpowiedzieć, że czasem warto zajrzeć na stronę konkretnego lotniska w uk (w przypadku wylotu z uk) i sprawdzić jakie są maksymalne wymiary bagażu podręcznego. zdarza się, że się różnią od tych podanych przez przez przewoźnika. (może to kolejna "oczywistość", ale mnie to trochę zaskoczyło. lepiej sprawdzić niż się rozczarować godzinę przed odlotem. :] )
Temat przeniesiony do archwium.

»

Szkoły językowe