No hej!
Ja zamiast byc choc raz w Australii nawet tam zostalam. Wyjechalam z Polski lat temu dlatego niewiem czy pare rzeczy o ktorych Ci napisze sie nie zmienilo. Po pierwsze Melbourne jest tansze we wszystkim (kursach, wynajmie, azkupach) niz Sydney i dla mnie czystrze i spokojniejsze. Wyjezdzalismy przez agencje Albion teraz Carrick Institute i wspomnienia mam raczej kiepskie. Jak chcesz przyjechac i tylko studiowac a potem wrocic to jest ok, ale jak chcesz tu zostac to jest o wiele ciezej. W Polsce agencja po kolei nam pomogla zalatwic szkole (to najwazniejsze, musisz zaplacic za kurs lub jego czesc zeby dostac wize studencka- im masz wiecej kasy tym kupujesz wiecej kursu i tym dostajesz wize na dluzej), zakwaterowanie (pierwszy miesiac pomocny jak sie nie ma znajomych, ale kosztowny placilismy za pokoj osoby $900, a teraz wynajmujemy nowy wielki dom na obrzezach za $1000), ubezpieczenie, wize (na podstawie kursu i innych papierow), no i bilety (im wczesniej tym lepiej, bo tansze). My zalatwialismy wszystko 3 miesiace przed. Wszystko to mozesz zalatwic sama szukajac pomocnych informacji na internecie ale musisz znac dobrze angielski (oszczedza ci to jednak troche pieniedzy na potem). Kiedys bylo tak ze na kazdy miesiac pobytu w Australii trzeba bylo miec $1000zabezpieczenia, teraz podobno to zniesli. Agencja oferuje pomoc w pracy, ale w naszym przypadku byla malo pomocna. Najlepiej chodzi sie samemu i pyta o prace. Najlatwiej znalezc w gastronomii lub przy sprzataniu. No chyba ze masz dobry zawod potwierdzony przez odpowiednia instytucje w Australii to co innego ( no i visa tez moze byc biznesowa anie studencka). Jak chcesz tu zostac warto wybrac kurs ktory jest na liscie brakujacych zawodow (np.kucharz albo fryzjer) wtedy po dwoch latach mozesz ubiegac sie o rezydenta, a po kolejnych dwoch o obywatelstwo. Kraj ten warto odwiedzic, bo piekny. Super jest pogoda, bo o wiele wiecej slonecznych dni niz w Polsce choc slonce bardzo niebezpieczne i bez kremu i czapki w lato ani rusz. Musisz pamietac ze zdarza sie tez pogoda ekstremalna jak w tym roku 47C, no i ze tez jest zima i nie jest wtedy za cieplo (trzeba miec ogrzewanie w domu i cieplejsze rzeczy ze soba). Jak masz jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem. Pozdrawiam:)